Hadia Tajik
Alder: 38.
Bor: Sandnes og Oslo.
Familie: Gift, en datter på åtte
måneder.
Jobb: Stortingsrepresentant og
nestleder i AP.
Sosiale medier: Facebook,
Instagram og Twitter.
Selv om 10–15 prosent av norske kvinner lider av endrometriose og/ eller adenomyose, tar det i gjennomsnitt sju år å få diagnosen.
Som så mange i denne romslige prosentsekken ble Hadia Tajik avspist med svar som «det er store individuelle forskjeller i kvinners syklus», «noen har mer vondt enn andre og du er uheldigvis blant dem».
Hadia var imidlertid ganske sikker på at det var noe som ikke stemte. Utover i tjueårene hadde smertene gradvis endret karakter, og ikke minst forverret seg. Først da en gynekolog undret på om det kunne være endometriose, ble hun tatt på alvor.
Siden hun allerede var godt ut i 30-årene gikk det også opp for henne at dette var et kappløp mot den biologiske klokken. Det tok lang tid å bli utredet og få kartlagt omfanget av sykdommen. Svaret hun fikk var nedslående.
Jeg ble selvsagt svært lei med da jeg fikk høre at sykdommen hadde utviklet seg så langt at det ville bli vanskelig å få barn, og kanskje ikke mulig i det hele tatt. Jeg ønsket meg virkelig barn.
Det sterke ønsket om å få bære et barn til verden, gjorde at hun holdt ut både smertene og frustrasjonene over flere prøverørsforsøk, før embryoet endelig festet seg og graviditetstesten var positiv.
Nå blir vesle Sofia med på valgkampen, med pappa Kristian som stødig omsorgsperson når mamma er opptatt med stemmesanking. En viktig lærdom hun vil bringe videre til medsøstre med sterke smerter, men manglende diagnose:
– Still spørsmål til legene og ikke gi deg før de jobber med å finne svar. Det er du som kjenner din egen kropp og vet at noe er galt.

UNDERKOMMUNISERT: Hadia Tajik ønsker mer forskning og bedre behandlingstilbud for kvinners helse
© Svein Finneide