© Esten A. Borgos

Er dette verdens søteste festival?

I en hel uke forvandles den tyske byen Tübingen til et eneste stort sjokolademarked. Kanskje dette er stedet du skal handle årets julegaver?

23. oktober 2015 av Anne-Karine Strøm

For tiende år på rad foregår denne helt spesielle begivenheten som trekker folk fra alle verdenshjørner. Første tirsdag i desember blir den maleriske bydelen Altstadt omgjort til en gigantisk sjokoladefestival en hel uke til ende.

300.000 besøkende

Hundrevis av verdens beste sjokoladeprodusenter rigger seg til på markedsplasser, brosteinsbelagte sidegater, foran kirker og rådhus. Og gjestene strømmer til, om lag 300.000 besøker sjokoladefestivalen i førjulstiden, både utstillere og gjester. Det ligger en eim av søte dufter i luften, og det er en fryd for alle sanser å vandre blant bodene hvor du hele tiden blir tilbudt smaksprøver, både fra små sjokoladehus og store, anerkjente sjokoladeprodusenter.

Sjokolade fra Ghana, som sies å ha de beste kakaobønnene i verden, italienske, tyske, franske, belgiske og brasilianske sjokoladedelikatesser tilsatt all verdens deilige fyll. Konfekt, praliner, sjokoladetrøfler og sjokoladeboller, sjokoladeskulpturer, kunstferdige figurer av sjokolade – det er nærmest ingen grenser for fantasi og smakstilbud.

Til og med byens restauranter, kafeer og barer serverer menyer som inkluderer sjokolade i middags- og lunsjretter. Den internasjonale sjokoladefestivalen har fått navnet ”ChocolART”, så her kappes utstillerne om å lage de beste, mest velsmakende og lekre fristelser. Glem alt som heter frykt for ”søte synder”, her er det bare å la seg fryde og friste uten hemninger. Forøvrig trenger du ikke å være sjokoman for å ha glede av festivalen, for folkelivet og de historiske omgivelsene er i seg selv en opplevelse. Her ble Eberhart-karl universitetet grunnlagt i 1477, og reformasjonen ble innført i 1534, og i 1536 ble byen et sete for lutherske presteseminar.

Filosofenes hjemby

Den gamle bydelen har hatt byrettigheter siden 1200-tallet og preges fortsatt av store tenkere som astronomen Johannes Kepler, forfattere Johann Wolfgang von Goethe og Hermann Hesse, og filosofen Georg. F. W. Hegel.

BYELVEN: Neckar renner gjennom Thüringen og deler byen i to – en gammel og en ny del. Foto: Det tyske turistbyrå.

Vår oppdagelsesferd starter ved markedsplassen foran det gamle rådhuset, og går videre gjennom gater som fører opp til St. Johanneskirken og ned til Stiftskirken. Vår lokale guide, Angelika Thieme jobber ved byens turistbyrå, og snakker svensk flytende etter å ha jobbet som reiseleder for skandinaver i en årrekke. Hun har til og med vært guide på Hurtigruten, som hun har reist med nærmere hundre ganger.

Byen har et eget turistsenter i An der Nectarbrücke 1, og der kan du få nyttig informasjon. For øvrig kommer du langt med å skaffe deg et bykart. Området er ikke stort, men det kan likevel komme godt med for å orientere deg blant gater og bygninger. På toppen av byen troner et vakkert slott fra 1078, bygget av greven av Tübingen. I dag inneholder slottet blant annet arkeologisk institutt og museum, og er fint å orientere seg etter dersom du skulle gå deg bort i markedsmylderet.

Vi tar en sjokoladesmak i markedsboden til Annika Reinz som kan friste med belgiske sjokoladeboller fylt med rom og punsj eller safran. Ved siden av står en gjeng italienere som tilbyr sjokoladespesialiteter fra Toscana under merkenavnet Cumcapio. Her er venetiansk utsøkt sjokolade, kvalitetsprodukter fra Torino og Pinerolo, joda, italienerne markerer seg godt i festivallandskapet.

Men det gjør også også franske, belgiske og tyske produsenter, dessuten er Wien representert med eksklusive smaker. Her er økologisk sjokolade, praliner av alle slag, sjokolade formet som Askepotts sko, Hello Kitty, dødningskaller og forskjellig verktøy, alt mesterlig laget. Du kan også delta i en workshop i hvordan du lager din egen sjokolade, praliner og sjokoladeskumkyss.

Mellom bodene kan du selvfølgelig nyte glühwein og forskjellige sjokoladedrikker. Får du behov for noe salt i alt det søte, serveres blant annet en lokal rett bestående av surkål, nudler og skinkebiter – den kalles Spätze og er typisk for distriktet Schwaben.

SKÅL I SJOKOLADE: Varm og kald drikke tilbys i alle varianter, som varm sjokolade, glühwein og øl. 

På en av byens mest attraktive restauranter, Restaurant Museum i Wilhelmstrasse 3 serveres en egen meny av retter som inneholder sjokolade. Til forrett kan du for eksempel prøve hanebryst med parmesan og krutonger med kakaodressing over, eller linsesalat med bitter sjokolade. På sjokolademenyen står også bakte tomater med sjokoladepraliner og svinefilet med tagliatelle og sjokoladesaus med portvin. Orker du mer sjokolade, kan du avslutte med mørk eller hvit sjokolademousse, eller myk sjokoladekake med salat av minibananer. 

Sjokolade inneholder som kjent antioksidanter og lyshormoner, og selvfølgelig en del kalorier. Har du spist deg mett på alle smaksprøvene, og gjort innkjøp til både gaver og eget julegodt, er det likevel ingen fare for sukkersjokk. Timer med trasking i gamlebyen forbruker energi, så inntak og forbruk jevner seg nok ut.

Sjokolade med mer

Uansett om du liker sjokolade eller ei, så er sjokoladefestivalen en spektakulær opplevelse. Og blir du lei folkemengde og sjokolade, har Tübingen nok annet å by på, som severdigheter og museer, koselige kafeer, kroer og restauranter – og herlig stemning. Tübingen ligger nemlig i distriktet Schwaben, der folk er kjent for gemyttlighet og for å nyte livets goder.

I år arrangeres sjokoladefestivalen fra 1. til 6. desember. Les mer om festivalen på: www.cholart.de

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...