faste og tips til vektnedgang
© Getty Images, Caroline Andersson Renaud

Mannen bak 5:2 dietten anbefaler denne kosten

Kjendislegen Michael Mosley viser vei til en litt lettere og mer opplagt hverdag.

29. november 2022 av Colette van Luik

Michael Mosley er lege, vitenskaps- journalist og hjernen bak 5:2 og Mosleys diett.

Begge er periodiske fastedietter hvor det gjelder det å holde seg til den sunne middelhavskosten bestående av grønnsaker, fisk, egg, nøtter, olivenolje, ost og yoghurt naturell. 

Altså langsomme karbohydrater og sunt fett fra olje og fet fisk. Og masse fiberrike grønnsaker – ren bensin for både helsen og utseendet. 

Dette er en kost som sørger for et stabilt blodsukker som gjør at du unngår å kaste deg over snacks og søte saker som kroppen din egentlig ikke trenger.

Middelhavskost metter, inneholder lite karbohydrater og er en effektiv vei til et stabilt blodsukker, et stoffskifte i balanse og et mindre vekttap. 

Her får du Mosleys råd til hvordan du setter den på menyen.

Dette skal du spise

proteiner faste
© Getty Images

Proteiner

Proteiner hjelper deg å bevare muskelmasse, booste stoffskiftet og sikrer deg en god metthetsfølelse. Du bør innta 50 gram protein om dagen. Legg på 10–20 gram ekstra hvis du er eldre eller veldig aktiv. 

Proteinene bør komme fra hvitt kjøtt, kylling eller kalkun samt fisk og skalldyr. Bønner, linser og andre belgvekster er gode vegetabilske proteinkilder. Se også etter kjøttalternativer som quorn, tofu og plantebasert kjøtt. 

Grønnsaker som vokser over jorden

Er fokuset ditt på vekttap eller et stabilt blodsukker, bør du holde deg til grønnsaker som vokser over jorden, som for eksempel spinat, kål og brokkoli, som inneholder få karbohydrater og har et lavt innhold av skjult sukker. 

Fyll gjerne halvparten av tallerkenen med grønnsaker som vokser over jorden, og gjerne i så mange ulike farger som mulig. Røde salatblader, lilla aubergine og gul paprika. Drypp olivenolje over salaten – da hjelper du kroppen å oppta all næringen i grønnsakene.

bær og frukt faste
© Getty Images

Frukt og bær

Velg frukt som har et lavt sukkerinnhold, men som til gjengjeld bugner av fiber. Eple og pære tikker alle boksene, men de skal ikke skrelles! Det er nemlig i skallet at mange av vitaminene sitter. Spis frukt som en del av måltidet eller rett etter. Spiser du frukt som mellommåltid, går blodsukkeret opp og sukkeret lagres som fett. 

Fiber

De fleste av oss får i oss bare halvparten av de anbefalte 30 gram fiber per dag. Så sørg for å få i deg rikelig med frukt og grønt, fullkorn, bønner og linser. 

olje matlaging
© Getty Images

Gode oljer

Kjøp en god olje som er så ubearbeidet som mulig. Se etter kaldpressede oljer eller jomfruoljer (extra virgin) som er uraffinerte og derfor har bevart næringsstoffene.

Til steking ved høy temperatur bør du bruke rapsolje. Olivenolje er best til steking ved lavere temperaturer og i salater.

Fet fisk som makrell, sardiner og laks er ypperlige kilder til sunt fett. Nøtter av alle slag har også vist seg å senke risikoen for hjerneslag og hjerte- og karsykdommer.

(Noen) meieriprodukter

Det sunneste er syrnede produkter som yoghurt, kefir, syrnet melk, rømme og crème fraîche. Gå etter produkter uten noen form for tilsetningsstoffer.

Les også: Slik spiser du vekk 5 kg magefett

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...