periodisk faste
© Getty Images

7 ting du skal vite hvis du vil prøve å faste

Kanskje har du allerede vurdert om du også skulle prøve å faste? Bli bedre til å merke din egentlige sult og bli kvitt et par kilo? Den engelske legen Michael Mosley, mannen bak blant annet 5:2-kuren, guider deg.

5. januar 2023 av Colette van Luik

Man skal spise hver 4. time! Er det et av kostrådene som du mer eller mindre følger? Det trenger du ikke å gjøre lenger. For som lege og vitenskapsjournalist Michael Mosley forklarer:

– Det finnes ingen forskning som understøtter at det skal være så sunt å spise så mange ganger på en dag. Spis to til tre måltider om dagen, kanskje to hovemåltider og et mellommåltid. Jeg spiser sjelden frokost. Normalt spiser jeg mitt siste måltid ved 19-tiden og deretter ikke igjen før til frokost dagen etter. Det finnes ikke bevis for at frokost er dagens viktigste måltid, slik som mange er opplært til.

Michael Mosley er kjent som hjernen bak 5:2-dietten og Mosleys diett. Fastedietter der du henholdsvis to dager i uken reduserer kaloriinntaket ditt til 800 kalorier om dagen, eller, som i Mosleys diett, lukker «spisevinduet» ditt slik at det bare er åpent åtte timer om dagen og du faster de resterende 16 timene. 

For begge diettene gjelder det å holde seg til den sunne middelhavskosten.

– Diettene vil hjelpe deg å gå raskt ned i vekt samtidig som risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag og diabetes reduseres, sier Michael Mosley.

Mosley anbefaler den sunne middelhavsdietten bestående av grønnsaker, fisk, egg, nøtter, olivenolje, ost og yoghurt naturell. Altså langsomme karbohydrater og sunt fett fra olje og fet fisk. Og masse fiberrike grønnsaker – ren bensin for både helsen og utseendet. Dette er en kost som sørger for et stabilt blodsukker som gjør at du unngår å kaste deg over snacks og søte saker som kroppen din egentlig ikke trenger.

Er du fristet til å prøve Mosleys diett? 👇

Se på klokken før du åpner kjøleskapet 

Tidsbegrenset spising går egentlig bare ut på at du forlenger den naturlige nattfasten når du likevel sover, og begrenser «spisevinduet» i de timene du er våken.

Forskning viser at en nattfaste på 12, 14 eller helt opp til 16 timer gir kroppen og stoffskiftet muligheten til å konsentrere seg om andre ting enn bare ren fordøyelse, som for eksempel å erstatte gamle og ska- dede celler og å forbrenne fett fremfor sukker.

Michael Mosley henviser ofte til professor Satchin Panda, en ledende forsker innen kroppens døgnrytme, når han forteller om helsefordelene ved faste. 

Her får du 7 av professor Pandas råd for å spise etter klokken 

1. Bestem deg for et «spisevindu»

Hvis målet ditt er å gå ned i vekt, vil du få best resultat hvis du hol- der måltidene dine innefor et vindu på 8–9 timer i løpet av døgnet. Det kan for eksempel være et «spisevindu» fra klokken 12 til klok- ken 20. Størstedelen av kroppens fettforbrenning skjer 6–8 timer etter at du sist spiste. Derfor er en fasteperiode på 12 timer optimalt for å oppnå vekttap.

2. Spis etter 5:2-dietten for å oppnå EKSTRA EFFEKT

Hvis du vil kickstarte din nye fasterutine, kan du kombinere perio- disk 16:8-faste med en 5:2-faste. Da spiser du innenfor «spisevin- duet» ditt der du inntar måltidene i løpet av 8–9 timer i 5 dager. De siste 2 dagene begrenser du, i motsetning til andre dagene, kalori- inntaket der du inntar 800 kalorier per dag – fortsatt innenfor ditt faste «spisvindu».

3. Forleng «spisevinduet»

Når du har oppnådd ønsket vektnedgang, kan du utvide «spisevin- duet» til 11–12 timer, slik at du faster halvparten av døgnet og spiser den andre delen av døgnet.

4. Hold deg til menyen

Hold deg til proteiner, langsomme karbohydrater og sunt fett. Det vil si at det skal stå hvitt kjøtt, fisk, skalldyr, egg, bønner, linser, frukt, grønnsaker, bær og olivenolje på handlelisten din.

5. Spis det største måltidet midt på dagen

Og prioriter en tallerken med langsomme karbohydrater som brun ris, grovt brød (gjerne med kjerner), fullkornpasta, masse proteiner, grønnsaker og sunn olje.

6. Unngå karbohydrater til kvelds

Karbohydrater lagres enklere som fett om kvelden og natten. Gå der- for for middelhavskosten med sunt fett og fiber til kveldsmat, og la det gjerne være et mindre måltid enn frokosten din.

7. Husk at drikkevarer også teller som mat

Du faster ikke hvis du drikker vin til maten eller nyter en morgen- latte. Kaffe og te uten søtningsmiddel eller melk er lov. Overvei likevel om koffein er en god idé før du skal sove. En forstyrret søvn forstyrrer også fordøyelsen. 

5:2 faste

I FORM MED FASTE: Gå igjennom spisevanene dine og vær åpen for nye måter å spise på. Kanskje periodisk faste er perfekt for deg? 

© Getty Images

Slik faster du periodisk

Forskning viser at periodisk faste kan senke blodsukkeret og blodtrykket ditt. Velg den fastevarianten som passer deg best. 

5:2-faste

5:2-fastens grunntanke er at du spiser når du har lyst og det du har lyst på 5 dager i uken, så lenge alle måltider er basert på middelhavs-kosten. 2 dager i uken begrenser du deg og får i deg kun 800 kalorier per dag. Vanligvis vil det resultere i at insulinproduksjonen senkes, og med det daler også tallene for blod, blodtrykk og blodsukker. 

16:8-faste

Den andre varianten av periodisk faste, 16:8-fasten, går ut på at du dropper frokost og inntar alle måltidene innenfor et 8-timers vindu. Det vil si at du faster døgnets øvrige 16 timer. Du velger selv om du vil spise på denne måten hele uken eller bare noen utvalgte dager. Observer hva som fungerer best for deg. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...