Ja-mat mot muskelsmerter
Muskel- og skjelettlidelser kan forebygges med mat. Se den betennelseshemmende supermaten!
Konstant betennelsestilstand i kroppen er årsaken til kroniske muskel- og skjelettsmerter.
Forskerne etter hvert vet mye om hvilke kostholdsfaktorer som virker inn på den delen av immunforsvaret som får kroppen til å reagere med betennelse.
Derfor har du kroniske muskelsmerter
- Når det gjelder å forebygge inflammasjoner, er det tradisjonelle middelhavskostholdet fra Kreta det mest gunstige, sier dr Fedon Lindberg.
Her er hans liste over betennelsesdempende matvarer:
Spis fargerikt
Frukt og grønt med sterke farger inneholder mest antioksidanter.
Forskerne strides om hva som er de beste kildene. Noen holder på blåbær, andre sverger til superbærene acai eller goji. Det viktigste er å spise variert mat av god kvalitet og i mest mulig rå tilstand. Også urter og krydder inneholder masse antioksidanter.
Alle typer nøtter og frø
Mørk sjokolade
- Gjerne i form av kakao-”nibs” som fås kjøpt i helsekostforretninger.
Antioksidanter
- Grønn te
- En kuriositet er at for nordmenn er kaffe den viktigste kilden til antioksidanter. Dette fordi vi jevnt over drikker så mye av det.
Vannløselig fiber
- Fra bønner, grønnsaker og havre.
Proteiner
- myseprotein (som i yoghurt, kesam eller skyr) styrker immunforsvaret og bidrar til at kroppen lager mer beskyttende antioksidanter.
- Animalsk protein av høy kvalitet er også bra.
Fisk
- Tilstrekkelig fiskefett (500 gram fet fisk per uke), og/eller omega 3 som kosttilskudd.
Curcumin, som er fargestoffet i gurkemeie, virker meget betennelsesdempende. Mange har glede av å ta dette som kosttilskudd i form av ekstrakt.