Konstant betennelsestilstand i kroppen er årsaken til kroniske muskel- og skjelettsmerter.
Forskerne etter hvert vet mye om hvilke kostholdsfaktorer som virker inn på den delen av immunforsvaret som får kroppen til å reagere med betennelse.
Derfor har du kroniske muskelsmerter
- Når det gjelder å forebygge inflammasjoner, er det tradisjonelle middelhavskostholdet fra Kreta det mest gunstige, sier dr Fedon Lindberg.
Her er hans liste over betennelsesdempende matvarer:
Spis fargerikt
- Frukt og grønt med sterke farger inneholder mest antioksidanter.
- Forskerne strides om hva som er de beste kildene. Noen holder på blåbær, andre sverger til superbærene acai eller goji. Det viktigste er å spise variert mat av god kvalitet og i mest mulig rå tilstand. Også urter og krydder inneholder masse antioksidanter.
Alle typer nøtter og frø
Mørk sjokolade
- Gjerne i form av kakao-”nibs” som fås kjøpt i helsekostforretninger.
Antioksidanter
- Grønn te
- En kuriositet er at for nordmenn er kaffe den viktigste kilden til antioksidanter. Dette fordi vi jevnt over drikker så mye av det.
Vannløselig fiber
- Fra bønner, grønnsaker og havre.
Proteiner
- myseprotein (som i yoghurt, kesam eller skyr) styrker immunforsvaret og bidrar til at kroppen lager mer beskyttende antioksidanter.
- Animalsk protein av høy kvalitet er også bra.
Fisk
- Tilstrekkelig fiskefett (500 gram fet fisk per uke), og/eller omega 3 som kosttilskudd.
Curcumin, som er fargestoffet i gurkemeie, virker meget betennelsesdempende. Mange har glede av å ta dette som kosttilskudd i form av ekstrakt.