© Getty Images

Hvor sunt er egentlig sjokolade?

Se mytene, påstandene og de tre endelige sannhetene om sjokoladens sunnhet.

20. november 2013 av Camilla Spagner

Ja, det er bra for hjertet å spise sjokolade med høyt innhold av kakao. Men mørk sjokolade inneholder også fett og sukker, som ikke er så bra for kroppen. Hvor sunt er det egentlig å spise sjokolade?

En sunn og en syndig sjokolademousse
Bak en sunn, proteinrik sjokoladekake

"En grønnsak forkledd som godteri", har en dansk ernæringsforsker uttalt om sjokolade. For selv om det smaker godt, behøver det altså ikke å være usunt. Og takk og pris for det! De siste årene har sjokoladen fått status som den store helten. Nå er det knapt grenser for hva sjokolade kan gjøre for kropp og sjel. For eksempel viser flere studier at sjokolade inneholder flere av de såkalte fenolene enn rødvin. Nettopp fenolene skal kunne redusere risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer. Sjokolade inneholder også antioksidanter som beskytter kroppen mot sykdom og aldring.

Spis sjokolade for finere hud
Reduser alderen med sjokolade

Hvis sjokoladen skal være sunn, må den være mørk, altså ha et innhold av kakao på minst 50 prosent. Og velger du 70 prosent-sjokolade er du helt sikker på å nyttiggjøre deg sjokoladens mange gode og sunne egenskaper. Når det er sagt, har sjokolade også en rekke ulemper som det kan være greit å kjenne til:

Mytene:

 • "Sjokolade virker slankende"
  Det er riktig at mørk sjokolade metter godt, men den inneholder også mye kalorier.  Vil du unngå å legge på deg, begrens mengden
 • "Sjokolade får opp humøret"
  Studier viser at kvinner med symptomer på moderat depresjon, spiser dobbelt så mye sjokolade som friske. Og de som er svært deprimerte, spiser enda mer sjokolade. Ingenting tyder på at folk blir mindre deprimerte av sjokoladespisingen
 • "Alle typer sjokolade er sunt"
  Mørk sjokolade er sunt fordi det inneholder mye kakao­smør. Dette er gjelder ikke hvit sjokolade eller melkesjokolade, som dessuten inneholder vesentlig mer fløte og sukker enn de mørke variantene.
 • "Sjokolade skal ligge i kjøleskapet"
  Dette stemmer ikke - sjokolade holder seg best ved en temperatur på 16-18 grader.
 • "Fettet i sjokolade er like usunt som animalsk fett"
  Kakaosmør består av sunne fettstoffer, som kan redusere kolesterolet og minske risikoen for blodpropp.

Delvis sant

 • Kakao er sunnere enn te
  Te inneholder polyfenoler, som virker som antioksidanter. Kakaosmør inneholder mer av dette enn te, men har samtidig mye kalorier. Te og kakao er altså sunne på hver sin måte.
   
 • Kakao kan hindre demens
  Kakao kan muligens øke blodtilførselen til hjernen. Det finnes studier som peker på at kakaodrikkere har lavere forekomst av demens, men man vet ikke hvorfor.

Sannheten

 • Sjokolade stimulerer sexlysten
  Det er dokumentert at sjokoladespisende kvinner har et mer aktivt sexliv enn de som ikke spiser sjokolade.
 • Sjokolade kan gi migrene
  Det er mye som tyder på at sjokolade kan fremprovosere migreneanfall. Hvorfor det er sånn, vet vi fortsatt ikke, og det varierer fra kvinne til kvinne.
 • Sjokolade er bra for blodtrykket
  Sjokolade kan senke blodtrykket hos mennesker med høyt blodtrykk. Hos personer med normalt blodtrykk har man ikke sett en slik sammenheng.

X

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...