berit nordstrand kostholdtips

ENKLE RETTER: – Men også veldig gode, lover Berit Nordstrand, godt plassert på kjøkkenbenken.

© Foto: Eir-J. Bue / Hår og makeup: Ellen Støen/BOXfrisør

Berit Nordstrands metode har gitt mange en ny start

Det fikk også Bente Rabba, som møtte Berit hjemme på kjøkkenet hennes. – Jeg er evig takknemlig, Berit har reddet meg ut av både ME-helvetet, ut av tilværelsen som ufør og inn i en meningsfylt hverdag igjen, sier Bente Rabba.

30. januar 2023 av Torunn Pettersen

Berit Nordstrand

Alder: 56 år. 

Bor: I Trondheim. 

Familie: Skilt, har 6 barn. 

Bakgrunn: Lege med spesialisering innen klinisk farmakologi og toksikologi samt rus- og avhengighetsmedisin, foredragsholder og forfatter av en rekke bøker om kosthold og helse. 

Aktuell: Med boken «Berits mat- og livsstilsjournal».

Takk for at du har hjulpet meg til en bedre hverdag! Bente Rabba, kjent fra TV 2s «Farmen» og en hederlig tredjeplass der, er ikke i tvil. Kostholdsendringene inspirert av lege Berit Nordstrand fikk henne ut av sengen, ut av ME-helvetet, ut av tilværelsen som ufør, og tilbake til yrkeslivet og en god og meningsfull hverdag igjen.

Nå står du på kjøkkenet hjemme hos Berit Nordstrand i Trondheim og lager sunn mat. Hva skjedde, Bente? 

– Fra å sove 20 timer i døgnet, med en kropp full av betennelse, har jeg spist meg frisk. Selv om det krever litt å gjøre denne omlegningen, har det kostet meg lite med tanke på at jeg har fått energien, gnisten og livet tilbake. I denne tøffe fasen av livet mitt mistet jeg også meg selv. Jeg som var kjent for å ha godt humør, alltid en kommentar på lur, var helt ute av det. Jeg pleier å si at i denne perioden var jeg alltid hjemme, men aldri til stede.

berit nordstrand og bente rabba

BENTES OMSTART: – Kostholdsendringen ble redningen for meg, forteller Bente.

© Foto: Eir-J. Bue / Hår og makeup: Ellen Støen/BOXfrisør

Bente Rabba

Alder: 54.

Sivil status: Singel, to sønner fra et tidligere forhold.

Utdanning: Utdannet kokk, offiser og vernepleier. Videreutdannet som gruppeterapeut gjennom psykologisk institutt, kognitiv terapi, helsefremmende ledelse og traumeterapi. Kompetanse innenfor selvmordsforebygging og sorgstøtte samt akutt krisehåndtering. 2 årig coachutdanning gjennom Norsk Coachakademi. 

Hvordan ble du syk, Bente? 

– Det begynte med en gallesteinoperasjon i 2006, som endte i mange komplikasjoner. Jeg hadde vært frisk frem til da, men etter den operasjonen møtte jeg veggen. Ingenting stemte lenger for meg. Jeg ble syk og forsvant inn i mørket, forteller Bente, som hadde et sykdomsforløp som gikk over lang tid. Hun ble gradvis verre, og til slutt var hun sengeliggende i flere år. 

– Jeg reagerte på det meste av mat, bare jeg spiste litt ble jeg så oppblåst at jeg så høygravid ut. Jeg var energiløs og ulykkelig og følte meg veldig alene med alt mitt, i likhet med mange andre som blir uføre. 

Etterhvert begynte jeg å google etter hjelp. Hva med kostholdet mitt? Sånn kom jeg over betennelsesdempende mat og legen Berit Nordstrand. Det tok ikke lang tid før jeg merket bedring, endelig hadde jeg funnet et spor som forandret hverdagen min.

– Hva tenker du, Berit, når du hører Bente fortelle om livet og omlegningen sin? 

 – For meg er det veldig rørende. Jeg er full av beundring over hva Bente har fått til, selv om jeg vet at om man følger denne kostholdsplanen, så vil man oppnå store endringer. Men det skal gjøres. Det nytter ikke bare å forandre på en eller to ting, det krever å følge en plan i 30 dager. Men helsegevinsten er stor hvis man, som Bente, klarer å gjøre det. 

Jeg har i jobben min som lege lest mye om antiinflammatorisk mat. I 2020, rett før pandemien brøt ut, ga jeg ut boken «Omstart 30», som gir en trinn for trinnveiledning til hvordan man skal gå over til mat som er betennelsesdempende. 

Etter at jeg hadde lansert denne metoden, fikk jeg mange tilbakemeldinger fra folk med såkalte kroniske sykdommer. Den positive virkningen av omleggingen av kostholdet var og er påfallende. Energien kommer tilbake, kroppen begynner å virke, betennelser lindres, man går ned i vekt og man blir rett og slett gladere.

Hva eksakt går metoden ut på? 

Metoden handler om å bytte ut matvarer som kan gi betennelser med mat som kan lindre. Man fjerner matvarer som øker kroppens inflammasjonsnivå, som gluten, kumelk, belgfrukt og sukker. Dette erstattes med mat av rene, naturlige råvarer som kan dempe inflammasjon. Dermed får kroppen en omstart og deg selv nye vaner.

kostholdsendring tips

ALLTID VIDERE: Lege Berit Nordstrand brenner for viktigheten av kostholdsending. 

© Foto: Eir-J. Bue / Hår og makeup: Ellen Støen/BOXfrisør

Hvordan virket kuren eksakt for deg, Bente? 

Det første jeg begynte med, var nøtter og daddelkuler. Takket være det forsvant søstsuget. Og etter å ha gjennomført kostholdsendringene gikk jeg fra å være kjøttelskende til å foretrekke fisk. Effekten lot ikke vente på seg. Jeg ble stadig friskere, og en av bivirkningene var også at jeg totalt gikk ned 25 kilo. Men det beste av alt var følelsen av å kjenne hvordan kroppen ble friskere og hjernen klarere. For meg er dette for resten av livet, ikke bare 30 dager.

Så valgte du å sende Berit en mail ... 

– Ja, jeg måtte takke henne. Takke henne for at hun gjør dette nybrottsarbeidet. De som kjenner meg, vet hvor mye denne endringen i kostholdet har betydd for meg. 

Da jeg deltok nesten 11 uker på «Farmen», kunne jeg ikke følge kostholdsvanene mine. Og etter noen uker kjente jeg at jeg begynte å bli dårlig. Søsteren min så det med en gang. Ansiktet mitt hovnet opp og jeg fikk store problemer med hukommelsen. Det var bra jeg ikke kom opp i kunnskap, da hadde jeg nok røket raskt ut. Så det var godt å komme hjem til mitt eget kosthold igjen. Det var da jeg sendte en mail til Berit.

sunn mat tips

MATGLEDE: – Bente har fått livsgleden og energien tilbake, og koser seg på kjøkkenet etter livsstilsendringen.

© Foto: Eir-J. Bue / Hår og makeup: Ellen Støen/BOXfrisør

Hva tenkte du da du leste mailen, Berit? 

– Jeg begynte å gråte da jeg leste mailen. Det var så rørende at du tok deg bryet med å sende dennne mailen. At du sprer kunnskapen til andre, det varmer veldig. 

Uforklarlig hjernetåke og mangel på energi er det mange som opplever når de sliter med betennelser i kroppen. Betennelsesdempende mat klarner både kropp og hode. 

Gir du deg selv en omstart, Berit? 

– Ja, det gjør jeg med jevne mellomrom. Jeg merker at det gir meg bedre søvn, blant annet. Alle trenger en omstart. Akkurat som man gir seg selv en hvit måned uten alkohol. Kroppen får restitusjon. Den bygger nytt vev og immunforsvaret styrkes. Og husk, det er ingen kaloritelling knyttet til dette, likevel går mange ned i vekt. Akkurat som Bente opplevde. 

 – Hva valgte du bort og hva la du til, Bente? 

– Jeg sluttet helt med korn og meieriprodukter. Jeg droppet bønner og belgfrukter. Jeg begynte med mer salatblandinger, mer fisk, mindre kjøtt.

berit nordstrand kosthold

VARMENDE: – Det betyr så mye for meg å vite at mange får ny livskvalitet ved å følge mine råd til kostomlegging, sier Berit Nordstrand.

© Foto: Eir-J. Bue / Hår og makeup: Ellen Støen/BOXfrisør

Høres det bra ut, Berit?

– Ja, absolutt. Bente har valgt tallerkenmodellen, det vil si 3/4 grønt og 1/4 animalsk. Og ost av sau og geit, for ikke å glemme bøffelmozzarella. Chili er ikke det beste for dem som sliter med betennelser, derimot er svart pepper utrolig bra. For ikke å snakke om beinkraft, de aminosyrene som ikke finnes i kjøttet, men i beinet. «Du får krefter av kraft», sa gammeltanta mi alltid. 

Hva er det dere lager på kjøkkenet her i dag? 

 – Dette blir så godt! Jeg har funnet mine egne varianter basert på Berits retter og smakstilsetninger jeg gjør selv. Jeg er jo tross alt utdannet kokk. Denne retten lager jeg ofte i forskjellige varianter, både som gryterett og suppe. En tomatbasert blanding med ulike grønnsaker, masse hvitløk og deilig torsk. 

Les også: 8 grunner til at du skal drikke ingefær-te

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...