berit nordstrand kostholdtips
© Eir-Jørgen Bue

Berit Nordstrand: - Slik kan 30 dager gjøre underverk for kropp og helse

– Å være sin egen bestevenn er vanskelig, mener Berit Nordstrand, som i disse dager er bokaktuell. – Jeg ønsker å skape livsstilsendring ved å gi hver av leserne en personlig bok. Det er blant annet satt av plass til egne notater. Dermed kan du følge opp deg selv hver eneste dag, sier Berit som selv har gått igjennom en tøff livskrise det siste året.

14. juni 2022 av Torunn Pettersen

Det er som å skru på en bryter når man spør legen og kostholdseksperten Berit Nordstrand (56) til råds. Hennes mantra er at hun vil få oss alle til å skjønne betydningen av små og litt større livsstilsendringer. 

– Helsegevinsten er så stor. Opp gjennom årene har jeg fått utallige tilbakemeldinger som forteller meg nettopp dette, og som gjør meg enda mer motivert til å nå ut med budskapet mitt, sier Berit. 

Vil du møte Berit Nordstrand og lære mer om hennes metode? Meld deg på høstens tara-weekend her

Med sin nye bok, «Berits mat- og livsstilsjournal», gir hun oss en praktisk guide til sitt eget konsept «Omstart 30». Det vil si å gi seg selv en omstart i 30 dager blant annet med antiinflammatorisk mat. 

– Ved å unngå visse matvarer og bytte ut basisvarer vi har i skapet, vil man dempe inflammasjon og helseplager. Man vil få mer energi, gå ned i vekt, sove bedre – bli gladere, bare for å nevne noe, sier Berit.

berit nordstrand treningstips

ENKEL TRENING: Berit oppfordrer alle til ikke å legge for mye prestisje i treningen. Da blir det så lett å falle fra når man ikke greier å følge opp. I boken finner du også Berits egne treningstips.

© Eir-Jørgen Bue

Hun vet at voksne kvinner synes det er enklere å gi omsorg til andre enn seg selv. 

– Å være sin egen bestevenn er vanskelig, sier Berit som også snakker av egen erfaring. Det siste året har hun trengt mer egenomsorg enn tidligere etter å ha gått igjennom en tøff skilsmisse. – Det har vært mange faser og mye som skal bearbeides. Jeg har lukket noen dører bak meg, åpnet noen nye – og bearbeidet både sorg og skuffelse. I likhet med veldig mange andre, så opplever også jeg at det er lettere å være snill med ungene mine enn meg selv, sier seksbarnsmoren. 

– Etterhvert begynte jeg å sette barnas navn på all den ekstra omsorgen jeg har trengt det siste året. Dermed ble det lettere å unne meg selv frokost på sengen. Starte dagen i fred og ro. Lytte til kroppen. Trene. Gi meg litt ekstra kos. Og ikke minst samle venner rundt et langbord med mat og vin og gode samtaler. 

Merkelig nok kjenner jeg at denne boken er blitt ekstra viktig for meg. Selv om jeg har masse kunnskap om alle endringene jeg skriver om – betydningen av en antiinflammatorisk livsstil – så er det blitt enda viktigere for meg i denne livsepoken. Jeg skal bruke boken slik jeg oppfordrer leserne mine til. Notere positive og negative erfaringer hver dag, det jeg oppfordres til gjennom de forskjellige fasene. Det handler om å loggføre de 30 dagene og egne tiltak i sin egen personlige og nære arbeidsbok.

Slik vil Berit komme videre i en viktig livsprosess, og slik håper hun at leserne som har sine egne utfordringer, vil komme videre. 

– Alt hjelper, sett av disse 30 dagene, det gir størst effekt. Hold ut, mist ikke motet. 

Dropper du en dag, så må ikke den dårlige samvittigheten føre til at du dropper neste dag også. Kom deg på sporet igjen, det er aldri for sent, sier Berit. 

Hun erfarer at mange setter litt for store krav til seg selv. Man behøver ikke gå 10 000 eller 12 000 skritt hver dag. 

– Det holder med 6000 skritt. Det kan du klare hvis du går en tur hver dag. Gjør disse turene til noe viktigere enn bare å øke formen. Åpne opp sansene se hva som skjer rundt deg, lytt til fuglekvitter – ta gjerne bilder på hver eneste tur og legg merke til forandringene.

berit nordstrand helsetips

ÅPNE SANSENE DINE: – Nyt naturen du ferdes i, det både åpner sansene dine og gir deg ro, sier Berit.

© Eir-Jørgen Bue

Riktig mengde med søvn hver dag, er utrolig viktig. 

– Selv legger jeg meg kl. 22.45 på hverdagene, da får jeg 7 til 8 timer med søvn, som anbefales, opplyser Berit, som i perioder også tar melatonin et par timer før hun legger seg. 

– Det både styrker immunforsvaret og demper inflammasjon i kroppen, noe som både du og jeg trenger for å mestre alle utfordringene i hverdagen, sier Berit. 

Berits beste tips

Spis mer av: 

  • grønnsaker og bær 
  • litt glutenfrie korn og glutenfri bakst • plantebasert drikke (f.eks. fra havre, mandel eller kokos) 
  • bløtlagte nøtter, frø og nøttesmør 
  • honning (i stedet for sukker) 
  • fermentert/modnet/syrnet mat 
  • kraft (grønnsakskraft og beinkraft) 
  • godt fett, for eksempel klarnet økologisk smør, kokosolje og ekstra virgin olivenolje i vinaigretter, sauser og dipper 
  • og unn deg gjerne et glass økologisk rødvin i ny og ne. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...