«Jeg fant ut at jeg faktisk tåler melk. Til gjengjeld tåler jeg ikke rugbrød så godt, som jeg har spist i mange år»
Oppblåsthet, sure oppstøt og smerter. Erna Halldórsdóttir Østerhaabs fordøyelse plaget henne i mange år, inntil hun fikk hjelp til å være sin egen indre detektiv.
– Egentlig har jeg hatt problemer med magen min i mange år. Allerede som ung kjempet jeg med magesmerter og en fordøyelse som ikke fungerte som den skulle. Men det var først i forbindelse med en belastningsreaksjon og en påfølgende sykmelding i 2021 at jeg nevnte problematikken for legen min, som antok at det kunne henge sammen med mitt forhøyede stressnivå. Da jeg kom tilbake til jobben etter sykmeldingen, hadde jeg likevel fortsatt en del problemer med fordøyelsen. Jeg er veldig oppblåst, har sure oppstøt og kvalme etter middagen, og magen min er vekselvis hard og løs, og noen ganger samtidig. Jeg har til og med sittet oppe om natten på grunn av magesmerter.
Det påvirket mitt sosiale liv fordi jeg er bekymret for om jeg plutselig får vondt i magen og derfor må legge meg ned eller dra hjem. Jeg ble både frustrert og trist. På dette tidspunktet hadde jeg problemer med magen flere ganger i uken. Jeg merket også at det var litt tabu for meg, for det føltes veldig privat. Derfor holdt jeg det for meg selv og snakket bare med en venninne om det. Det er lettere å snakke åpent om å ha hodepine enn om problemer med fordøyelsen.
Jeg begynte å få problemer på jobben. Jeg fikk ofte vondt i magen etter lunsj og måtte løpe av gårde til toalettet, selv om jeg hadde en pasient å behandle.
Det var så pinlig. Det, kombinert med at jeg hadde kroniske smerter i to uker, fíkk meg til å oppsøke legen igjen i 2023. Legen min lyttet til situasjonen min og konkluderte med at jeg hadde irritert tykktarm, uten videre undersøkelser. Hun foreslo at jeg skulle prøve en diett kalt FODMAP, som går ut på å fjerne forskjellige matvarer fra kostholdet. Jeg prøvde å sette meg inn i det, men ga opp. Det virket for overveldende å gjøre det på egen hånd. I stedet lette jeg etter podkaster om mageproblemer og kom på den måten over kostholdsekspert Gitte Boesen, som snakker gjenkjennelig om problemene. Det var så befriende!
Jeg bestemte meg for å kontakte henne, og det ble starten på et forløp med mål om å få det bedre i magen. Det var det eneste jeg tenkte på. Jeg startet opp rett før sommerferien min i 2023, og det varte frem til januar 2024, fordelt på 10 konsultasjoner. Jeg var klar til å gi alt.
I første omgang skulle jeg fjerne noen typiske triggere – melk, sukker, gluten og alkohol – i 14 dager, som del av å nullstille kroppen. Det var overraskende enkelt, fordi jeg var så motivert for å få det bedre. Jeg kjøpte glutenfrie produkter, for eksempel knekkebrød, og jeg begynte å drikke sukkerfri saft, som jeg ellers aldri har rørt. Men jeg trengte å ha noe annet i vinglasset når vi møttes til nabomøte – samtidig som jeg sa tingene som de er.
Generelt sett har jeg hatt nytte av å være forberedt med setningen «jeg har litt problemer med magen, så jeg unngår visse matvarer», når noen undret seg i vennekretsen min. Samtidig med dette skulle jeg etablere noen nye spisevaner, som gikk ut på å fokusere på tre hovedmåltider med grønnsaker, proteiner, stivelse og frukt.
Min tidligere lunsj besto av rugbrød med ost pluss for eksempel en gulrot, men nå skulle jeg fylle en tallerken med for eksempel omelett, grønnsaker, frukt og litt stivelse, som en halv glutenfri bolle eller knekkebrød. Frokosten min besto tidligere av havregryn eller skyr, men ble på samme måte endret, slik at frokosten og lunsjen faktisk ligner mye på hverandre. Det var en stor omveltning. Men jeg prøvde å gjøre det enkelt ved å lage en stor porsjon frokost og ta halvparten med som matpakke.
Og det virker! Da jeg tidligere var ganske sulten både om ettermiddagen og om kvelden, og fikk vondt i magen etter middagen, ble jeg nå langt mindre sulten og har mer ro i magen. Magen min svingte fortsatt mellom hard og løs, men jeg er mindre oppblåst, har ingen sure oppstøt, og har betydelig mindre vondt.
Etter 14 dager begynnte jeg å gjeninnføre sukker, melk og gluten på en strukturert måte – det vil si én ting av gangen. Og jeg fant ut at jeg fint kan tåle melk. Derimot tåler jeg ikke rugbrød så godt, som jeg ellers har spist i mange år. Jeg tåler også sukker og gluten, men jeg reagerer sterkt på mengden og på blandingen av flere triggere på en gang. Det vil si at hvis kaker og hvitt brød blir toppet med pizza og en øl om kvelden, så får jeg problemer med magen.
Derfor regulerte jeg kostholdet mitt om dagen hvis jeg visste at jeg skulle ut og spise om kvelden. Jeg lærte meg å være ekstra oppmerksom hvis jeg har bekymringer, da det kunne gi meg vondt i magen. Og når jeg holdt kontroll på triggerne mine, reagerte magen positivt.
Derfor har jeg i dag svært sjelden vondt i magen, og er sjelden oppblåst. Hvis det skjer, går jeg en tur etter middagen. Det hjelper også. På den måten blir jeg ikke slått ut av det hvis fordøyelsen krangler. Det tenner i stedet min indre detektiv.