Jeanette Roede
Sunnhet med fra barndommen:

Trebarnsmoren har tatt opp arven etter moren. Nå lanserer hun et nytt konsept, Roede-kjøkkenet.

© Svein Brimi og Baard Næss/Stian Broch/«Seriøs matglede»/Cappelen Damm

Jeanette Roede: Slik gjør du hele familien sunnere

Det er ikke bare norske kvinner og menn Jeanette Roede ønsker å gjøre lettere, hun vil gjøre hele familien sunnere. Her får du hennes beste tips!

22. mai 2018 av Lisbeth Skøelv

– Jeg har fått en fantastisk gave av min mor. Hun har gitt meg gode mat­vaner fra starten av livet, i tillegg til at matglede og tid rundt bordet har hatt stor plass i vårt hjem, sier Jeanette Roede (45), som er takk­nemlig for at hun fikk kosthold og vekt­kontroll nærmest inn med mors­melken fra slanke­gründer­­moren Grete Roede.

Jeanette Roede

Fokus på det gode og sunne

– Mamma har vært veldig opptatt av ikke å snakke om slanking hjemme, men heller fokusere på det gode, sunne livet. Klart hun var redd for at hennes jobb ville påvirke meg til å få et anstrengt forhold til mat. Derimot har jeg fått et veldig godt forhold til mat, ernæring, vekt, smaker, måltider og matlaging. Det er jeg rett og slett veldig takknemlig for. Og dette har gjort meg bevisst på hvordan jeg fører dette videre til mine barn, sier tre­barns­moren som har tatt opp arven etter moren og nå har ansvar for kursleder­utvikling i Grete Roede AS. Nå lanserer hun et nytt konsept, Roede-kjøkkenet, i bokform sammen med fagsjef Kari H. Bugge.

Roede-kjøkkenet med oppskrifter

– Grete Roede har hjulpet nærmere 800 000 nordmenn med en sunnere livsstil og en lavere vekt. Vi ser imidlertid at Roede-kostholdet, som er en praktisk oversettelse av helsemyndighetenes kostråd, er det perfekte kosthold for mange flere enn dem som skal ned i vekt. Praktisk talt alle. Vi hadde lyst til å synliggjøre dette på en annen måte enn gjennom kursene våre. Derfor lanserer vi Roede-kjøkkenet hvor alle kan finne gode oppskrifter, inspirasjon til og kunnskap om et sunnere kosthold. Mens man på Roede-kurs har fokus på sunn livsstil og å gå ned i vekt, har vi gjennom Roede-kjøkkenet fokus på et sunt kosthold som forebygger overvekt og livsstilssykdommer, og gir god helse til alle – både store og små. Og ikke minst gir de mulighet til å oppdage at sunn og næringsrik mat også er veldig godt, forteller 45-åringen. 

sunn hamburger
Slik sparer du kalorier:

Hamburger trenger ikke å være så usunt som ryktet skal ha det til. Velger du riktige ingredienser på burgeren, kan du spare mange kalorier. De to ham­burgerne på bildet skiller hele 450 kalorier.

– Bruker du karbonadedeig i stedet for kjøttdeig, sprøstekt spekeskinke i stedet for bacon, grovt hamburgerbrød i stedet for fint, topper med masse grønnsaker og en lett dressing i stedet for ham­burger­dressing, og bruker lettere ost – ja, da sparer du masse kalorier. Og smaken er minst like god, sier Jeanette Roede. 

Flere fristelser enn før

For det er ikke til å komme bort fra at nordmenn paradoksalt nok har blitt både mer og mindre sunne siden Jeanettes mor startet firmaet sitt i 1974.

– Tilbudet av fristelser og usunn mat har aldri vært større. Vi lever på mange måter i et fedmefremkallende samfunn. Porsjons­størrelsene har endret seg – alt har blitt større, både mat, snacks, godterier, bakst – og at disse sammen med vin stadig blir viktigere i sosiale sammenhenger, spising er viktig for «å kose seg». Det er mer mat «på farta» med usunne alternativer, yngre mennesker lager mindre mat fra grunnen av og matpakken er litt på vei ut, flere spiser i stedet i kantinen, lister Jeanette opp, men legger til:

– Samtidig har tilbudet av sunne matvarer og gode råvarer heller ikke vært større og bredere enn nå. Dette krever enda mer bevissthet rundt matvalg, hvor mye og hvor ofte man skal spise de ulike matvarene, og man trenger i enda større grad å ta stilling til hvordan man vil håndtere alle/hva man vil unne seg ved alle «gode anledninger», unntaksdager og «koseanledninger». I tillegg har vi organisert oss bort fra fysisk aktivitet, sier hun.

En "quick-fix" finnes sjelden

Mange har hoppet på «quick fix»-dietter opp gjennom årene. De færreste med varige resultater.

– Ønsket om en «quick fix» ligger jo der på mange områder for oss alle. Det hadde vært deilig med en «quick fix», men sannheten er at det sjelden finnes. Og disse diettene har eksistert i ulike varianter innen kosthold fra lenge før Grete Roede startet kurs – uten at man har funnet en som har fungert på sikt. Grete Roede er ingen diett, kostholdet er ikke spesielt, men derimot helt vanlig, familievennlig, enkelt i sosiale sammenhenger, og det er ingen mat som er helt forbudt – og dermed er det et kosthold som det er lett å leve med på sikt, mener Jeanette Roede. 

Jeanettes tips til en lettere hverdag:

Lettprodukter eller ikke?

Ekspertene ser ikke ut til å enes om hvor sunt lettbrus og andre lettprodukter er for deg hvis du vil ned i vekt eller bli sunnere. Ifølge Jeanette Roede er de uansett bedre enn alternativene.

– Lettbrus kan være en nytelsesdrikk, mens vann bør være tørstedrikken. Man sparer mye kalorier på å velge lettbrus i stedet for vanlig brus, men samtidig bør man venne seg av med å drikke og spise mye søtt. Det er faktisk en vanesak! For mye lettbrus anbefaler vi absolutt ikke. Når det gjelder salami og andre kjøtt­produkter med mye fett, så er det et godt valg å bruke de lette variantene med mindre fett. Du sparer både energi (kcal) og begrenser inntak av mettet fett, som de fleste av oss bør spise litt mindre av.

Bok Seriøs matglede Cappelen Damm
Bokaktuell:

«Seriøs matglede» av Jeanette Roede og Kari H. Bugge. Cappelen Damm, 399 kr. 

© Cappelen Damm

Seneste

Kanskje er du også interessert i...