Bokhvete inneholder helsefremmende næringsstoffer
Det er usikkert om det er en kopp bokhvetnudler daglig som gjør at japanerne lever lengst i verden, men at denne søtaktige nøtten fra Sibir er sunn, er det ingen som kan nekte for!
Bokhvete har et høyt innhold av protein og lysin - en essensiell aminosyre som kroppen selv ikke kan fremstille, som må tilføres gjennom mat. Bokhvete inneholder dessuten mye kostfiber, jern, fosfor, kalium og magnesium.
Bokhvete kjøper du enten som mel, hele gryn (eller nøtter, som det faktisk er), nudler og pasta. Mel og hele gryn finner du i de fleste helsekostbutikker, nudler og pasta finnes i internasjonale butikker eller i de eksklusive supermarkedene.

Bokhvete forberedelse
Hel bokhvete kan kokes som ris eller grøt. Kokte, avkjølte gryn er perfekte å bruke som basis i en mettende salat.

Hvordan brukes bokhvetemel?
Bokhvetemel kan brukes til rundstykker, pizzadeig, pannekaker og paier og ikke minst sammen med andre glutenfrie melsorter ved glutenfri brødbaking. Melet er ypperlig å bruke til jevning, da det utvider seg mye fortere enn hvetemel.

Bokhvetenudler er en av grunnsteinene i det japanske kostholdet
Bokhvetenudler, såkalte sobanudler, er en av grunnsteinene i det japanske kostholdet, servert både varme og kalde, i henholdsvis kraft toppet med kjøtt, fisk eller grønnsaker, eller med en dippsaus ved siden av. Sobanudler er et ypperlig alternativ til pasta for glutenintolerante.
Vær oppmerksom på at det finnes nudler laget på 100 % bokhvete og nudler som er laget på en blanding av bokhvete og hvetemel.

Bokhvetepasta
Bokhvetepasta brukes som vanlig pasta, som et mer næringsrikt alternativ eller som et glutenfritt alternativ.
Bokhvete er en mye brukt råvare over hele verden. Bare se hvilke retter du kan finne på menyen:
- Blinis: Små russiske pannekaker laget av bokhvetemel toppet med crème fraîche, hakket rødløk og løyrom.
- Brittany Galette: Franske crêpes laget av bokhvetemel og fylt med ost, skinke, speilegg og urter.
- Pizzoccheri: Nord-italiensk rett med bokhvetepasta, savoykål, poteter, purre, fontina- og bitto-ost.
- Soba maki: Kalde sobanudler pakket inn i nori og tilberedt som makisushi.
- Kake soba: Varme sobanudler i kraft toppet med hakket vårløk og fiskekake (kamaboko).