© Privat

Slik var "Tara Frisk Start"-deltakerens første dag

Marita Sivertsen fra Taras nye livsstilssatsing hater løping, men elsker å kunne inspirere med sunn og god mat.

28. mars 2017 av Merethe Hommelsgård

Vår livsstilsserie «Tara Frisk Start» er endelig i gang og Marita Sivertsen er, sammen med Lena Paus Jensvoll, en av to deltakere vi skal følge over 12 uker på vei mot en sunnere og mer aktiv hverdag.

I fjorårets serie gikk trebarnsmor Wenche Handrum (44) ned hele 14 kilo, fikk tilbake livsgleden og troen på seg selv.

Tara Frisk Start ledes av lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand, med tett oppfølging fra treningskjeden Spenst. Programmet de følger vil bli delt med Taras lesere her hver mandag, slik at også DU har muligheten til å komme i ditt livs beste form. 

Det finnes også en lukket Facebook gruppe for dem som ønsker å følge prosjektet Tara Frisk Start på egen hånd, dele ideer, treningstips og oppskrifter eller hente inspirasjon og støtte fra andre som følger samme program.

Kutte raffinert sukker

Når Tara snakker med Marita Sivertsen har hun akkurat startet på sin første dag i prosjektet. Foreløpig går det bra, men til lørdag kan det by på utfordringer. Da fyller hun 39 år. 

– Jeg lurer på hvordan det kommer til å gå med kaker og festligheter på bursdagen min, undrer Marita, som akkurat har begynt på Berits første oppdrag – kutte ut hvitt raffinert sukker. 

- Det blir nok til at jeg lager en fruktkake, for naturlig søtning er OK ifølge Berit, forklarer hun. Marita lover at hun skal rapportere til Tara sine lesere hvordan hun løser det med mat og drikke på dagen sin. 

Begge deltakerne skal rapportere ukentlig på tara.no. om sine utfordringer og problemstillinger rundt livsstilsendringen.

Sunn, fristende mat

Som andelsbonde og amatørkunstner håper Marita å kunne engasjere Tara sine lesere gjennom inspirerende bilder.

– Selv blir jeg motivert når jeg ser fristende bilder av sunn mat. Det er kanskje noen andre som blir det også, og da er det klart at jeg må forsøke å ta noen flotte bilder av mine måltider, sier Marita som heter mita5Instagram.

På Virgenes andelsgård kommer hun ut over våren til å få tilgang på flotte råvarer. - Og den er kortreist, påpeker Marita. Det er helt i Berits ånd, så dette må jeg virkelig benytte meg av, skryter hun.

- Mat blir artig å drive med, men treninga er det verre med, avslører Marita. Hun mener hun har en jobb å gjøre med seg selv og det mentale rundt trening. 

– Det var som "Tara Frisk Start"-Wenche sa i fjor; "Det sitter mellom ørene", og det tror jeg virkelig på. Dørstokkmila er høyst relevant for meg kan du si.

- Jeg trenger å kjenne på mestringsfølelse rundt treningen, det har blitt en stund siden jeg trente. Jeg var en ivrig danser tidligere, men på et eller annet tidspunkt sluttet det å være gøy når kroppen liksom ikke var med lengre. Sprudlefølelsen forsvant, den vil jeg gjerne ha tilbake, forklarer hun.

Diett-forvirret

Akkurat som sin med-deltaker Lena Paus Jensvoll, har Marita følt seg forvirret av de mange dietter og forskjellige kostholdstips man blir bombardert med i hverdagen.

- Det har gjort til at jeg som brukte å være skikkelig glad i å lage mat, liksom mista litt piffen, sier hun.

– Jeg har forsøkt å holde meg til sunn mat, og har hatt perioder der jeg har prøvd mye forskjellig, blant annet vegan-kost, men jeg følte jeg ble dratt i så mange retninger når det kom til hva som er bra for meg og ikke. 

- Diettene blir ofte så kompliserte, men sånn er det heldigvis ikke med maten til Berit, sier hun.

Ikke sammenligne med andre

I forkant av prosjektet snakket Marita mye med venner og familie for å forberede seg mentalt på det som skal skje over de neste 12 ukene.

- Det er lett å sammenligne seg selv med andre, tenke at ”Det kommer ikke jeg til å klare like bra”, "så mye har ikke jeg gått ned" og miste motet, men jeg velger å heller vil bli inspirert, og fokusere på å gjøre mine ting så godt jeg kan.

Den optimistiske deltakeren forklarer at hun har et avkryssningsark, med et slags belønningssystem når hun klarer et mål eller delmål hun har satt seg. 

- På den måten klarer jeg lettere å visualisere målet mitt, sier Marita.

Et av målene hennes kaller hun selv for "temmelig hårete".

- Jeg vil gjerne gå ned en del rundt midjen, men det er ikke et mål jeg tror jeg kommer til å nå under disse 12 ukene. Det er et langsiktig mål, avslører Marita. 

Passe inn i gamle klær

Men det er ikke hennes enste mål. Det å kunne passe i sine gamle klær, er nok et håp hun deler med flere andre.

– Jeg har en koffert med masse klær jeg ikke får på meg. Det er fordi jeg stadig har kjøpt nye fordi jeg ikke har følt meg vel. Det er vel nå jeg innser at det ikke er klærne det står på, det er jo meg og min selvfølelse.

For det er ikke kun vekt og midjemål som er viktig for Marita.

- Alle har selvfølgelig lyst til å se bra ut, jeg er ikke noe glad i å bli tatt bilde av, men jeg tenker at det kanskje er en av mange ting som kan endre seg etter dette.

- Jeg gleder meg til å få mer energi, være mentalt på en bedre plass og virkelig føle meg bra! Kanskje jeg skal begynne med morgentrening? Ta med meg den gode følelsen utover dagen?

Planen er at hun skal trene to dager i uka til å begynne med. Gå lange turer og kanskje trene litt sammen med samboeren Daniel, som er supermotivert på hennes vegne. Ellers vet ikke Marita helt hva hun liker av trening. 

– Jeg vet bare at jeg hater løping. Intervaller kan jeg klare i blant, men det er så vanskelig å få struktur på treningshverdagen. Jeg utsetter ofte. Men nå er jeg klar for å komme ut av komfortsonen, der har jeg vært for lenge nå. Jeg har våknet og er klar!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...