Fra sofaslave til mosjonist – på kun 6 uker

Lyst til å komme deg opp fra sofaen, men orker du ikke å jogge? Da bør du prøve gågging!

20. april 2016 av Pia Lundgren

Du kan utvikles fra en sløv sofagris til en kortdistansejogger. Det kommer ikke til å være særlig slitsomt en gang, og det tar bare seks uker.

Se treningsprogram i bunnen av artikkelen!

Du kommer til å veksle mellom rolige treningsperioder og noen litt mer anstrengende. Men du kommer ikke til å få blodsmak i munnen. Det kan faktisk være ganske deilig å bygge opp sin egen kondis. Treningen passer alle som er friske.

Taras treningscoach er treningsekspert og naprapat Katarina Woxnerud (47). Hun har 25 års erfaring fra treningsbransjen, og har utviklet metoden gågging.

– Å gågge er en mellomting mellom å gå og jogge. Det innebærer at du småjogger i rolig takt og at du bruker armene aktivt – akkurat som når du løper, sier Woxnerud.

Har du en hektisk hverdag? Treningen som kun tar 7 minutter! 

 

Mindre humørsvigninger og hetetokter

Hvordan kom du på idéen?

– Når jeg har vært ute og forelest er det mange kvinner som har kommet til meg og lurt på hvordan de skal komme i gang fra å gå til å jogge. En del har forsøkt, men har gått ut for hardt, og de har begynt å løpe for tidlig. Da har de stivnet og ikke kommet i gang igjen i løpesporet. Det eneste dette fører til er at man kjenner seg mentalt helt nede i skoene.

Hvorfor er gågging så bra?

– For den som vil begynne å jogge er det en bra måte å øke belastningen gradvis på ledd og muskler. Det er en mindre risiko for at man får skader eller plager fordi kroppen rekker å bygge seg opp og venne seg til økt intensitet og belastning.

Er det noen spesielle fordeler med gågging for middelaldrende kvinner?

– I forbindelse med hormonelle forandringer i overgangsalderen kan kvinner miste en stor del av sin bentetthet. For å motvirke dette er det om å gjøre å belaste skjelettet. Det gjør du ved gågging, men ikke hvis du for eksempel sykler eller svømmer. Dessuten blir jo både humørsvingningene og hetetoktene mildere med mosjon.

Ta vare på kroppen din! Styrketreningen som fungerer for kvinner 40+ 

 

Gågging er effektivt

Hva kan være det vanskeligste med å komme i gang?

– Det vanskeligste kan være å finne tidsluker i kalenderen. Det er om å gjøre å legge en plan som man holder seg til. Det kan være vanskelig for enkelte. I tillegg finnes det mennesker som blir redde når puls og pust øker. Men det er ikke farlig! Hjertet skal slå raskere og hardere når man mosjonerer, og det er normalt å føle seg litt andpusten når man rører seg raskere enn vanlig.

Når skal man eventuelt la være å trene?

– Hvis man har eller har hatt hjerte- og karsykdom, kneproblemer eller leddsykdommer som artrose, bør man rådføre seg med legen sin først.

Hvor raskt merker jeg effekt?

– Allerede etter en uke kan du kjenne at du orker mer og er mindre sliten. Dessuten kan søvnen din og humøret ditt ha blitt bedre!

 

Fra gågging til jogging

Hvordan skal jeg motivere meg til å fortsette?

– Det kan hjelpe å skape bilder av de målene du vil oppnå. Du kan se deg selv som en mosjonist. Det kan få det til å kjenne deg sterk. Kanskje ser du for deg at du går ned noen kilo eller at du blir med på et løp.

Hvordan skal jeg legge opp ukens tre treningsøkter?

– Spre dem jevnt utover i uken, helst slik at du får en hviledag imellom. Skulle du ha behov for å legge to treningsdager etter hverandre noen ganger, så gjør det ingenting.

Og hvis jeg trives som gågger kan jeg fortsette på samme måte?

– Ja, det går kjempebra. Det er en effektiv trening som gir bedre kondisjon og muskelstyrke. Det er ikke slik at du må gå over til å jogge.  

 

KLIKK HER FOR Å SE TRENINGSPROGRAMMET!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...