© Irene Jacobsen

Anita vil fjerne myter om overgangsalderen

Hun brenner for å spre informasjon og kunnskap om overgangsalderen, knuse myter, fjerne tabuer – og endre språket vårt. – Vi er forbløffende stille om overgangsalderen, sier Anita Silden Prante.

4. mars 2021 av Irene Jacobsen

Anita Silden Prant

Alder: 50.
Bor: I Bergen.
Sivil Status: Gift med Morten, 3 barn.
Bagrunn: Master i jordmorfag, jobber som jordmor på Haukeland universitetssjukehus. Har startet på studier om overgangsalderen.
Aktuell med: Instagramkontoen @menopausebyanita og blogg, Facebook-side og podkast med det samme navn. På alle plattformer deler hun egne erfaringer og kunnskap for å bryte ned tabuer og stigma om overgangsalderen og bidra til bedre kvinnehelse

Hva tenker du på når du hører ordet overgangsalder? En aldrende kvinne som svetter og trenger en vifte? Eller enda verre, som den karikerte: gammel, gråhåret og inntørket? Jordmor Anita Silden Prante vil heller at du skal se for deg en kvinne på 45 år, ei småbarnsmor eller tenåringsmor, ei som er på toppen av karrieren. Midt i livet. 

– Vi er nemlig ikke gamle når kroppen viser de første tegnene på at neste fase er på gang. Overgangen er glidende og de første tegnene dukker opp kanskje før vi er klar over det. Derfor mener jordmoren det er på tide vi oppgraderer måten vi snakker om den på. Oppgraderer språket til å passe vår tid. 

Anita Silden Prante er jordmor på Haukeland universitetssjukehus i Bergen, gift med Morten og mor til tre. I løpet av høsten 2019 sparket hun i gang fire ulike plattformer på nettet for å spre kunnskap og informasjon om overgangsalderen.

 Etter å ha saumfart, skrollet og lett etter informasjonen hun ønsket seg selv, ble hun overrasket over hvor lite håndfast kunnskap det var å finne der vi vanligvis leter etter informasjon. 

– På en måte skjønner jeg at det skrives lite, det er jo ikke verdens mest sexy tema. På den andre siden er det veldig rart med dette hullet i kunnskapen vår. Vi lever i et informasjonssamfunn, er opptatt av å kvitte oss med myter og tabuer. Vi er flinke til å snakke med ungdommene om både psykisk helse, sex og prevensjon. Men overgangsalderen, den er vi forbløffende tause om.

Myter om overgangsalder

DELER KUNNSKAP: @menopausebyanita er navnet på både nettsiden, Facebook, Instagram og podkasten hennes. Anita Silden Prante i Bergen er opptatt av kvinnehelse og brenner for å dele kunnskap om kvinners erfaringer om overgangsalderen.

© Irene Jacobsen

Myteknusing og folkeopplysning, det er det hun ønsker seg. Kunnskap og innsikt gir nemlig «empowerment», hun sliter med å finne et godt dekkende norsk ord. Men det handler om at når du vet hva som foregår, kan du ta kontroll, og blir i stand til å ta gode valg for egen helse. Overgangsalderen skal ikke fryktes, den skal eies og pleies. 

Derfor, på den årlige menopausedagen, 18. oktober i 2019, sparket Anita Silden Prante i gang prosjektet sitt: Menopause by Anita. Det ble til en nettside, blogg, instagram- og facebook-kontoer og podkast. Hun produserer innholdet raskere enn hun tror følgerne rekker å svelge unna, harddisken er derfor full av nye artikler, videoer og innlegg som bare venter på å bli lagt ut. Parallelt med jordmorjobb og engasjementet på sosiale medier, har hun startet på studier i England for å spesialisere seg på temaet.

Visste du at mens vi på norsk har ett ord for å beskrive overgangsalder, har de på engelsk mange? Mens vi putter alt i en sekk, har hver av periodene sitt eget begrep. Det er på tide vi utvider ordforrådet vårt, mener Anita. Hun synes vi like gjerne kan ta i bruk de faglige begrepene med en gang og lære oss hva de betyr.

Her er begrepene

  • Perimenopause: Legeforeningen definerer den som tiden hvor menstruasjonen begynner å bli uregelmessig, med korte eller lengre intervaller enn 3-5 uker (som er normal intervallvariasjon). Perimenopausen kan pågå i mange år, opptil 10 år før selve menopausen. 
  • Menopause kan egentlig bare defineres i etterkant, og regnes som 365 dager etter siste menstruasjon. 
  • Postmenopausen er bokstavelig talt tiden etter menopausen. Men der stopper også den enkle forklaringen, for overgangsalderen fortoner seg svært ulik fra kvinne til kvinne. Noen opplever mange plager, noen opplever noen plager, mens andre blir lite påvirket av hormonendringene i kroppen.
Myter om overgangsalder

DU ER IKKE ALENE: Det kan være strevsomt å gå igjennom denne livsfasen alene, derfor mener Anita at noe av det viktigste vi gjør, er å involvere partneren. Og snakk gjerne med fastlegen din. Det finnes hjelp å få.

© Irene Jacobsen

Som jordmor har Anita Silden Prante alltid vært interessert i kvinnehelse, ikke bare svangerskap, føde og barsel. Selv fødte hun minstemann da hun fylte 40, og levde som så mange andre med småbarn parallelt som symptomene på perimenopausen kom snikende. Men da det skjedde, visste hun ikke at søvnproblemer faktisk var et tegn på at biologien gikk sin gang. 

Hun hadde hatt flere perioder med plagsomt dårlig søvn. Våknet gjerne midt på natten, lys våken, det var umulig å sove. Tanken på at vekkeklokken var stilt inn på 06.00 gjorde det ikke bedre. «Why do I not sleep?» googlet hun. «Søvnproblemer kan være et symptom på overgangsalderen», var en av setningene som dukket opp, men aldri som noe mer enn en bisetning. Hun prøvde nye søkeord, «perimenopause, menopause, lack of sleep». Men uten hell. Hvor var erfaringskunnskapen fra andre kvinner? Anita diskuterte med kollegene, hvor mye visste de om ulike symptomer som kunne komme i overgangsalder? 

– Jeg fant ut at helsepersonell ikke nødvendigvis vet mer enn andre. Vi tenkte også på tre typiske symptomer: svettetokter, tørre slimhinner og uregelmessige blødninger. Og vi så for oss at det var noe som skulle skje en eller annen gang etter fylte 50. Saken er at ingen av delene stemmer. For det første er listen over vanlige plager heller et sted mellom 35 og 50 – ikke tre. Og alt begynner lenge før mensen har forsvunnet for godt.

«Visste du at også hodepine og dårlig søvn er typiske plager i overgangsalderen?»

Overgangsalderen er en naturlig fase i en kvinnes liv hvor kroppen påvirkes av hormonendringer, og da særlig nedgang i hormonene østrogen og progesteron. Kjønnshormonene skal ned fra toppnivået til et stabilt lavt nivå. Testosteronet er det eneste av de tre som går ned i en jevn kurve, så sakte at kroppen klarer å henge med i svingene. Progesteron og østrogen oppfører seg helt annerledes, med store svingninger i nivåene underveis. Disse to reduseres ikke i en jevn fin kurve, men hopper opp og ned på nedturen. Alt etter hvor høy og lav produksjonen av hver av dem er, påvirker de hormonbalansen i kroppen og kan gi utslag i flere titalls symptomer. 

Litt forenklet sies det at en tredjedel av alle kvinner har mange og plagsomme plager i overgangsalderen. En tredjedel har enkelte og moderate plager, mens den siste gruppen har få og ingen plager i det hele tatt. Alle har likevel ett symptom: menstruasjonen opphører. Altså, lista over plager er lang, og den er ikke lystig lesning: angst, hodepine, ømme bryst, vektøkning, tørr hud, insomnia. Utmattelse, fatigue, endret kroppslukt, nedsatt sexlyst, hetetokter, hukommelsestap, osteoporose, hjernetåke, hårtap, tung pust, depresjon, vaginal tørrhet og sårhet, kløe, hevelser. Og ja, lett for å ta til tårene. Dette er bare noen av plagene.

Myter om overgangsalder

SKRIV LOGG Å være bevisst og kjenne egen kropp i denne fasen er viktig. Logger du, kan du lettere se om det er et system, det gjør det enklere å vurdere om du skal gjøre endringer, søke informasjon og kanskje hjelp.

© Irene Jacobsen

– Mange av symptomene kan også handle om det å eldes – eller sykdom. Det kan ta tid å utelukke at de ikke er et tegn på sykdommer som gir lignende symptomer. Dette er et aldri så lite navigasjonsdilemma, forteller Anita. 

En annen utfordring er at veldig mange ikke vet at plagene kan være relatert til overgangsalderen, og tror det er noe galt med dem, både fysisk og psykisk. Der det er stillhet, tabu og skam, strever og lider mange i stillhet – når det faktisk er hjelp å få. 

Gjennomsnittlig menopausealder i Norge er ca. 52 år. Siden symptomene gjerne kommer tidlig i 40-årene, er det ikke alltid like lett å skjønne hva som skjer. For mange kan spesielt opplevelsen av hjernetåke være fryktelig skremmende. Det var det også for Anita, særlig fordi hennes egen mor fikk tidlig Alzheimer. 

– Mest sannsynlig har du altså ikke begynt å bli dement når du glemmer og leter etter de riktige ordene. Men blir du redd og holder det for deg selv, skaper det bare frykt. Frykt styrker oss ikke. Det kan være strevsomt og vondt å gå igjennom overgangsalderen, både fysisk og psykisk. Gjør det derfor ikke alene. Involver partneren din, det er kanskje mitt viktigste råd. Ja, det finnes ting du kan gjøre for å dempe plagene. Å få nok søvn og mosjon er viktig. Kvitt deg med stresset. Spis sunt. Røyking og overvekt påvirker i negativ retning. Noen opplever at kaffe og alkohol trigger symptomene. For de med mer alvorlige plager, kan hormonbehandling hjelpe. 

– Skriv en logg, oppfordrer Anita. Å være bevisst og kjenne egen kropp i denne fasen er viktig. Logger du, kan du lettere se om det er et system, det gjør det enklere å vurdere om du skal gjøre endringer, søke informasjon og kanskje hjelp.

– Snakk med partneren din, dere går igjennom dette sammen. Snakk med ungene dine. På samme måte som vi snakker om puberteten og alt som skjer med oss i den perioden, kan vi fortelle ungene våre at vi er i en lignende fase.

Vaginal atrofi er kanskje det mest tabubelagte av alle symptomene. Anitas inntrykk er at dette angår halvparten av alle postmenopausale kvinner, andelen som er ubehandlet og underdiagnostisert er trolig stor. 

– Symptomene gir ofte smerter ved samleie. Med tanke på hva seksuell helse har å si for kvinners selvbilde og livskvalitet synes jeg dette er veldig trist. Jeg vil at disse kvinnene skal vite at de kan få livet sitt tilbake, sexlivet sitt også. Det finnes nemlig gode hjelpemidler, både med og uten hormoner, snakk med legen din eller gynekologen. Om jeg bare kan hjelpe én kvinne til å finne ut av det, er det verdt alt engasjementet mitt! 

Se også: Alt du trenger å vite om overgangsalderen

Seneste

Kanskje er du også interessert i...