© Getty Images

5 forskjellige måter å faste på

24-timers faste, 5:2-fasten eller juicing- og buljongfaste? Lurer du på hvilken type faste som passer best for deg?

27. april 2021 av Linda Newnham

Vi har laget en guide som forklarer 5 ulike måter å faste på - med tips og triks og hvem som passer til hvilken type faste.

1. 24-timers faste

Slik fungerer det: I løpet av et døgn drikker du bare vann, kaffe og te. • 

Passer: Deg som er kraftig overvektig og har helseproblemer, da kan et lengre fastevindu gi større effekt. Fordelen med å faste i 24 timer og deretter spise i 24 timer, er at kroppen ikke venner seg til færre kalorier, så stoffskiftet opprettholdes

Passer ikke: Det er ikke noe jeg anbefaler friske mennesker med normalvekt. Det er også vanskelig å kombinere med trening. 

Ulrika tipser: Ta en kopp misosuppe eller buljong midt på dagen, det letter. Faster du en lengre periode, behøver du ikke telle kalorier når du spiser. Da kan et måltid gjerne ligge på 1 000–1 200 kalorier per porsjon, slik at du blir mett og får i deg all den næringen du trenger.

Fleksibelt. Ulrika forklarer 16:8 og 5:2.

2. 12-timers faste

Slik fungerer det: Du spiser ikke på tolv timer. Det er lett å gjennomføre hvis du for eksempel spiser middag kl. 19 og frokost kl. 7 om morgenen. 

Passer: Alle! Slik burde vi leve, det ville forbedret folkehelsen. 

Ulrika tipser: De første dagene må du håndtere hjernen din på samme måte som den irriterende tenåringen hjemme: si nei. Øv deg på å si nei når hjernen signaliserer at du vil ha mat, kaffe, frukt ... Etter bare noen få dager stilner maset, noe som er befriende. 

Les også: - "Spis deg fri"-metoden har gitt meg et nytt liv!

OBS! Du skal ikke faste om du er gravid eller syk. Sjekk med legen din hvis du er usikker.

3. 16-timers faste

Slik fungerer det: Også kjent som 16:8-metoden. Betyr at du faster 16 timer om dagen og spiser de resterende åtte timene. For eksempel kan du hoppe over frokost, spise først til lunsj, og deretter spise frem til kl. 20 om kvelden – og deretter faste igjen til lunsj (da drikker du vann, kaffe og te). De som bruker 16:8-metoden snakker vanligvis om spisevinduer og fastevinduer. 

Passer: De fleste. 

Passer ikke: De som jobber skift og har uregelmessige tider, synes ofte det er vanskelig å følge 16:8. 5:2 kan fungere bedre for disse. 

Ulrika tipser: Hvis du hopper over frokosten, drikk masse vann på formiddagen.

© Getty Images

4. 5:2-fasten

Slik fungerer det: En av de mest populære diettene, fordi den er så lett å følge. To dager i uken lever du av 500 kcal per dag (600 for menn), de andre dagene spiser du som vanlig og trenger ikke å telle kalorier. For full effekt: Kutt gjerne ned på karbohydrater og sukker. Noen endrer dette konseptet til 4:3, andre til 6:1. Kjenn på hva som passer for deg. • 

Passer: Alle.

Ulrika tipser: Spis mye grønnsaker på fastedagene, de metter, men er kalorifattige. Grønnsakssupper er bra.

5. Juicing- og buljongfaste

Slik fungerer det: Her lever du på suppe, smoothie, juice og buljong i en til to uker. Du avstår fra sukker, halvfabrikata, gluten, melkeprodukter og alkohol. Det er alltså en måte å rense kroppen på, samtidig som du får i deg mengder av vitaminer og antioksidanter. 

Passer: Deg som vil ha en deilig kickstart, og bremse et usunt levesett.

Passer ikke: Deg som har knapt med tid. Det er ganske tidkrevende å forberede, lage og bære med seg smoothier og juicer. 

Ulrika tipser: Trapp ned matinntaket med smoothier og supper før du starter med denne renseprosessen.

Les også: En uke med vannfaste får deg ned i vekt

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...