- "Spis deg fri"-metoden har gitt meg et nytt liv!
Kostholdsprogrammet hjalp Jeanette Teigland gå ned til sammen 40 kilo. Hele sitt liv hadde hun vært overvektig og mat-avhengig.
"Spis deg fri" med Irina Lee
For ett år siden veide damene under til sammen 117 kg mer. Marianne Sæbø (– 37 kg), Gry Imsgard (– 40 kg) og Jeanette Teigland (– 40 kg) har alle klart å gå ned i vekt ved hjelp av kostholdsprogrammet «Spis deg fri».
– Min visjon er å endre helse-Norge, sier Irina Lee, som understreker at kostholdsprogrammet følger helsemyndighetenes råd om ernæring.
Hittil har over 1000 norske kvinner deltatt på nettkursene.
Fra overvektig til normalvektig
– Det aller beste som har skjedd er at jeg har fått forutsigbarhet og ro rundt maten. For første gang som voksen føler jeg at jeg har styring over den delen av livet mitt, sier Gry Imsgaard fra Hamar, som på litt over et halvt år har gått ned 40 kg i vekt.
Høsten 2015 fikk journalist Irina Lee (42) fra Oslo tilfeldigvis se en video om kostholdsprogrammet «Bright Line Eating». I videoen lover den amerikanske psykologiprofessoren Susan Peirce Thompson at de som følger hennes metode vil klare å gå ned i vekt, og ikke minst klare å holde vekten etterpå.
200 dager senere hadde Irina gått ned 20 kg i vekt, og for første gang i sitt voksne liv hadde hun kommet ned i kategorien «normalvektig» på BMI-skalaen. Og der er hun fortsatt.
Sto frem i Tara med livsstilsendringen
Irina sto frem i både Tara og en rekke andre medier om sin vellykkede slankeprosess. Hun ble også overbevist om at kostholdsprogrammet «Bright Line Eating» ville være til stor hjelp for andre som sliter med overvekt og «cravings».
I august ga hun ut den norske utgaven av den internasjonale bestselgeren «Bright Line Eating» på norsk, med tittelen «Spis deg fri». I forbindelse med bokutgivelsen bestemte hun seg for å tilby nettkurs på norsk, basert på kunnskap i boken kombinert med egne erfaringer.
Prøvd alt for å slanke seg
Første gang Gry Imsgard hørte om «Spis deg fri» og «Bright Line Eating» ble hun skeptisk til det som virket som en ny mirakelkur. I likhet med de fleste overvektige har hun «prøvd alt» for å slanke seg, uten å lykkes med å holde vekten etter at kuren er ferdig.
– Jeg er naturligvis livredd for å sprekke denne gangen også. Men jeg har fått noen verktøy som fungerer for meg, og ikke minst er nettverket jeg har fått via nettkurset veldig viktig, sier Gry.
Hovedprinsippet i «Spis deg fri» er at du skal innføre fire regler i kostholdet ditt, såkalte «Bright Lines» (klare grenser).
- Kutt ut sukker.
- Kutt ut mel.
- Spis kun tre måltider om dagen.
- Spis bestemte mengder til hvert måltid, med andre ord må du veie maten.
Sukker og mel er avhengighetsskapende
En av de kontroversielle påstandene til kostholdsprogrammets grunnlegger Susan Peirce Thompson, er at sukker og mel er en form for narkotika og at du derfor må venne deg helt av med det dersom du skal få kontroll over disse ingrediensene.
– Jeg vil absolutt definere meg selv som matavhengig, selv om jeg synes det er en overdrivelse å sammenligne mel og sukker med narkotika. Jeg kunne komme hjem fra jobb og bare spise alt som var tilgjengelig, helt ubevisst, sier Gry Imsgard.
Gry er utdannet fysioterapeut og jobber med trening, men har erfart at det ikke er noen automatikk i at du går ned i vekt selv om du trener mye.
– Når du har trent én til fire timer om dagen, tror du at du kan spise hva som helst. Men det er mye lettere å gå ned i vekt ved å redusere matinntaket enn ved å trene bort overskuddet.
Nå planlegger hun alltid hva hun skal spise dagen før, og i tilfelle det blir for travelt har hun ferdige måltider i fryseren. Mens mat og kropp tidligere var forbundet med mye skam og dårlig samvittighet, har hun nå gjort det til en vane å dekke bordet pent, sette seg godt til rette og kose seg med maten.
Ble kostholdsveileder
– Jeg har vært overvektig siden jeg var barn og hadde min første slankekur som 14-åring, forteller Jeanett.
Jeanette er utdannet kokk, men hadde falt ut av arbeidslivet på grunn sykdom som hadde delvis sammenheng med overvekten. Etter vektnedgangen har hun blitt fri fra helseproblemene, og har fått jobb som kostholdsveileder i «Spis deg fri».
– Kurset har gitt meg et nytt liv. Denne måten å spise på har gitt meg et nytt liv. Jeg er et helt annet menneske, sier Jeanette.
Kokken forteller at hun tidligere alltid lagde for mye mat når hun inviterte til selskap, slik at hun kunne gjemme seg på vaskerommet og spise en halv kake etter at gjestene hadde gått.
– Det ingen så at jeg spiste, det «telte ikke» i kaloriregnskapet.
Nå klarer hun seg fint uten søtt, og savner ingen ting. – Jeg ser ikke på sjokolade og boller som mat lenger, det er rett og slett noe jeg ikke tåler.
Måltids-kontroll tilbake
Marianne Sæbø fra Oslo takker også «Spis deg fri»-programmet for at hun har klart å gå ned 34 kg på mindre enn ett år.
Marianne har i likhet med Gry og Jeanette testet utallige dietter og livsstilsendringer for å gå ned i vekt, men uten at vektnedgangen har blitt varig. Da hun leste boken «Spis deg fri» bestemte hun seg for å følge rådene, dog med en stor dose skepsis. Men hva hadde hun å tape? Alt annet var forsøkt.
– Vektnedgangen er det mest synlige og konkrete beviset på at det virker, men «Spis deg fri» er mye mer enn bare vektnedgang. Det er et sett med veldig nyttige verktøy som man kan bruke ellers i livet også. Alt tankespinn og kaos rundt mat, kropp og vekt er borte, sier hun.
Det som gjør at dette er overkommelig for henne, mener Marianne er at man tar én dag og ett måltid om gangen.
Lyst til å teste en av oppskriftene fra boka? Prøv den deilige kjøleskapsgrøten!
Tilpasset kostholdsprogram
– Du tenker ikke at dette er for evig og alltid, du tenker ikke på at du ikke skal spise sjokolade resten av livet. Du skal bare ikke spise det i dag, og da er det overkommelig for hodet å være med på det.
Marianne tror heller ikke at «Spis deg fri»-metoden er noe som passer for alle. Men for henne mener hun det er den beste metoden.
– Det er vanskelig å kutte helt ut mel og sukker, men for meg er det enklere med en tydelig grense, at det er ingenting i stedet for bare litt. Moderasjon fungerer bare ikke for mitt hode, sier hun.
Hun mener det viktigste hun har lært gjennom kostholdsprogrammet, er at viljestyrke og motivasjon ikke er nok for å gå ned i vekt. De fleste rådene handler om at du «bare skal spise litt mindre og trene litt mer». Bare du har viljestyrke nok, vil du få det til. Og klarer du det ikke, er det deg selv det er noe galt med.
– Jeg synes det er urovekkende at helsevesenet møter oss overvektige med en «one size fits all»-mentalitet. Jeg håper fastlegene kan få øynene opp for at rådene de gir bør tilpasses mottaker og mottakers adferd rundt mat, mener Marianne.