For 11. gang deler Tara ut prisen Årets modigste kvinne. I år som i fjor har juryen bestått av skuespiller Mari Maurstad, næringslivsleder Anita Krohn Traaseth, Taras sjefredaktør Torunn Pettersen og Tara-journalist Lisbeth Skøelv – sammen har de plukket ut fem verdige finalister fra allede innsendte forslagene fra leserne. Hver og en av finalistene har sin unike historie som beskriver stort mot.
Hvem som stikker av med tittelen Årets modigste kvinne 2021 offentliggjøres under Tara-weekend på Vestlia på Geilo fredag 15. oktober.
Ps. Alle finalistenes historier kan du lese om i Tara utover høsten og vinteren.
Her er de modige finalistene:

Eva Aarsand
Alder: 30.
Bor: Oslo, opprinnelig fra Båtstø i Asker.
Yrke: Paramedic.
Begrunnelse: Hver dag Eva Aarsand drar på jobb som paramedisiner, er det med intensjon om å hjelpe mennesker i nød og redde liv. Som en del av Beredskapsenheten ved Oslo Universitetssykehus er hun trent til å takle ekstreme hendelser. Kunnskapen hun god bruk for da en av de største tragediene her til lands rammet Gjerdrum hardt 30. desember i fjor. 10 mennesker og et ufødt barn mistet livet da én million kubikkmeter jordmasse raste ut i et boligfelt. Med hele Norge og store deler av verden som tilskuere, jobbet Eva og redningskollegaene desperat med å med lete etter overlevende etter kvikkleireskredet. Vår finalist utsatte seg selv for fare, men sto likevel på i 16 timer i strekk for å redde liv. I stedet måtte hun hente ut tre døde fra skredet. Et av dem var et barn. Den sterke opplevelsen har hun måttet bearbeide i ettertid.

Stine Reksten
Alder: 27.
Bor: Førde.
Yrke: Student.
Begrunnelse: Stine Reksten opplevde fra hun var 12 år systematiske overgrep av en voksen mann hun stolte på. Både politiet og barnevernet hadde mistanke om overgrepene, men sviktet den unge jenta. Som voksen bestemte hun seg for å ta opp kampen mot overgriperen. Hun var nær ved å gi opp, men klamret seg til håpet om at hun kanskje hjalp flere enn seg selv. Det viste seg å være riktig. Hun samlet bevis og gikk til politiet. Basert på informasjonen hun ga, fant politiet fire av mannens andre offer. Med Stine i spissen fikk de felt serieovergriperen. Mannen ble dømt til 12 år i fengsel og til å betale erstatning på over 2 millioner kroner til ofrene. 27-åringen har valgt å være åpen om kanskje det vondeste man som barn kan oppleve, en åpenhet som kan inspirere andre til å anmelde overgrep. I dag utdanner Stine seg for å kunne hjelpe andre sårbare barn.
Les fjorårets finalist Vibeke Andrea Sefland sin sterke historie.

Kristina Quintano
Alder: 46.
Bor: Drøbak/Oslo.
Yrke: Oversetter, foredragsholder, forfatter, forlegger og frilansjournalist.
Begrunnelse: Norsk-maltesiske Kristina er journalist, oversetter, forfatter og forlegger, og mest kjent som «Budbringeren fra Helvete». Hun har i 20 år reist rundt i verden og dokumentert grove humanitære overgrep mot flyktninger, i tillegg til å ha jobbet som bistandsarbeider. Facebook-bloggen «Budbringeren fra Helvete», som har over 15 000 følgere og i snitt 100 000 visninger daglig, bruker hun til å gi daglige oppdateringer fra flyktningkrisen rundt Middelhavet. Hun driver også Quintano Forlag der overskuddet går til hjelpeprosjektene. I høst kommer hun med bok med 20 års dokumentasjon fra Middelhavet som fluktrute, der hun har intervjuet over 1000 mennesker på flukt og over 100 smuglere for å finne ut hvem de er. Arbeidet hun utfører er slett ikke ufarlig – på grunn av trusler må Kristina leve på hemmelig adresse.

Sunniva Gylver
Alder: 54.
Bor: Oslo.
Yrke: Sokneprest i Fagerborg kirke i Oslo.
Begrunnelse: Gjennom sine 25 år som prest har Sunniva Gylver sett sorg og død på nært hold. Også privat har hun levd tett på døden. Som ung mistet hun søsteren sin til anoreksi. Alle de tre barna hennes ble født med alvorlige sykdommer, men overlevde. Selv var hun sekunder fra å miste livet da hodet hennes ble overkjørt av en bil etter en sykkelulykke. Legene trodde ikke at Sunniva kunne overleve med de massive hodeskadene, men hun kjempet seg tilbake. I sommer kom et nytt slag. Ektemannen Lars Kristian måtte gi tapt for kreften. Sjelesørgeren har kjent mer på sorg enn de fleste, men den tidligere tv-programlederen har valgt å være åpen om sorgen og budskapet om at alle må få lov til å sørge på sin egen måte. Og ikke minst: at vi ikke må glemme å leve mens vi kan.

Birgit Skarstein
Alder: 32.
Bor: Oslo, opprinnelig fra Levanger.
Yrke: Toppidrettsutøver.
Begrunnelse: Det norske folk har blitt kjent med Birgit Skarstein gjennom tv-seriene «Ingen grenser», «Skal vi danse» og som en av verdens beste paralympics-utøvere. Trønderjenta ble lam fra livet og ned som 20-åring, men har bevist at en tilværelse i rullestolen ikke trenger å være til hinder for å oppnå de målene hun setter seg. Hun har 11 VM-medaljer (syv i roing og fire i langrenn) og er regjerende verdensmester og verdensrekordholder i roing. Tidligere i år vant hun gull i Paralympics i Tokyo. Hun er sterkt sosialt engasjert, og involvert i ulike styrer og organisasjoner både i Norge og internasjonalt. Idrettsutøveren er et stort forbilde for både funksjonshemmede og funksjonsfriske, og har gjennom sine opptredener gjort det lettere å være annerledes.