Maud Angelica Behn datteren til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn Årets modigste kvinne 2020 Tara

MODIG TENÅRING: Prinsesse Märtha Louises 17-årige datter, Maud Angelica Behn, ble av Tara kåret til Årets modigste kvinne 2020. Her mottar hun diplomet fra Taras sjefredaktør Torunn Pettersen (t.v.) og Taras journalist Lisbeth Skøelv. 

© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Maud Angelica Behn er Årets modigste kvinne 2020

Maud Angelica Behn ble kåret til Årets modigste kvinne 2020 under Tara-weekend på Geilo. Tara-prisen fikk 17-åringen for sin åpenhjertige og viktige tale om psykisk helse og selvmordsforebygging under faren, Ari Behns, begravelse.

25. oktober 2020 av Lisbeth Skølv

– Å være modig for meg betyr å bryte grensene for hva man trodde man kunne klare, og da ble jeg overrasket over meg selv og hvor sterk jeg var som greide å snakke foran alle om noe så sårbart. Det er jeg veldig takknemlig for at jeg greide.

Jeg er skikkelig, skikkelig glad for denne prisen, jeg klarer nesten ikke å ta det helt inn. Det betyr at jeg fikk noen verdi ut av alt som skjedde. Jeg føler at alle som har gått gjennom noe tøft, fortjener denne prisen. Spesielt de andre finalistene. Jeg er jo bare 17 år, jeg føler at jeg kan dø lykkelig vel vitende om at jeg har gjort en forskjell. Det motiverer meg til å bruke det perspektivet jeg har for å få noe godt ut av dette. Jeg har ikke lyst til at andre skal måtte gå gjennom det jeg har gått gjennom, sier Maud Angelica, som fortsetter:

– Jeg tenkte at å hjelpe andre ville hjelpe meg når jeg hadde det vondt. Når man går gjennom noe vondt, kan man la det ødelegge seg eller å bruke det som en verdi. Jeg har veldig lyst til å bruke det som en verdi. Hvis jeg kan bruke mine erfaringer til å kanskje redde liv, så er jeg veldig takknemlig, sier Maud Angelica til Tara.

Hun er den eldste av Ari Behn og prinsesse Märtha Louises tre døtre, og imponerte alle da hun holdt en sterk tale for sin avdøde far i begravelsen hans i januar.

Hun imponerte også juryen til Tara-prisen, som i år har bestått av skuespiller Mari Maurstad, næringslivsleder Anita Krohn Traaseth, Tara-journalist Lisbeth Skøelv og Taras sjefredaktør Torunn Pettersen. 

Foran Tara-leserne under Tara-weekend på Vestlia på Geilo mottok en rørt og glad Maud Angelica prisen. 17-åringen ble den yngste vinneren av Årets modigste kvinne i Tara-prisens 10-årige historie.

Derfor ble Maud Angelica kåret til Årets modigste kvinne 2020

I juryens begrunnelse står det:

«Hennes største ønske er å hjelpe andre. Hun valgte å sette ord på smerten, men også formidle håpet. At det finnes hjelp.

Hun rørte en hel nasjon da hun i sin selvskrevne minnetale til faren, Ari Behn, tok opp viktigheten av å forebygge selvmord. Hennes modige beslutning om å rette blikket utover i sin viktige tale på sin aller vondeste dag, har ifølge fagfolk reddet liv.»

– Mange har skrevet til oss direkte og vi har i tillegg hørt fra organisasjoner at hun har reddet liv, faktisk ganske mange liv, forteller prinsesse Märtha Louise til Tara.

Ari Behns begravelse Maud Angelica Behn tale prinsessen Märtha Louise

RØRTE EN HEL NASJON: Maud Angelica Behn holdt en viktig og rørende tale under faren Ari Behns begravelse i januar der hun snakket om psykisk helse og selvmordsforebygging. 

© NTB

Stolt mamma

På sin egen Instagram-side, hyllet prinsesse Märtha Louise datteren Maud Angelica:

«Jeg er så stolt av deg, vennen min. Hvordan du alltid tenker på andre, selv i din mørkeste stund. Hvordan du alltid løfter alle rundt deg, ser de som trenger litt ekstra oppmerksomhet og bruker dine opplevelser i mørkets dal til å gjøre andre sterkere. Ja, du har reddet liv med talen din. Takk til alle som har stemt fram Maud og ser den store opplysningen våre unge gir oss eldre. Dere er viktige og jeg er så glad for at du blir sett og setter fokus på at alle er modige i livet.»

Fortjente prisen

Taras sjefredaktør og juryleder Torunn Pettersen synes Maud Angelica fortjente prisen.

– Hun rørte oss veldig da hun holdt talen, men i ettertid har vi skjønt bedre de store positive ringvirkningene talen hennes har hatt for folk som sliter psykisk. At en 17-åring er med på å redde liv fordi hun greier å sette ord på de etterlattes følelser, er ikke mindre enn imponerende. At hun evnet å se andre som hadde det vondt da hun var midt i sin egen sorg, viser at Maud Angelica ikke bare er modig, men også har et stort hjerte, sier Torunn Pettersen. 

Prispengene på 25 000 kroner har Maud Angelica Behn valgt å donere til organisasjonen LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord. 

Les om de øvrige finalistene her.

YNGSTE VINNER: Maud Angelica er den yngste vinneren av Årets modigste kvinne i Tara-prisens 10-årige historie.

© Svein Finneide

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...