Finalister Årets modigste kvinne
Modige finalister:

Disse tapre  kvinnene hylles for sitt mot – og er finalistene i Tara-kåringen Årets modigste kvinne.

© Svein Finneide / Scanpix

Her er finalistene til Årets modigste kvinne

Disse modige finalistene har med seg med hver sin sterke historie, og kjemper om å bli Årets modigste kvinne 2018.

9. oktober 2018 av Lisbeth Skøelv

Juryen, bestående av skuespiller Mari Maurstad, direktør og tidligere statsråd Karita Bekkemellem, Taras sjefredaktør Torunn Pettersen og Tara-journalist Lisbeth Skøelv, har plukket ut seks verdige finalister til Årets modigste kvinne og Astrid Gunnestads minnepris, hver og en av dem har sin unike historie som beskriver stort mot.

Les finalistenes sterke historie og hvorfor de kjemper om å bli Årets modigste kvinne. Prisene deles ut under Tara-weekend på Vestlia på Geilo, og lørdag 13. oktober kåres vinneren. 

Her er de modige finalistene:

finalist årets modigste kvinne, tara-prisen
Finalist:

Rita Vindholmen

© Svein Finneide

Rita Vindholmen

Alder: 64

Bosted: Nedenes i Arendal kommune.

Yrke: Rehabiliteringskontakt i Norges Blindeforbund.

Begrunnelse: I 1997 var Rita utsatt for en stygg bilulykke som knuste ansiktet hennes, plasserte henne i rullestol og gjorde henne blind. Legen sa at hun aldri ville komme ut av rullestolen. Men Rita hadde en helt egen vilje. Hun bestemte seg: «Jeg skal ikke bare overleve, jeg skal leve.» Og det gjør hun til gangs i dag. Nå jobber hun med å motivere andre tilbake til livet, og har til og med gått på fotokurs og tatt medalje i skiskyting. Hun ser muligheter der andre bare ser begrensninger.

finalist årets modigste kvinne, tara-prisen
Finalist:

Kim Friele

© Scanpix

Kim Friele

Alder: 83

Bosted: På Geilo, opprinnelig fra Fana.

Yrke: Menneskerettighetsaktivist og forfatter.

Begrunnelse: Kim Friele har gjennom et langt liv kjempet for homofiles rettigheter. Hun har slåss for retten til at hun selv og andre skulle få lov til å være seg selv. Hun var den første til å stå frem offentlig med legningen sin, og hun har fått endret flere viktige straffelover, som å avkriminalisere homofili, fjerne sykdomsdiagnosen og endre rasismeparagrafen til også å omhandle seksuell legning. Hun har stått på barrikadene i 55 år, og mener at til tross for store seire underveis, er kampen for likeverd fortsatt ikke vunnet.

finalist årets modigste kvinne, tara-prisen
Finalist:

Lan Marie Nguyen Berg

© Svein Finneide

Lan Marie Nguyen Berg

Alder: 31

Bosted: I Oslo

Yrke: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune

Begrunnelse: Byrådet fra Miljøpartiet De Grønne har hatt som mål å gjøre Oslo til en grønnere by, og blant virkemidlene har et bilfritt sentrum stått sentralt. Både på grunn av politikken, men kanskje like mye fordi Lan er ung, kvinne og flerkulturell er hun blitt et hatobjekt på nettet. Oslo kommune så seg etter hvert nødt til å anmelde truslene, og sikkerheten rundt Lan ble skjerpet. Kvinnelige politikere og debattanter er oftere utsatt for sjikane og seksuell trakassering på nettet, noe som skremmer mange fra å delta i samfunnsdebatten. Lan har ikke latt seg skrenme til taushet, hun stiller i stedet til gjenvalg. 

finalist årets modigste kvinne, tara-prisen
Finalist:

Mia Landsem

© Svein Finneide

Mia Landsem

Alder: 21

Bosted: I Oslo, opprinnelig fra Trondheim

Yrke: Datadetektiv, studerer IT-sikkerhet og jobber i butikk

Begrunnelse: Mia avslører menn som stjeler og sprer private, ofte intime, bilder fra andre. Jobben gjør hun helt gratis og på frivillig basis for å hjelpe ofre som blir utsatt for det hun anser som seksuelle overgrep. Ungjenta ble kjent da hun hjalp Nora Mørk med å spore opp og konfrontere personene som delte håndballspillerens private bilder på nettet, men Mørk er bare en av mange hun har hjulpet, og hun opplever på bakgrunn av det både hets og trusler. Mia holder også foredrag for ungdom om konsekvensene av deling av bilder. 

finalist årets modigste kvinne, tara-prisen
Finalist:

Else Kåss Furuseth

© Svein Finneide

Else Kåss Furuseth

Alder: 38

Bosted: I Oslo, opprinnelig fra Jessheim

Yrke: Komiker og programleder

Begrunnelse: Else har med sin åpenhet gjort en formidabel innsats for å fjerne skammen rundt det å miste noen i selvmord. Hun har brukt sin egen familietragedie, der både moren og broren tok sitt eget liv, til å jobbe forebyggende mot selvmord, og hun har tematisert hvordan man som pårørende kan leve videre etter et slikt tap. Gjennom de kritikerroste teaterforestillingene «Kondolerer» og «Gratulerer» og høstens TVNorge-serie «Else om selvmord», er hun med på å bryte ned tabuet – og minne oss alle på at vi må vise omsorg for menneskene rundt oss. 

finalist årets modigste kvinne, tara-prisen
Finalist:

Trude Jacobsen

© Svein Finneide

Trude Jacobsen

Alder: 47.

Bosted: I Bærum.

Yrke: Generalsekretær i hjelpeorganisasjonen Dråpen i havet.

Begrunnelse: Fembarnsmoren reagerte spontant da hun på nyhetene så strømmen av båtflyktninger til Hellas i 2015. Hun tok permisjon fra jobben og dro ned for å hjelpe til. Nå – tre år senere – driver hun hjelpeorganisasjonen «Dråpen i havet». Det som startet som en liten en Facebook-gruppe har nå utviklet seg til å bli en seriøs organisasjon som har skaffet 5000 frivillige fra hele verden til å drive hjelpearbeid blant flyktningene. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...