Trude Jacobsen Dråpen i havet Årets modigste kvinne Tara-prisen
VINNEREN:

Trude Jacobsen ble av Tara kåret til Årets modigste kvinne 2018. 

© Paul Lockhart

Hun ble Årets modigste kvinne 2018

Fembarnsmoren Trude Jacobsen, som hoppet av en trygg og godt betalt jobb for å hjelpe flyktninger i Hellas på heltid, vant Tara-prisen Årets modigste kvinne 2018. Astrid Gunnestads minnepris var det Else Kåss Furuseth som vant, mens Kim Friele ble hedret med æresprisen.

14. oktober 2018 av Lisbeth Skøelv

Rørt vinner

Under en festkveld i forbindelse med Tara-weekend på Vestlia på Geilo lørdag 13. oktober ble Tara-prisene delt ut foran flere hundre av magasinets lesere. Kari Slaatsveen ledet kvelden gjennom både moro og alvor, og Marianne Antonsen underholdt med vakker sang.

Trude Jacobsen (47), som startet hjelpeorganisasjonen Dråpen i havet for tre år siden, stakk av med kveldens hovedpris, Årets modigste kvinne 2018. 

Selv var kveldens vinner både rørt og nesten målløs over å få den gjeveste Tara-prisen. 

- Jeg har ikke en gang forberedt en takketale, jeg trodde aldri det skulle bli meg. Jeg er kjempetakknemlig, men dette er ikke bare min fortjeneste, det er så mange som har sluppet alt de har i hendene og hjulpet til med å starte denne nye hjelpeorganisasjonen. Jeg håper også at prisen kan bidra til å rette fokus mot kvinner på flukt. Og så må jeg takke familien min, de har ikke bare hatt det lett. Jeg dro til Hellas i tre dager og kom hjem som et helt annet menneske, sa modige Trude i takketalen til salen. 

 Trude Jacobsen Dråpen i havet Årets modigste kvinne Tara-prisen
PÅ JOBB:

Trude Jacobsen hjelper flyktninger i Hellas.

© Privat

Imponert juryleder

Taras sjefredaktør og juryleder Torunn Pettersen innrømmet at det hadde vært et vanskelig valg for juryen å plukke ut årets vinner, men at juryens valg til slutt falt på Trude Jacobsen, begrunner hun slik:

- Fembarnsmoren Trude har ofret veldig mye for å hjelpe noen av de mest sårbare menneskene i verden - nemlig flyktninger. Nærmest over natten endret livet hennes seg, og hun valgte bort en trygg jobb i privat næringsliv til fordel for en utmattende og til dels farlig jobb med å hjelpe mennesker på flukt på heltid, sier sjefredaktøren, og fortsetter:

- Juryen ville også benytte sjansen til å sette søkelyset på at flyktningkrisen i Europa slett ikke er over selv om vi hører mindre om den gjennom media. Det budskapet hjelper vi gjerne Trude med å formidle, for det er Trude og modige hjelpearbeidere som henne som opplever den uholdbare situasjonen på nært hold hver eneste dag. Derfor håper vi at vårt lille bidrag på 20 000 kr i premiepenger og oppmerksomhet rundt saken kan hjelpe litt. 

Else vant Astrid Gunnestads minnepris 2018

Programleder og komiker Else Kåss Furuseth (38) vant Astrid Gunnestads minnepris 2018 for sin åpenhet om selvmord. Prisen var hun rørende fornøyd med. 

- Jeg møtte Astrid ordentlig en gang, og det er vel eneste gangen jeg har vært skikkelig redd, fleipet komikeren om den tidligere medieprofilen, radiomegga og Taras jurymedlem, som gikk bort i 2016. 

Med litt mer alvor la hun til i takketalen at hvis det var noen som var åpen og frittalende, så var det Astrid selv.

- Det er en stor ære å motta nettopp Astrids minnepris, det setter jeg umåtelig stor pris på. Premiepengene på 10 000 kr gir jeg til Mental Helse, opplyste vinneren. 

Else Kåss Furuseth Årets modigste kvinne Astrid Gunnestads minnepris Tara-prisen
GLAD VINNER:

Else Kåss Furuseth var svært stolt over å motta Astrid Gunnestads minnepris 2018 fra Taras journalist og jurymedlem Lisbeth Skøelv. 

© Svein Finneide

Kim Friele vant æresprisen

Den 83 år gamle homoaktivisten Kim Friele, vant historiens første ærespris under Tara-kåringen Årets modigste kvinne 2018. Prisen ble opprettet for å hedre hennes 55 år lange kamp for å bedre homofiles rettigheter. Selv mottok den glade vinneren prisen i sykesengen på Geilo. Hun fikk nemlig ikke vært til stede under utdelingen siden hun var nyoperert for lårhalsbrudd. Men det la ingen demper på gleden over prisen. 

- Det er en utrolig stor ære å motta en slik pris, det hadde jeg aldri trodd. Jeg er evig takknemlig, sa Kim Friele i takketalen som ble sendt fra sykesengen.

Ps. Alle de sterke historiene til finalistene kommer på trykk i Tara i løpet av vinteren. 


 Kim Friele Årets modigste kvinne ærespris Tara-prisen
PÅ STORSKJERM:

Æresprisvinner Kim Friele var med på prisutdelingen via sykesengen. 

© Paul Lockhart

Tidligere vinnere

Juryen besto av skuespiller Mari Maurstad, direktør og tidligere statsråd Karita Bekkemellem, Taras sjefredaktør Torunn Pettersen og Tara-journalist Lisbeth Skøelv. Det er åttende gangen Tara deler ut prisen Årets modigste kvinne. 


Tidligere vinnere av Tara-prisen:

2011: Torill Hansen

2012: Alexandra Bech Gjørv

2013: Anbjørg Sætre Håtun

2014: Lindis Hurum

2015: Sina Saltbones

2016: Ada Sofie Austegard

2017: Kari Hilde French


Tidligere vinnere av Astrid Gunnestads minnepris:

2016: Andrea Voldum

2017: Marion Anne Knutsen


Her er en kort presentasjon av finalistene:


Rita Vindholmen

Alder: 64

Bosted: Nedenes i Arendal kommune.

Yrke: Rehabiliteringskontakt i Norges Blindeforbund.

Begrunnelse: I 1997 var Rita utsatt for en stygg bilulykke som knuste ansiktet hennes, plasserte henne i rullestol og gjorde henne blind. Legen sa at hun aldri ville komme ut av rullestolen. Men Rita hadde en helt egen vilje. Hun bestemte seg: «Jeg skal ikke bare overleve, jeg skal leve.» Og det gjør hun til gangs i dag. Nå jobber hun med å motivere andre tilbake til livet, og har til og med gått på fotokurs og tatt medalje i skiskyting. Hun ser muligheter der andre bare ser begrensninger.

Rita Vindholmen Årets modigste kvinne Tara-prisen
FINALIST

Rita Vindholmen

© Svein Finneide

Kim Friele

Alder: 83

Bosted: På Geilo, opprinnelig fra Fana.

Yrke: Menneskerettighetsaktivist og forfatter.

Begrunnelse: Kim Friele har gjennom et langt liv kjempet for homofiles rettigheter. Hun har slåss for retten til at hun selv og andre skulle få lov til å være seg selv. Hun var den første til å stå frem offentlig med legningen sin, og hun har fått endret flere viktige straffelover, som å avkriminalisere homofili, fjerne sykdomsdiagnosen og endre rasismeparagrafen til også å omhandle seksuell legning. Hun har stått på barrikadene i 55 år, og mener at til tross for store seire underveis, er kampen for likeverd fortsatt ikke vunnet.

Kim Friele Årets modigste kvinne Tara-prisen
FINALIST

Kim Friele

© Scanpix

Lan Marie Nguyen Berg

Alder: 31

Bosted: I Oslo

Yrke: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune

Begrunnelse: Byrådet fra Miljøpartiet De Grønne har hatt som mål å gjøre Oslo til en grønnere by, og blant virkemidlene har et bilfritt sentrum stått sentralt. Både på grunn av politikken, men kanskje like mye fordi Lan er ung, kvinne og flerkulturell er hun blitt et hatobjekt på nettet. Oslo kommune så seg etter hvert nødt til å anmelde truslene, og sikkerheten rundt Lan ble skjerpet. Kvinnelige politikere og debattanter er oftere utsatt for sjikane og seksuell trakassering på nettet, noe som skremmer mange fra å delta i samfunnsdebatten. Lan har ikke latt seg skrenme til taushet, hun stiller i stedet til gjenvalg. 

Lan Marie Nguyen Berg Årets modigste kvinne Tara-prisen
FINALIST

Lan Marie Nguyen Berg

© Svein Finneide

Else Kåss Furuseth

Alder: 38

Bosted: I Oslo, opprinnelig fra Jessheim

Yrke: Komiker og programleder

Begrunnelse: Else har med sin åpenhet gjort en formidabel innsats for å fjerne skammen rundt det å miste noen i selvmord. Hun har brukt sin egen familietragedie, der både moren og broren tok sitt eget liv, til å jobbe forebyggende mot selvmord, og hun har tematisert hvordan man som pårørende kan leve videre etter et slikt tap. Gjennom de kritikerroste teaterforestillingene «Kondolerer» og «Gratulerer» og høstens TVNorge-serie «Else om selvmord», er hun med på å bryte ned tabuet – og minne oss alle på at vi må vise omsorg for menneskene rundt oss. 

Else Kåss Furuseth Årets modigste kvinne Tara-prisen
FINALIST

Else Kåss Furuseth

© Svein Finneide

Mia Landsem

Alder: 21

Bosted: I Oslo, opprinnelig fra Trondheim

Yrke: Datadetektiv, studerer IT-sikkerhet og jobber i butikk

Begrunnelse: Mia avslører menn som stjeler og sprer private, ofte intime, bilder fra andre. Jobben gjør hun helt gratis og på frivillig basis for å hjelpe ofre som blir utsatt for det hun anser som seksuelle overgrep. Ungjenta ble kjent da hun hjalp Nora Mørk med å spore opp og konfrontere personene som delte håndballspillerens private bilder på nettet, men Mørk er bare en av mange hun har hjulpet, og hun opplever på bakgrunn av det både hets og trusler. Mia holder også foredrag for ungdom om konsekvensene av deling av bilder. 

Mia Landsem Årets modigste kvinne Tara-prisen
FINALIST

Mia Landsem

© Svein Finneide

Trude Jacobsen

Alder: 47.

Bosted: I Bærum.

Yrke: Generalsekretær i hjelpeorganisasjonen Dråpen i havet.

Begrunnelse: Fembarnsmoren reagerte spontant da hun på nyhetene så strømmen av båtflyktninger til Hellas i 2015. Hun tok permisjon fra jobben og dro ned for å hjelpe til. Nå – tre år senere – driver hun hjelpeorganisasjonen «Dråpen i havet». Det som startet som en liten en Facebook-gruppe har nå utviklet seg til å bli en seriøs organisasjon som har skaffet 5000 frivillige fra hele verden til å drive hjelpearbeid blant flyktningene. 

Trude Jacobsen Dråpen i havet Årets modigste kvinne Tara-prisen
FINALIST

Trude Jacobsen

© Svein Finneide

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...