© Johs Bøe / Rune Markhus

– Vær oppmerksom på omgivelsene dine

Jeg savner litt utenlandsk høflighet. Hilsen hun bak deg på bussen.

9. desember 2016 av Marthe Reienes

Ansiktet mitt er plutselig helt flatt. Noe hardt, kompakt og fargerikt presser fjeset mitt sammen, skviser nesa inn i hodet, og jeg har ingen steder å rømme. Bussen er full, og alle skal samme sted. Det er bare å snuse inn ryggsekken til medpassasjeren min, for nå er vi to ett, sekken og jeg. Uadskillelige til endestoppen skiller oss ad.

Jeg savner litt utenlandsk høflighet. På t-banen i Tokyo er det for eksempel umulig å overse alle skiltene som minner folk vennlig på at de skal være «oppmerksomme på omgivelsene sine». Be aware of your surroundings. Det er en fin måte å si at de ikke skal plage sine medpassasjerer med bråkete mobiler eller innpåslitne ryggsekker. Ikke stoppe brått utenfor vogna sånn at hun bak deg krasjer i ryggen din.

Egentlig betyr det at du skal tenke tre­dimensjonalt. Det er det samme prinsippet som gjelder når du lærer å kjøre bil. Verden består ikke bare av det du har foran deg, i frontruta. Den består også av bak, sider og ikke minst blindsoner. Tenk 360 grader. Tre dimensjoner.

Den måten å tenke på kan overføres til flere sider ved livet.

Algoritmene i sosiale medier gjør at verdensbildet vårt snevres inn. Du får lese det sosiale medier tror du vil lese. Det vil si at feeden din stort sett vil bestå av folk du er enig med. Politisk og verdimessig, humoristisk og kulturelt. Vi glemmer ikke bare å sjekke bakspeilet og blindsonen, frontruta vår blir i tillegg mindre og mindre. Synet ditt på verden blir stadig bekreftet fordi Facebook viser deg det de tror du vil like. Og rundt i verden sitter alle med hver sitt lille verdenssyn som stadig blir trangere.

Å være oppmerksom på omgivelsene kan også bety å legge merke til bitte små fine ting. En tynn skive glede, som ingeniør og motivator Chade-Meng Tan kaller det. Endringen når du er kald og kommer inn i et varmt hus. Behaget du føler ved å drikke vann når du er tørst. Kall det gjerne mikrolykke.

Hvis jeg kan få komme med et generelt forslag, så synes jeg vårt kollektive nyttårsforsett skal være å tenke flere tredimensjonale tanker. Oppsøk noe nytt, les noe du er uenig i, ikke for å skifte mening nødvendigvis, men for å forstå at andre kan mene noe annet. Be aware of your surroundings. 

Husk at verden ikke bare består av det du ser foran deg, gjennom en rute eller på en skjerm. Verden er flerdimensjonal, detaljert, nyansert, vidunderlig, skremmende, komplisert og full av overraskelser, tynne skiver med glede, mikrolykke og makrolykke. Greier du å legge merke til, plukke ned og putte i lommen mer av det som skjer rundt deg, så blir turen gjennom livet så mye hyggeligere og mer interessant for alle.

Og så slipper jeg å få ryggsekken din opp i nesa. 


Marthe Reienes (37) er journalist og spaltist på tara.no. Følg henne på Instagram og Facebook: Smarthet.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...