© Getty Images

Er du kreativ? Vokt egoet ditt!

Egoet ditt kan ta deg både høyt og lavt. Og i en kreativ prosess kan det fort se sitt snitt til å boltre seg. Bli høyt og mørkt, men også lavt og sutrete. Vokt det, råder mindfulnessekspert Lisbeth Pettersen.

28. februar 2019 av Lisbeth Pettersen

Det gode med mindfulness – er at absolutt alt som skjer i livet kan brukes.
Når du blir alvorlig syk, er mindfulness et unikt verktøy: Da kan du se på sykdommen, observere den utenfra og konkludere at; du er ikke meg! Du er en pest og en plage. En ubuden gjest, og kanskje blir du her til evig tid, men du er ikke meg!

Observasjon er ditt verktøy

Ved å observere noe får du litt avstand til det. Det gjør at du blir mindre indentifisert med faenskapet. Ikke så oppslukt. Dermed får du plass til å nyte andre sider av livet. Det gode som skjer. Du kan velge fokus.

Jeg har hatt brystkreft. Men hvis jeg begynner å kalle meg selv for en «brystkreftoverlever», så limer jeg sykdommen fast i pannen. Jeg er fortsatt bare Lisbeth. Jeg vil ikke være noe mer. Derfor overvåker jeg tankene mine. Det er ikke de som er sjefen.
Det kan være vanskelig å observere sinnets aktiviteter når vi er syke, men enda verre når vi er oppglødde. På en topp. Euforisk lykkelige. Kanskje over å ha fått til noe. 

Da krydres hjernen med store doser dopamin. Man kan faktisk bli psykotisk om man får for mye av det stoffet interessant nok, men det er en annen skål. For de aller fleste får for lite dopamin via naturlige veier. Derfor fristes vi så lett av alkohol, sjokolade og sex. Diverse stimuli som både gir oss nytelse og bedøvelse, men som blir et problem om vi blir avhengige.

Lykkefølelsen

Som gammel ringrev i å leve livet, og med tretti års erfaring i å observere det som skjer på innsiden, blir jeg like ekstatisk lykkelig som andre når det skjer noe uventet godt.

For et en tid siden opplevde jeg at Nettavisens anmelder ga debutromanen min god kritikk. Som forteller ble jeg superglad. En fremmed hadde lest og forstått historien. Herregud! Kroppen ville danse. Jeg spilte Tina Turner, Proud Mary, ti ganger. Danset av meg den ekstatiske lykken. 

Det jeg observerte etterpå, på sofaen med lukkede øyne, var at under den brå lykken lå det noe annet. Jeg tolket det som trygghet. En omfavnelse. En rar påminnelse om at jeg er en del av alt. Og at jeg kan slappe av. At det går bra. Eller kanskje det bare var kjemiske ettervirkninger fra kroppens eget lykkedop? 

Ekstatisk lykke er kortvarig. De fullkomne øyeblikkene få. Og etterpå sitter du igjen med deg selv. Og hvem er du bak tankene, bak følelsene, bak egoet?    

Dette er egoet

En zenmester sier det slik: «Egoet lever i spenningen mellom det du er og den du vil være». Fritt tolket: Så lenge vi streber etter noe, å bli bedre, få til noe, så vil egoet ta plass i oss.

Men det er opp til oss å observere egoet, slik at det ikke slår seg til for godt. Bygger opp indre imperier. Lag på lag av svulstige tanker og meningsløs selvdigging. For da er det lett å miste seg selv. Det autentiske.

Jeg er fortsatt bare Lisbeth. Selv om jeg har skrevet en roman. Og noen har likt den.    

Les også: Lisbeth Pettersen: Skriver sin første thriller som 61-åring

Det evige jaget  

Jeg elsker prosesser. Og er ofte midt i en. Jeg er en ivrig fan av vanskelige oppgaver. I over seksti år har jeg vært på utkikk etter noe å bryne meg på. Jeg har trivdes på knivseggen siden jeg var barn. Det første stuntet jeg husker, er fra tiårsalderen, da jeg klatret opp i de høyeste grantreet i skogen, bare for å se hvor høyt det var mulig å komme over bakken.

Noen ganger med en liten sag i baklommen, for grantoppene var fulle av kongler, om jeg klarte å skjære av toppen, dinglende 20 meter over bakken, så fikk vi godt betalt. Sammen med barna i nabolaget plukket jeg kongler i poser, og solgte dem. Å bli rik var aldri et mål.

Som barn visste jeg selvsagt ingenting om meditative metoder som mindfulness. Jeg var ikke i stand til å observere pusten, tankene, følelser og handlinger, men som barn var jeg uansett tett på livet.

Barn er intuitive, direkte, uskyldige. Fri fra alle personlighetslagene. Egoet som mener noe om hvem vi er bygges over tid. Det er det som får oss opp og fram. Men sideeffektene er polstring, både innover og utover.

Å søke innover er som «å skrelle løk»

Som voksne mister vi uskylden og blir mer kalkulerende. Kanskje dømmende, kyniske, alt etter hva vi opplever, og hvordan vi tolker livet. Derfor er observasjon nyttig. Å spionere litt innover. Søke kontakt med det som ligger under alle lagene av levd liv. Med barnet. Uskylden. Hvem er du egentlig?

I zen kaller vi det «å skrelle løken». Hva finner du innerst inne? Under tankene, følelsene. Bakenfor kroppen og egolagene.

Jeg vet ikke hvem jeg er. Jeg er på let. Men noe vet jeg: Jeg liker å jobbe. Jeg elsker ekstaser, og har en del av dem. Store og små. Jeg misliker dårlige tilbakemeldinger, og nedturene hvor tankene prøver å overbevise meg om at jeg er en dust som ikke får til noe. 

Lykken ligger i hverdagen

Det som betyr mest, er hverdagsfølelsen. Den jeg alltid lander på etter sinnets opp- og nedturer. Stemningen som følger etter at tanken har lagt seg, enten de var hovmodige eller pessimistiske.
Hverdagslykken, og dens milde gleder finner jeg i fordypning. I arbeid. I læreprosesser. Jeg føler meg ekstremt heldig som våkner om morgen med en lengsel i kroppen. Lyst til å skape noe. Skrive. At nysgjerrighet er der. Hva vil skje i dag når fingertuppene treffer tastaturet? Hva er det jeget forsøker å fortelle?

Kreativitet og meditasjon er nært beslektet. Når du er fullt og helt opptatt av en oppgave, så skyver sinnet vekk plapretanker. Alt tullet som forstyrrer, alle bekymringene som vi uansett ikke får gjort noe med. Når vi finner fokus i en kreativ handling får vi sjansen til å gå dypere. Tiden blir borte. Du skjønner hva jeg mener, enten du strikker, maler, leser, eller skriver en tekst.

Synergiene følger: Mer indre ro, mer glede. Mer nærvær. Og kanskje til og med mindre behov. For å bli rik og berømt. For å fylle bankkontoen. For nye klær, større hytter og flere seiere. 

En dag.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...