© Rune Markhus/Johs Bøe

Kommentar: 14 ting du har glemt* mellom hver gang du flytter

*Fortrengt er kanskje et bedre ord.

5. august 2016 av Marthe Reienes

1. Hvor mange ting du har satt i boden som du ikke har sett siden forrige gang du flyttet, som du trodde bare skulle forsvinne av seg selv.

2. Hvor skråsikker du blir på at denne gangen, DENNE gangen skal ingen av eskene hete «diverse», men ha helt spesifikke og tydelige kategorier, som «jakker, fuskepels, senhøst, naturfarger, vaskede».

3. Hvor mye optimisme, begeistring og pågangsmot du besitter når du begynner å pakke den første esken. Og hvor lite det er igjen av det når du pakker eske nr. 42.

4. Hvordan man løfter med beina. Hva mener de egentlig? Man løfter med armene, vel? Au, kink.

5. Hvor mye du holder fast i ting av feil grunner, samvittighet, nostalgi, frykt, tenk om jeg trenger disse 14 ledningsstumpene en dag.

6. Hvor lang tid det tar å pakke en eske når du skal lese gjennom alle gamle brev og skoledagbøker du finner først. Æh, var du forelsket i HAM i sjette klasse? Saklig.

7. Hvor langt inne det sitter å spørre om flyttehjelp, for det er virkelig bare de aller, aller nærmeste og ugravide du kan be om noe sånt. Og hvor glad du blir når venner stiller med smil og stil og flytter livet ditt fra en leilighet til en annen for en klem og en bolle.

8. Hvor mye et hjem absorberer. Hvordan livet kan deles i biter og ting. Hvordan det kan plukkes fra hverandre. Ta dette bordet, ta disse glassene, ta hver deres bit av livet mitt. Plukk plukk plukk. Hvor vemodig og befriende tilværelsen kan være på samme tid.

9. Hvor vanskelig det er å gi bort en cd-samling som du møysommelig har bygget opp, selv om ingen hører på cd-er lenger, og selv om du ikke engang eier noe apparat du kan spille cd-er på, fordi hvert album er et eget kapittel i livet.

10. Hvor mye som kan forandres i livet, strekkes, bøyes, tøyes, knas, og du kan likevel være deg, for kjernen din er noe annet enn ting, den rommer så mye som aldri kan flyttes eller rokkes.

11. Det var en bolig, nå er det et skall. Gå videre.

12. Hva var det du trodde, at du skulle klare å gi bort cd-samlingen? Aldri! Ta den med videre til neste bod. Det er faktisk livet ditt, dette her.

13. At du faktisk trengte den ledningen du kastet likevel, for nå får du verken sett tv, brukt Internett, tatt heisen, betalt regninger eller vasket klær.

14. At når du er helt, helt ferdig, når leiligheten er vasket ut, når vinduene skinner som aldri før, når boligen er klar til å bytte eier, så åpner du tilfeldigvis en skapdør du ikke har åpnet på en stund, og der inne, der lyser mot deg et salig virvar av kleshengere, ladere, et hjemmestrikket etui til en Nokia-telefon, to ulike shotglass fra Kreta, en lavalampe, en tinnpokal fra bridge-mesterskapet i 1982 og en liten flaske aprikoslikør du fikk i 18-årsgave, med andre ord: en eske ved navn «diverse». 

Marthe Reienes (36) er journalist og spaltist i Tara. Følg henne på Instagram: @smarthet

Seneste

Kanskje er du også interessert i...