© Leverandører / Gunnhild Bjørnsti

Vin + film = gode opplevelser

Kos deg med en film fra vinens rike, og bli inspirert til å lære.

19. mars 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Netflix og strømmetjenester har åpnet opp en ny verden av opplevelser. Rett hjem i sofakroken, på hytta, på familie- og vennebesøk eller hvor enn vi måtte oppholde oss. Filmer og serier fra alle verdenshjørner om ulike temaer er bare et klikk unna. 

Det finnes en rekke romantiske og spennende filmer fra vinområder, som er en stor inspirasjon i tider hvor reising er satt på pause. Solfylte Provence og California er tilgjengelig på skjermen, og gir en god anledning til å finne frem en velegnet vin til tv-kosen.

«Sideways» (2004) kommer man ikke utenom, den har blitt en klassiker. Filmen handler om to kamerater som drar på guttetur med vinsmaking i Santa Barbara området nord for Los Angeles. Miles er den kunnskapsrike, han forteller med stor innlevelse om sin forkjærlighet til pinot noir, mens kameraten Jack smaker seg frem. Rødvin laget på denne druen fra California har fått et oppsving, så en kveld med å gjenoppleve denne filmen med et godt glass rødvin kan trygt anbefales. Filmen innbyr til både tårer og latter.

HAR ALT: Russel Crowe spiller en finansmann som faller pladask for romantikken i Provence, på onkelens vingård.

UFORGLEMMELIG: «Sideways» er en kultfilm og en klassiker, med scener fra vakre vinområder i California.

«Vin + film = gode opplevelser»

Birger Vestmo, filmanmelder hos Filmpolitiet/P3 trekker frem «A Good Year» (2006). – Innspillingen foregikk i nærheten av regissør Ridley Scotts eget vinhus i Provence. Russell Crowe spiller en skruppelløs børsmegler i London, som må til Frankrike fordi han har arvet onkelens lille vingård. Han vil helst selge så snart som mulig for kjapp profitt, og begynner å restaurere eiendommen. Underveis kommer minnene om barndomssomrene på vingården tilbake, og han forelsker seg i en lokal servitør (Marion Cotillard). En ukomplisert kjærlighetsfilm med hyggelig atmosfære i praktfulle franske omgivelser, hevder Vestmo.

Selv er jeg svak for den franske «Vår vingård i Bourgogne» (2017), hvor tre voksne søsken overtar familiens vingård da faren dør. De har ikke råd til å betale arveavgiften, men har liten lyst til å selge eiendommen. Det innbyr til drama og scener med latinsk temperatur. Filmen er innspilt i et nydelig landskap med grønne vinranker over rullende åser, og er et postkort for frankofile samtidig som man får innsyn i hvordan man driver en vingård.


Les også: Vin til sjømat

SAVNER: Gunnhild gleder seg til neste utenlandstur, her i et minne fra Sør-Frankrike.

© Gunnhild Bjørnst

Matias Armand Jordal, programansvarlig for film på Frogner Kino i Oslo, gleder seg til å vise disse tre vinfilmene med vin- og matmeny når skjenkemuligheter og servering kommer i normal gjenge igjen. 

– Vi har overvekt av damer blant publikum, de kommer til å ha lyst til å kose seg når alt åpner opp. Følg med på nettsiden vår! Det å sette vin og mat til filmopplevelser er midt i blinken. 

Har du selv en stor opplevelse av vin og film i kombinasjon? 

– Jeg har et fint vin- og filmminne fra byen Atrani på Amalfikysten. Jeg var der på ferie og kom tilfeldigvis over en lokal filmklubb som viste «Motorsykkeldagbøkene» i en bakgård. Det var en håndfull av filmklubbens medlemmer pluss meg som satt på kjøkkenstoler og så på en litt sliten DVD, prosjektert på et laken. Jeg drakk en aglianico, som smakte helt fortreffelig, men det gjør jo fort all italiensk vin når man er på ferie i Italia. 

Kombinasjonen italiensk vin, utekino, dubbet på italiensk i en sliten bakgård omringet av italienske filmentusiaster, gjorde at jeg glemte at jeg var turist og følte en form for tilhørighet. Det er sånne små og lokale opplevelser vi husker best, og det er den ideen vi jobber med på Frogner kino, om å bli det unike og lokale stedet for opplevelser du ikke finner andre steder i Oslo, forklarer Jordal. 

Han har også sett stor interesse for champagne blant sitt publikum, og for alle som er glad i bobler kommer vi ikke utenom dokumentaren «A Year in Champagne». Det er bare å sprette en flaske og sette seg, lytte og lære om champagnekunstene fra vinmakerne.

1. «Vår vingård i Borgogne» og rød burgunder

12564601 Bourgogne Pinot Noir La Gouzotte 2017, Bourgogne, Frankrike, kr 449,90 (TU) 

Produsenten Perrot-Minot vises i filmen, og har en flott bourgogne rouge laget på kvalitetsdruer fra to spesielle parseller i MoreySaint-Denis, én eldre og én yngre vinmark. Gouzotte betyr «ute og nyter», så navnet reflekterer at vinen er en drikkeklar versjon. Denne anerkjente vingården har gamle vinstokker som gir naturlig lave avlinger og god konsentrasjon. Ingen sprøytemidler eller kjemikalier. I kjelleren selekteres kun de fineste bærene, og det benyttes en stor andel av hele klaser. Mye av vinen ligger på gamle fat fra Domaine de la Romanée Conti. Dette er klasse, bare å nyte nå. Gjerne til delikate kjøttretter.

2. «A good year» og rosévin

1293701 Berne Inspiration Rosé 2019, Côtes de Provence, Frankrike, kr 205 (BU)

Det å nyte duggfrisk rosé fra kul flaskedesign med oliven, skinke og ostebiter, er helt riktig til disse vakre Provence-naturstemningene. Château de Berne er en godt besøkt vingård med femstjerners hotell, spa-anlegg og hyggelige restauranter – fra en bistro der man kan kjøpe bagetter og piknikkurver til en gastronomisk topprestaurant. Godt tips til vi kan reise igjen. Vinen har delikat duft av fersken, aprikos, rips og urter. Smaken er tørr, frisk og med en fyldig palett med velbalansert syre. Kraftig med lang ettersmak. Passer til lyst kjøtt, fisk, grønnsaker/salater og småretter.

3. «Sideways» og pinot noir

6882801 Storm Santa Barbara County Pinot Noir 2018, Santa Ynez/Santa Barbara, USA, kr 379,90 (BU)

Vinprodusenten med det gøyale navnet Storm holder til i området der Miles og Jack kjørte rundt. Vinmaker Ernst er opptatt av å plukke sine biodynamiske og økologiske pinot-druer på riktig tidspunkt og lage vin med minst mulig intervensjon. Druene presses for hånd i en gammel presse, vinen verken klares eller filtreres, og det brukes minimalt med svovel. Det gir konsentrert rødvin med fyldig og saftig fruktighet, med balansert syre og tanniner, og deilig duft av moreller. Passer til kylling, lyst kjøtt og småvilt.

1. «A year in champagne» og ja, champagne 

4211901 Alfred Gratien Brut Classique, Champagne, Frankrike, kr 480,70 (BU)

Hva med å smake en nydelig champagne fra en boutique-produsent utenfor Epernay? Deres kjellermester Nicolas Jaeger ble kåret til årets vinmaker i 2018 av den franske vinguiden Le Guide Hachette des Vins, en stor ære. Huset Gratien er kjent for å lage fantastiske årgangschampagner, flere finnes på polet. Men bli kjent med husstilen av ren, forfriskende livsglede i bobleform. Kjenn aroma av sitrus, epler, nøtter, toast og mineraler. Smaken innbyr til et fruktig anslag med sitruspreg, fyldig og frisk med en tørr mineralsk avslutning. Kompleks og lang finish. Ideell alene og til fisk, skalldyr og asiatiske retter.

2. «La dolce vita» og italiens rødvin

11972601 Villa Raiano Taurasi 2015, Campania/ Taurasi, Italia, kr 295 (basis) 

Vi tipper at denne lekre rødvinen på aglianicodruer fra Campania passer perfekt til filmer fra Italia. Som klassikeren «La Dolce Vita» (1960) med Marcello Mastroianni og Anita Ekberg, eller naturskjønne «Stealing Beauty» (1995) fra Toscana ,med Liv Tyler og Jeremy Irons. Vinen har aroma preget av mørke bær, krydder, urter og litt blomst over integrert fat. Smaken er fint modnet med mørke bær, tørket frukt, urter og krydder, innslag av lær og litt integrerte fatnoter. Fast, fin stil som passer til retter med lam, okse og vilt.


Les også: Gin and tonic - de beste oppskriftene

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...