LYTT TIL: Ny episode av podkasten Tara VIN. Hør Taras faste vinekspert Gunnhild Bjørnsti i samtale med taras sjefredaktør Torunn Pettersen, denne gangen om vin til sjømat. Du finner episoden her

© magasinet Tara

Vin til sjømat

Sjømat er best i kaldt vann. (Alle måneder med «r» sies det i Frankrike). Så før vi drar på påskefjellet kan vi kose oss hjemme med deilige skalldyr servert med majones eller aioli, godt brød og et godt glass vin eller to, så enkelt. Ingen koking eller steking. Bare å nyte! Lytt til vår podkast Tara VIN. Og vinene vi anbefaler i denne episoden er disse:

14. mars 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Hvit portugiser

3045301 Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2019, Minho, Vinho Verde, Portugal, kr 189,90 (basis)

Druer: Alvarinho. Lukt: Fruktig aroma preget av pære, eple og blomst, innslag av svale urter og tropisk frukt. Smak: Ung, fruktig og saftig, preg av eple, pære og urter, hint av mineraler i ettersmaken. Passer ypperlig til all sjømat, med et preg av vår i anmarsj!

Alvarinho fra Portugal er druen som også lager Vinho Verden, en flott frisk vinstil som passer når dagene blir lengre. 

TRE FAVORITTER: I episoden om vin til sjømat anbefaler vi disse tre vinene. Hvorfor kan du få vite på vår podkast Tara VIN. Du finner episoden her

© Magasinet Tara

Muscadet til lunsj

8055001 Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2018, Loire, Muscadet Sèvre et Maine, Frankrike, kr 153,90 (basis)

Drue: Melon de Bourgogne. Lukt: Aroma med fint preg av eple, pære, sitrus og blomst, innslag av urter, nøtt og mineraler. Smak: Ung, frisk og fint balansert, preg av eple, sitrus og urter, hint av mineraler. Passer ypperlig til østers spesielt og skalldyr generelt.

Muscadet er en vinstil som det drikkes mye av som en lunchvin i Frankrike, den er lett og delikat.

Kvinnelig produsent: Veronique Günther Chereau som lager flotte viner, det finnes flere av hennes viner på polet som er lagret lengre som feks: Ch. du Coing l'Ancestrale 2015 på 60 år gamle vinstokker (varenr 3916401) og Ch. du Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 2010 som er lagret over 10 år med utviklet deilig smak mot sopp/østers/jod (varenr 5065401). Prøv med vinvenner!

MOR OG DATTER: Muscadet-produsenten Veronique Chereau jobber blant annet sammen med datteren Aurore som også er vinmaker.

NY KATEGORI: Prosecco Rosé anbefales til reker.

Prosecco rosé – en ny kategori

12126701 Casa Canevel Prosecco Rosato 2019, Veneto, Italia, kr 149,90 (BU)
Druer: Glera 85%, Pinot Noir 15%. Lukt: Bringebær og blomster. Smak: Halvtørr og bærfruktig. Lang ettersmak. Passer som aperitiff, og til reker og all rosa sjømat. Prøv til rå laks.

Greit å vite: Prosecco Rosé DOC er nå en ny offisiellkvalitetsbetegnelse i området Veneto hvor prosecco produseres. Arealet med vinmarker strekker seg fra Verona til Venezia, eller enda mer presist til Trieste nær den slovenske grensen. Historisk oppsto begrepet prosecco akkurat her, selv om prosecco i dag helst kommer fra Veneto og Friuli. Helt tilbake i romertiden dyrket man druer rundt landsbyen som har vært kjent under navn som Prosech, Prosecum, Proseco og Prozek, det siste et slovensk navn for «sti gjennom skogen».


Aperitivo

Test gjerne ut de italienske boblene som en aperitivo, en italiensk kultur før måltidet. Man tar et glass vin som en appetittvekker sammen med litt snacks som oliven, skinke, ost og nøtter. Som det smaker før man starter med middag. La oss nyte denne latinske skikken på vei inn i våren.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...