Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

Vi går en mørkere og kaldere årstid i møte, og ser frem til rikere viner.

24. september 2020 av Gunnhild Bjørnsti
Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

Vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti

Gunnhild har vært Taras faste vinspaltist siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.

Har du hørt om Rhône? Det er et vinområde i Sørøst- Frankrike som er nr. 2 i verden på produksjon av kvalitetsvin, kun forbigått av Bordeaux. Elven Rhône starter i Sveits og munner ut i Middelhavet ved Marseille. Langs elvebreddene fra byen Vienne i nord til Avignon i sør dyrkes det druer hovedsakelig til røde viner. Nord-Rhône har noe kjøligere klima enn Sør-Rhône hvor druene blir godt modne og vinstilen er fyldig og deilig. Røde viner fra Sør-Rhône er kjent som superbe allround-viner og er ofte rimeligere enn slektningene fra nord. Skal du lage retter med oksekjøtt, lam, vilt, kylling samt gryteretter, husk på røde viner fra Rhône.

Druene heter gjerne syrah, grenache og mourvèdre. Syrah er kjent for å lage rødvin med krydret preg, perfekt til pepperbiff og kraftige kjøttretter. En rødvin på syrah lar seg ikke skremme av kraftig kost på tallerkenen. Grenache er en mer tynnskinnet drue som tilfører lekker rødlig bærfruktighet av jordbær og bringebær. Grenache kan også ha et visst preg av hvit pepper. Sammen med syrah danser og utfyller de hverandre på en elegant og balansert måte. Mourvèdre i tillegg gir ekstra tanniner (garvestoffer) og mer rødbærsfrukt.

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

SOLMODNES: Druene soler seg og modner godt i de bratte skråningene bak byen Tain l’Hermitage ved elven Rhône.

Røde viner fra Rhône er hovedsakelig matviner. De er mørke på farge, som avslører rikelig med tanniner som kommer av at skallet er presset ganske hardt og at det kan ligge med en periode under utviklingen. Tanniner er med på å spalte fettet i maten, og gjør opplevelsen av et kraftig kjøttmåltid harmonisk. Skal du servere mye kjøtt og vilt i høst, er denne vinstilen en innertier. Gjerne med fete sauser, masse tilbehør og krydder/urter. Rhône takler alt dette.

Psst... Dette bør du vite om musserende vin 

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

GLEDER SEG TIL HØSTEN: Gunnhild har tatt frem rødvins­ glasset for høsten.

«Fruktigheten i viner fra Sør-Rhône er sødmefull og minner om fullmodne bær, derfor takler de mat med mye smak, urter og krydder»

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

MODERNE VINMAKER: Michel Chapoutier er en berømt og dyktig vinmaker i Rhône, kjent for å være tidlig ute med økologisk og biodynamisk dyrking.

© chapoutier.com

Mitt første møte med en vinmaker fra Rhône, var med Michel Chapoutier. En vanvittig engasjert kar, en eksentriker, en utadvendt, høylytt type med masse meninger. Som gestikulerer. Provoserer. Og lager deilige viner. Han er 7. generasjon i en fransk vinfamilie, og etterfølger arven av Polydor Chapoutier fra Ardèche som giftet seg med datteren til en vinmaker i byen Tain-l’Hermitage ved Rhône og startet vin-produksjon i 1808. De første årene kjøpte de inn druer og investerte, og senere kunne de lage vin av druer fra egen eiendom fra de bratte skråningene bak Tain l’Hermitage. Polydors drøm om å produsere under eget navn ble en realitet i 1879.

Dagens vinmaker, Michel, overtok etter sin far Max i 1990, og kontrollerer noen av de beste og mest velrenommerte områdene i Rhône-dalen. 35 hektar er drevet biodynamisk, for Michels entusiasme var tidlig å lage «vin med adresse». Det betyr at man skal kjenne opprinnelsen til vinen på smaken. «Jeg vil lage en vin med smaken av terroir» ble Michels mantra.

Ogier Caves des Papes er en annen kjent produsent med hovedsete i Châteunef-du- Pape, som har historie tilbake til slutten av 1800-tallet. Området rundt landsbyen Châteauneuf-du-Pape har vært sommer-residens for pavene siden 1400-tallet. En virkelig perle av et område med mulighet for å sykle rundt på småveier langs vinrankene. Og med vinsmaking i flotte lokaler hos Ogier.

Domaine Guigal har rukket å bli en meget betydelig produsent i Rhônedalen, og har vinmarker i både nord og sør. De har flere eiendommer hvor vakre Château d’Ampius i nord er hovedkontor og oppusset etter alle kunstens regler.

Elvecruise på Rhône er praktfullt, med besøk og vinsmaking hos produsentene, sjokoladesmaking hos Valrhona i Tain l’Hermitage og ekstra stopp i matbyen Lyon! I påvente av færre reiserestriksjoner får vi nyte vinene her hjemme som best. I stort rødvinsglass! Jeg ønsker dere alle en praktfull høstsesong!

NAM! Oppskrift på viltgryte med elg 

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

VINFESTNINGEN: Produsenten Guigal har en praktfull eiendom som hoved­ sete: Château d’Ampius, opprinnelig en festning fra det 12. århundret, ved Rhônens bredd i nord.

© Guigal

Gode smaker til høstkveldene

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

Anvendelig vinstil 

Familien Perrin lager drikkevennlige viner, og her er et flott eksempel på en variant som er svært velegnet til mye mat. Vinen er en druemiks av grenache, syrah, carignan og cinsault som gjæres med stilker og lagres i sementtanker i 12–14 måneder. Det gir aroma av både røde og mørke bær med innslag av urter og krydder. En rund og bløt vin med frisk, fin syre. Lett og saftig vinstil som passer til lyst kjøtt, hvit fisk, lam og svin. Kan gå til pizza, pasta med kjøttsaus og taco. Server avkjølt.

3072601 La Vieille Ferme 2019, Côtes du Ventoux/ Rhône Sør, Frankrike, 139,90 kr (basis), 479,90 kr for bag-in-box (BU)

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

Økologisk høstvin 

Her har Michel skapt en helt tørr rødvin som passer ypperlig til høstens lam, vilt og oksekjøtt samt hvit fisk, kylling, kalv, svin. Vinen er laget på håndplukkede grenache- og syrah-druer fra den sørlige delen av Rhône, med duft og smak av modne mørke bær, krydder og svale urter. Sma- ken er ung, fruktig og saftig, preg av mørke bær, krydder og svale urter. Bare å nyte!

1556501 M. Chapoutier Côtes du Rhône 2019, Côtes du Rhône/Rhône Sør, Frankrike, 175 kr (BU)

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

Mye for pengene 

Dette er vinen for deg som liker en kraftig vinstil. Her får du Châteuneuf-du-Pape-smak til Côtes de Rhône-pris! Vinen er laget på grenache og syrah som er lagret ett år på ståltank og oppnår 14,5 % alkohol. Kjenn deilig duft av røde frukter med en flott smak av konsentrert fruktighet. En godt balansert vin med ettersmak av krydder. Passer til mange kjøttretter av okse, lam, vilt, og takler fint både krydder og urter.

11889101 Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve 2018, Côtes du Rhône/Rhône Sør, Frankrike, 187,80 kr (BU)

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

Syrah som skinner 

En mørk blårød vin til hyggelige innekvelder på hytta og hjemme, skapt av en etablert produsent: Ogier Caves des Papes. Den er laget på håndhøstede syrah-druer med lang maserasjon og 12 måneders eikelagring. Sval aroma preget av modne mørke fjellbær, pepper og grønne urter. Ung, fast og saftig smak, med preg av mørke bær, pepper og grønne urter, ettersmak med god lengde. Passer til storfe, fugl og både små- og storvilt.

9077001 Ogier Saint Joseph Baligant 2018, St. Joseph/Rhône Nord, Frankrike, 209,90 kr (basis)

Vi tester høstlige viner fra Rhône - som er perfekt til høstmaten

Klassiker fra Rhòne 

Denne vinen laget på syrah, grenache og mour- vèdre har fått noen år på baken og har en beha- gelig velutviklet smaksprofil. Vinen dufter av modne mørke bær, plomme og krydder over innslag av fat og lær. Fin smaksrik og fruktig stil med mørke bær, litt tørket frukt, krydret preg og urter. Modne tanniner. Fast, fin ettersmak som minner om provenceurter. Vinen er lagret på fat i 18 måneder. Takler krydder. Passer ypperlig til mange norske kjøttretter med storfe, lam og vilt, samt pateer, pølser, kokte skinker, kjøttkaker og faste hvite oster.

730401 Guigal Côtes du Rhône 2016, Côtes du Rhône/Rhône Sør, Frankrike, 180 kr (basis) 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...