Velsmakende viner til asiatisk mat

Krydder, urter, soya og sursøte sauser. Krevende smaker til vin, men det finnes håp

30. april 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Vin og mat skal smake godt hver for seg, men sammen skal de gå opp i en høyere enhet – ideelt sett. Det er målet for mat- og vinmatching. 

Mange er glad i det asiatiske kjøkken med sushi fra Japan, thairetter med urter og koreanske nudler med et uendelig utvalg av tilbehør. Rettene er lettere enn tradisjonell husmannskost, det brukes mye grønnsaker, og en del ingredienser kan være rå. Dette er mat som passer dagens livsstil og smak. 

Vil du bli inspirert og fornye dine oppskrifter fra Østen, har jeg en god nyhet! En av de aller vakreste bøkene jeg noensinne har sett, heter «Asiatisk mat. Smaken av Asia – fra gatemat til fargerik fusion», hvor hvert bilde av oppskriftene er et studium av farger, tallerkener, spisepinner, materialer og kreative detaljer. Stylingen er mesterlig, helt i toppklasse internasjonalt. Jeg blir så glad når det fortsatt legges ned ressurser i å lage praktbøker i Norge. 

EN NYTELSE: Kunstboken «Asiatisk mat» er en tiltalende miks av retter fra fem asiatiske land med så lekkert fotografert mat at det er nesten som man kjenner lukten stige opp fra boksidene. Pepper AS Publishing, 750 kr.

Dette er boken for alle damer med sans for estetikk, og hvor man samtidig får kunnskap om kjøkkenet og kulturen i Japan, Kina, Vietnam, Thailand, Korea og asiatisk fusion. Det bugner av oppskrifter og med forklaring på hvilken vinstil som passer til. Er ikke det glimrende? Dette er boken du ikke visste fantes. «Asiatisk mat» selges nemlig ikke hos bokhandlere, men direkte fra forlaget Pepper Publishing. Til inspirasjon for Taras lesere har vi fått tillatelse til å gjengi noen av oppskriftene med følge av vinråd. Det er bare å velge hvor man skal reise i sansenes rike. 


© Produsentene

1. SOAVE ER EN ALLROUNDER

3194001 Pieropan Soave Classico 2019, Soave,Veneto, Italia, kr 164,90 (basis)

Soave er terrassevin nummer 1, og samtidig passer stilen til thaimat og mange asiatiske retter. Så anvendelig! Pieropan er en fulltreffer, med deilig duft av epler, sitrus og litt florale noter, og nydelig frisk og leskende smak med litt gul plomme, gule epler og sitrusfrukter i en herlig kombinasjon. Soave er mild på syre, lett å like og har en matvennlig stil.

2. CHENIN BLANC, FRUKTIG MATVIN

1695701 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2020, Swartland, Sør-Afrika, kr 184,90 (basis)

Druen chenin blanc gir en ypperlig vinstil som passer å nyte for et glass alene i solveggen og til utrolig mye asiatisk mat. Stilen har både friskhet og fylde, hurra! Vi får både duft og smak av gule epler, sitrus, tropisk frukt og svale urter, med litt varm ettersmak og god lengde. Druene kommer fra 60 år gamle vinstokker og er spontangjæret, en moderne stil med stille kraft fra Sør-Afrikas sol.

3. TROPISK PINOT GRIS FRA NEW ZEALAND

12338801 Wairau River Pinot Gris 2020, Marlborough, New Zealand, kr 165 (basis)

Her er en spennende pinot grisstil fra sørlige breddegrader med fruktig, floral og litt krydret aroma med pære og tropiske frukter. Juicy stil, med preg av fersken, pasjonsfrukt, epler og pærer, nøtter og litt honning. En spennende rund vinstil du kan hente frem til koreansk inspirasjon på kjøkkenet.


© Produsentene

1. SAUVIGNON BLANC FRA LOIRE

Henry Natter Sancerre 2019, Sancerre, Loire, Frankrike, kr 219,90 (basis)

Mange nyter sin duggfriske sancerre utendørs. Med sin urtepregede lett gjenkjennelige duft og deilige syre er den til en fulltreffer til mat, gjerne fra Japan. Dette er en klassisk stil med aroma fra litt nesle, stikkelsbær, epler og sitron. Smaken har fin fylde fra forsiktig fatbruk over modne epler, sitrus og tropisk frukt. Vår/sommervin alene og for friskhet til dine asiatiske retter.

2. FYLDIG HVITVIN FRA ALSACE

12646701 Fernand Engel Terres Rouges Pinot Gris 2019, Alsace, Frankrike, kr 209 (basis)

Pinot gris er en drue som gir godt med fylde og fedme til retter med nudler og rikt tilbehør samt spicy mat. I Alsace benyttes vintypen også til kålretter med kjøtt/pølser (choucroute). Kjenn krydret og ungdommelig aroma med fokus på moden frukt, litt urter og blomster. Smaken har saftig preg av plommer, fersken, modne epler og sitrus, litt nøtter og krydder.

Les også: Den beste vinen til sjømat

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...