© Bodil Dorothea Gilje og Maria Edvardsen

Taras Turjente: -Finn skogens ro

En fersk undersøkelse viser at én av tre unge mellom 15 og 24 har sovet utendørs denne høsten. Sammenlignet med bare én av ti av de som er eldre.

3. desember 2019 av Bodil Dorothea Gilje

Hvorfor har det plutselig blitt trendy blant unge å sove utendørs? En fersk undersøkelse gjort av Ipsos viser at hele 29 prosent av unge mellom 15 og 24 sov ute i høst, sammenlignet med 12 prosent av de som er eldre. De fleste oppgir «søken etter stillhet og ro» som grunn for å komme seg ut. 

© Bodil Dorothea Gilje

Det er ingen tvil om at de fleste av oss lever i et moderne og teknologisk samfunn, der vi tar behov som mat, drikke, beskyt­telse og varme som en selvfølge. Vi tar ikke pauser lenger – hver pause fylles med sosiale medier, tv, to­do­lister og dårlig sam­vittighet. Dagens unge kjenner nesten ikke til noe annet, og oppdagelsen av friluftslivet – hvor det er helt innafor å legge fra seg mobilen – blir et eneste stort friminutt fra prestasjon og mas. Naturen er noe alle kan mestre. 

MINDRE STRESS: Hjernen slapper bedre av og jeg sover bedre ute i naturen – færre inntrykk og forstyrrelser. 

© Bodil Gilje og Maria Edvardsen

Jeg hører til et bloggnettverk av «ute­liggere» som heter Turjenter.no. Vi er 22 «turjenter» som deler historier, erfaringer, tips og triks på en felles plattform – til inspirasjon for andre. Snittalderen vår er 31, der yngste er 19 og eldste er 49. De siste årene har etterspørselen etter tips og råd økt i takt med salg av telt og utstyr. Det ser vi tydelig på engasjementet rundt blogginn­leggene vi skriver. Det er helt tydelig at noe har endret seg. Ironisk nok er det kanskje takket være sosiale medier at det går et rykte om hvor fint det kan være der ute i naturen. Det er enkelt å bli inspirert. Og enkelt å få kunnskap. 

Hvert år feirer jeg advent ute i skogen. Ingenting gir meg bedre ro og julestemning. God førjulstid! 

Kilder: Norsk Friluftsliv og Helsport 

TRADISJONEN TRO: Jeg har mange tradisjoner rundt jul, og en av dem har blitt å dra på telttur med vennegjengen i starten av desember. 

© Bodil Dorothea Gilje og Maria Edvardsen

Fordeler med friluftsliv

Godt for øynene

Synet har godt av dagslys, og noen timer utendørs hver dag kan forebygge nærsynthet. Synet vårt er laget for avstand, og vi blir slitne av å være for mye inne. Mer tid ute i naturen er godt for øynene.

Motvirker angst

Når vi går ute i naturen bekymrer vi oss mindre, og får mer trivsel. Friluftsliv kan motvirke angst og depresjon.

Bedre søvn

Frisk luft og fysisk aktivitet gir bedre søvn.

Hodepine

Trening og frisk luft har god effekt mot hodepine.

Godt for hjertet

Blodsirkulasjonen og pulsen øker allerede ved lett aktivitet og er bra for hjertet.

Forbygger depresjon

Med lange og mørke vintre er frisk luft og sollys ekstra viktig for å forebygge vinterdepresjon.

Mindre skader

Tur i skog og mark på både grus og gress er bra for musklene, balanse og koordinasjon. Variasjon i steg og muskelbruk kan bidra til å styrke leddbånd og gi færre belastningsskader.

Mindre stress

Man slapper bedre av og bruker mindre hjerne­ kapasitet når man ser på noe grønt. Bymiljøer overstimulerer hjernen og kan føre til mer stress.

Mestringsfølelse

Det er enkelt å gå ut i naturen, det gjør at vi får en følelse av å lykkes, og dermed klarer vi oppgaver og utfordringer bedre.

Kilde: Norsk Friluftsliv 

JULEGRØT: Litt juks er lov. Jeg varmet opp en ferdig kokt risengrynsgrøt på gassbrenner ute i skogen. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...