Slik kan du enkelt lage sopprisotto i naturen

Å plukke sopp er en god unnskyldning for å komme seg ut i skogen en tur nå på høsten. Og hvorfor vente med å tilberede soppen til du kommer hjem?

30. september 2021 av Bodil Dorothea Gilje

OPPDAGELSESFERD: Hverken Ronja eller jeg kan mye om sopp, men det er en god unnskyldning for å traske rundt i skogen uten en bestemt plan for hvor du skal gå. 

Noen ganger trenger du en unnskyldning for å finne motivasjon til å komme deg ut på tur. Nå om høsten er det heldigvis nok av unnskyldninger – blant annet høsting. Min mamma forsvant stadig ut i skogen med en stor soppkurv, en bærplukker (eller to) og ti-liters-bøtter da jeg var liten. Om det var en unnskyldning for å få noen timer for seg selv der ute, blant mose, lyng, fugler og furuskog. Eller trangen til å sanke noe å fylle fryseren med – eller en kombinasjon, det vet jeg ikke. Men jeg husker lange kvelder på hytta med rensing av blåbær, tyttebær, multer og sopp hver eneste høst. Og det er et av de fineste høstminnene jeg har fra min barndom. 

Vi fikk selvfølgelig bli med på skogstur også, og timene forsvant fort mens bøttene fylte seg opp med blåbær og tyttebær. Og ekstra stas var det når tyttebærsyltetøyet som ble servert til kjøttkakene utpå høsten var selvplukket. 

Om bare få uker ankommer vår høstgutt, som vi sannsynligvis tar med oss på mange skogsturer i fremtiden. Jeg gleder meg til å vise hvor eventyrlig hundremeterskogen rett bak huset kan være – spesielt for små, nysgjerrige barnehender. Og ikke minst hvor enkelt det er å lage god mat mens vi er ute på tur. 

Jeg er ingen soppekspert, og plukker kun de sortene jeg er 100 prosent sikker på at jeg vet hva er. Som for eksempel kantarell, steinsopp, piggsopp og rødskrubb. Her tar jeg ingen sjanser. 

De gangene jeg tyr til tørket turmat på tur, spesielt om vinteren, er det ofte en sopprisotto med i sekken. Men hvorfor ikke lage den selv, med helt fersk sopp? I høst har jeg funnet mye kantarell, og prøvde en enkel sopprisotto på tur. Det beste med hele matopplevelsen var å kunne bruke noe som akkurat var plukket fra skogen – skogens gull, rett i gryta. Resultatet ble helt fantastisk – oppskriften får du her. 

God høst, og sanking! 

SKOGENS GULL: Rett fra skogen og oppi gryta. Jeg hadde i nyplukket sopp fem minutter før risen var ferdig.

PARMESAN: Helt til slutt hadde jeg i en god neve revet parmesan, og lot den smelte inn med risen.

Sopprisotto

Dette trenger du:
risottoris (jeg brukte en som var tilsatt både krydder og tørket steinsopp)
2–3 ss
olje
parmesan 

Utstyr:
gassbrenner
(eller bål)
fyrstikker
dyp stekepanne eller kjele
stekespade 

Slik gjør du: 

1. Følg anvisningen på pakken med risottoris. Jeg kokte opp vannet først, hadde så olje i en stor panne og hadde oppi risen så de var dekket med olje før jeg tilførte varmt vann. 

2. La risen koke i cirka 15–20 minutter. 

3. Rens soppen du har plukket ute, og del den i passelige biter. Soppen has i risottoen cirka fem minutter før den er ferdig kokt. Rør soppen forsiktig inn. 

4. Til slutt kan du ha i en god neve parmesan og røre inn til den smelter. 

5. Nytes varm i kjølig høstluft. 

RISOTTORIS: Jeg tok med en risottoris som inneholdt krydder og tørket steinsopp. 

UTESERVERING: På cirka 20 minutter var middagen klar, og kunne nytes ute i skogen.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...