© Bodil Dorothea Gilje

- Bål har en trollbindende effekt og det er aldri pinlig stillhet

Hvorfor liker vi så godt stekt mat? Vi er etterkommere av de som kokte, stekte og røkte maten sin. Evolusjonsmessig har bål vært gunstig for oss.

11. oktober 2020 av Bodil Dorothea Gilje

Du forbinder kanskje bål med varme og kos. Men menneskene begynte tidlig å bruke ild og bål til matlaging. Tilberedning av mat på bål er jo det opprinnelige kjøkkenet. I Sør-England har arkeologer gjort funn som tyder på at menneskene brukte ild til å steke kjøtt nesten 300 000 år f.Kr. Kokegroper har vært brukt fra steinalder (10 000 år f.Kr) til vår tid. En metode hvor du legger mat på steiner som er varmet opp av bålet og isolerer godt rundt steinene og maten, slik at varmen holder seg til maten er ferdig tilbredt. Denne metoden har jeg prøvd selv på tur – ved å tilberede fisk.


STEMNINGSFULLT: Anita Bergh lager pizza på bålet. Vi elsker å fyre bål når vi er på tur sammen. 

Vi er etterkommere av de som lærte seg å varmebehandle maten. På mange måter er bålet første skritt i vår fordøyelse. Varmen gjør at næringsstoffene blir mer tilgjengelig, og maten blir fri for bakterier og parasitter. Noe av det som ellers er giftig blir spiselig, som for eksempel noe sopp og lav. Kanskje var det slik at de som likte stekt, kokt og røkt mat, overlevde. Og på den måten har det å lage mat på bål vært evolusjonsmessig bra for oss.

KVISTHÅNDTAK: Noen stekepanner til bål har plass til en lang kvist i håndtaket, slik at det kan forlenges.

De siste årene har jeg brukt bål til matlaging mange ganger. I vår moderne tid finnes det stekepanne, bålkjele, toastjern, vaffeljern, stekehelle og popkornkjele til bål – og mye mer. 

Og selv om bålet ikke nødvendigvis er viktig for å overleve på samme måte, har det en hel del fordeler. Kanskje har vi desto større nytte av det sosiale aspektet – og følelsen av å bruke naturens resursser slik som «i gamle dager», nå som hverdagen består av helt andre ting. 

Det er god stemning å sitte rundt et bål. Den har en trollbindende effekt, og det er aldri pinlig stillhet. Nå begynner den beste tida, og jeg skal ut i høstlufta og fyre mye bål fremover.

Se også: Lettlaget kosemat til hytten

HOBO-STOVE: Det finnes små «turpeiser» hvor du kun fyrer med kvist – kjempekoselig og lettvint. 

STEKEPLATE: Dette er en lett stekeplate som egner seg til tur. Med fersk abbor og kantarell fra skogen

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...