Lag maten under åpen himmel!
Selv om det frister lite å lage maten ute i kulda, er det likevel gode opplevelser å hente med minimal planlegging.
Den siste tiden har det vært fryktelig kaldt. I Kongsberg, hvor jeg bor, har det stort sett vært mellom –15 og –20 grader de siste ukene, og tanken på å lage mat utendørs har fristet lite. Samtidig har nettene vært glitrende og stjerneklare. Månen har lyst opp alle de skogkledde åstoppene rundt byen om kvelden, og lysten til å sove ute mellom trærne har fristet mer og mer når jeg har gått tur med Ronja om kvelden.
Nylig pakket samboeren og jeg pulken, tok med oss skøyter og kjørte til Steinsfjorden i Ringerike, den nordøstre fjordarmen av Tyrifjorden. Der ligger det flere små øyer man fint kan overnatte på. Planleggingen var begrenset til en times intensiv pakking etter frokost, og maten ble et utvalg rester fra kjøleskap og fryser. Deriblant tortillalomper, taco-marinert kylling, grønnsaker og ost. Jeg har merket meg en ny mattrend på sosiale medier i det siste, som kun innebærer bretting av en tortillalompe med diverse fyll. I pulken tok jeg også med meg stekepanne, toastjern og vaffeljern. Vi hadde litt vaffelrøre igjen fra hjemmekontorlunsjen dagen før.
Tortillalompe-retten ble utprøvd i både stekepanne og vaffeljern, med både kylling og pepperoni-varianter. Resultatet ble utvilsomt best i vaffeljernet. Knasende sprø med smeltet ost som rant ut på sidene. Dette kommer vi nok til å lage flere ganger.
Vi tilbrakte natten under åpen himmel. Jeg i en hengekøye, med to varmeflasker, fem lag med ull og reinskinn oppå liggeunderlaget. Ivar lå på bakken, med Ronja krøllet sammen på et reinskinn ved siden av. Om morgenen var det minus seksten grader ute – det kjentes mer ut som –20 på nesetippen midt på natten, men varmt og lunt i soveposen.
Hjemmekontorvaflene smakte godt til kaffen i sola dagen etter, og turen hjem var bare en kort skøytetur over fjorden.
Les også: Lettlaget kosemat til hytteturen