© Ivar Lien

- Naturen er gratis, og vi må bruke den for å bli glad i den

Vi er avhengig av å være ute i frisk luft, og vi trenger dagslys. Blodsirkulasjon og puls øker allerede ved lett aktivitet og er bra for hjertet. Finnes det egentlig noen grunn til ikke å være mer ute?

9. april 2020 av Bodil Dorthea Gilje

En undersøkelse gjennomført av Ipsos i 2018 viste at åtte av ti nordmenn skulle bruke naturen i løpet av påsken. En fersk undersøkelse viser at bare halvparten av oss skal gå på ski denne påsken. 

På tur i skogen

MORGENKOS: Ronja vet at dager som dette må nytes. 

© Ivar Lien og Bodil Gilje

Det viser seg at inntekt har mye å si for om du er blant dem som lar skiene stå. Mens 77 prosent av de med en husstandsinntekt på over en million kroner oppgir at de går på ski i vinter, er tallet bare 39 prosent blant de med en husstandsinntekt på under 500 000. Det er tydelig at kortere snøsesong har en betydning.

Mange må reise lenger for å finne gode snøforhold, og da er det kanskje de med best økonomi som har muligheten til å dra til snøsikre områder og hytter på fjellet. 

Teltur i skogen, påske

TELTSVEIS: Litt kokt i ansiktet, elektrisk hår og ullpysj. Det er påske for meg.

© Ivar Lien & Bodil Gilje

Jeg har tidligere bodd fem år i England, og der var påske noe helt annet. Det er langhelg – fri på fredag og mandag. Ingen «påskeferie». Kanskje de ikke lengter etter den samme «påskestemningen» som vi gleder oss til? Og må vi egentlig på «påskefjellet»? I Norge er det mange som tar ferie en hel uke. Eller «hjemmekontor». Skole og barnehage har jo stengt. Og er du ikke så heldig at du kan ta ferie hele uka, har mange likevel fri halve onsdag før skjærtorsdag, til og med 2. påskedag. 

Jeg er glad i tradisjoner. At ting repeteres år etter år. Min påsketradisjon handler om god stemning. Frihet. Flaks med været. Eller innevær og Yatzy. Tid til å spise frokost midt på dagen. Lese krimbok i flere timer. Og aller helst utendørs, uansett vær. De siste tre årene har jeg vært på telttur. 

Påskestemning i naturen

FROKOSTDESSERT: Det må være lov til å kose seg litt ekstra når det er påske? 

© Ivar Lien & Bodil Gilje

I 2017 balanserte jeg en sekk på 35 kg rundt på skareføre i Femundsmarka. En sekk full av god mat (og drikke). I fjor veide pulken sikkert 100 kg. Da var vi to personer som skulle kose oss glugg. Norsk Friluftsliv og Helsedirektoratet sier at «friluftsliv er en god måte å være i bevegelse på der nærmiljøet, parken, skogen og havet er naturens egne treningssentre. Natur og friluftsliv er også godt for hodet og den mentale helsen».

Kanskje det holder med en utelunsj i skogen, eller en ettermiddagstur langs sjøen. Naturen er gratis, og vi må bruke den for å bli glad i den – og for å få lyst til å ta vare på den. Jeg for min del gleder meg til teltsveis, svidd bacon på bål og nye fregner. God påske! 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...