Dette er oppskriften på god påskestemning

Er det best å kose seg hjemme, eller på hytta? Kan du få det like behagelig på overnatting ute? Kanskje til og med enda bedre!

© Bodil Dorothea Gilje

Høytiden for uteliv har begynt. Og i år faller påskeuken i april, den aller beste måneden å tilbringe utendørs. Nest etter oktober – «høstens april», som jeg kaller den. Om høsten forbereder vi oss på mørke og kortere dager. Og som i oktober, er dag og natt omtrent like lange nå i april. Men nå kan vi glede oss til lengre og lysere dager. Et etterlengtet lyspunkt for oss som er litt mørkredde.

GOD STEMNING: Ute trenger du ikke stå opp for å drikke kaffen i morgensola.

© Bodil Dorothea Gilje

SOLNEDGANG: «Solveggen» finner du ute i skogen også.

© Bodil Dorothea Gilje

Jeg er glad i tradisjoner. At ting repeteres år etter år. Og som jeg har skrevet før, så handler min påsketradisjon om god stemning. Det samme gjelder våren generelt. Vi har en tendens til å gjenta de samme tingene år etter år. Vi drar som oftest på en lengre telttur den første halvdelen av påskeferien – da skal vi helst være på ett og samme sted hele turen. Ingen lange ekspedisjoner – det skal være tid til å sove ekstra lenge, bygge opp et lite vedlager, og bli kjent i området vi camper i.

Siste halvdelen drar vi til hytta på Sørlandet. Og i prinsippet er stemningen helt lik. Vi fyrer i peisen, hører på radio, ligger under et pledd i solveggen, spiser snop og leser krim.

Å dra på telttur er med andre ord ikke så annerledes enn å dra på hytta. Det er lov å kose seg på telttur også. Egentlig trenger du bare å pakke med deg sovepose, liggeunderlag og telt i tillegg til hyttebagen, så er du klar for en natt ute med bål og stjernehimmel. For vår del blir det litt nye tradisjoner i år, i hvert fall for han på sju måneder. Og sekken min blir vel litt tyngre enn den pleier. God påske!

SLUMRER: Er det en som vet å nyte livet, er det Ronja. Hun elsker å sove lenge.

© Bodil Dorothea Gilje

LUKSUS: Spiser du dette til frokost blir du ikke sulten igjen før til middag.

© Bodil Dorothea Gilje