
HØSTGUTT: Denne lille karen kom tidsnok til å få med seg hele høsten – det skjønner jeg godt!
© Bodil Dorothea GiljeDe siste ukene har mitt liv blitt snudd på hodet – cirka tre og en halv uke før planlagt. Vårt lille skogtroll hadde dårlig tid og ville åpenbart få med seg litt mer av høsten. Han ankom i rekordfart i starten av september. I skrivende stund drømmer jeg derfor om kalde høstkvelder ved turbålet mens jeg venter på at peisen vår skal bli montert i stua, så jeg kan glede meg over knitring og glødende varme her hjemme i stedet – med verdens koseligste lille bylt i armkroken.

PAGODE SPESIAL: Det finnes mange båltyper, og denne varianten kan brenne lenge uten vedlikehold.
© Bodil Dorothea GiljeKunnskapen om å fyre bål er ikke noe man leser seg til – det krever øvelse. Men det kan være greit å vite noe om ulike båltyper, opptenning og ved før du begir det ut på tur. For visste du at det finnes mange ulike båltyper, til ulike behov? Du har for eksempel nying, berberbål, pagodebål, stjernebål og triangelbål. Skal du sove under åpen himmel, med et bål som brenner hele natten, vil antagelig et nyingbål være best egnet. Da har du tre lange stokker som brenner mot hverandre, og kan «mates» inn mot midten etterhvert som de brenner opp. Et slikt bål vil brenne lenge og krever lite vedlikehold underveis. Skal du bare koke opp litt vann til kaffen, vil et lite pyramideeller triangelbål være raskere og enklere.

ØVELSE GJØR MESTER: Jeg har øvd mye på opptenning, og har alltid lommene fulle av tørr bjørkenever.
© Kristine EnglundSelve opptenningen av bålet er også en egen kunst. Er du en dreven bålfyrer, har du alltid litt tørr bjørkenever i lommene, eller en nese for tyri. Tyri er treverk av furu med en høy konsentrasjon av kvae i treverket. Det antenner lett selv om det er fuktig, og brenner varmt og godt. Og ikke minst lukter det helt himmelsk, for oss som liker denslags.

MØRKETS MIDTPUNKT: Nå om høsten, når kveldene er korte, er det høytid for bålkos – i hvert fall på mine turer.
© Bodil Dorothea GiljeSkulle jeg skrevet en komplett guide for bålfyring, ville jeg brukt mye plass. Men etter å ha holdt en del helgekurs for friluftsferskinger som gjerne vil mestre bålfyring, er mitt viktigste tips: Ikke gi opp etter første mislykkede forsøk. Det krever litt øvelse og kunnskap for å få det til. Været skifter, området du skal til kan tilby ulik kvalitet av ved og opptenning, og det tar tid å mestre god bålfyring – men det er vel verdt å øve på. Jeg øver meg fortsatt, og har underveis hatt mange fine timer ved turbålet. Og hvert eneste bål har vært verdt tiden det tar å samle nok ved, opptenning, og vedlikehold av bålet. Lykke til!

TYRIBÅL: Jeg pleier å kalle min samboer, Ivar, for tyrihviskeren – han finner alltid tyrived når vi er på tur.
© Bodil Dorothea Gilje