© Ivar Lien

Bodil Dorothea Gilje: – Søk ro og harmoni i våre nære omgivelser

Nærturen er viktigere enn noensinne. Verden er snudd på hodet og friheten vi vanligvis tar for gitt er satt på vent. Populære turområder renner over av folk og DNT står i fare for å gå konkurs.

2. mai 2020 av Bodil Dorothea Gilje

Det er unntakstilstand i landet vårt. I hele verden. Vårens planer er avlyst. Kalenderen er helt åpen. Korona-nyheter dukker opp i alle kanaler døgnet rundt. Friheten er blitt begrenset. Vi kan ikke besøke bestemor på sykehjemmet eller samle vennegjengen. Det er som en litt for lang, vond drøm.

Jeg har ofte fått høre at jeg er så positiv. Ser løsninger, ikke problemer. Det stemmer nok ikke alltid, men jeg liker å tro at jeg er relativt positivt innstilt. Selv nå. 

To trøtte tryner, lokket ut av soveposen av morgensola som har varmet opp teltet etter en kjølig vårnatt. Straks klare for hjemtur, tilbake til hverdagen etter en deilig pause. 

© Bodil Dorothea Gilje

For jeg har gode nyheter. Allemannsretten gjelder fremdeles. Riktignok med midlertidige restriksjoner. Unngå risikosport og turer langt fra allfarvei.

I slutten av mars spurte jeg Norsk Frilufts- liv og Helsedirektoratet om råd. Hvor kan
vi dra på telttur? De oppfordret til ikke å oppholde seg for langt unna hjemkommunen. Bruke sunn fornuft og holde avstand fra folk. Greit nok, tenkte jeg – det er jo vanligvis det jeg gjør når jeg skal på tur. Med unntak av samboer og hund, selvsagt.

Vi kjente på varmen fra vårsola og lukten av nystekte kanelsnurrer i tursteke­ panna mens Ivar prøvde fiskelykken før sola gikk ned. 

© Ivar Lien

Nærtur – om det er i skogen utenfor huset eller ved sjøen i nabokommunen – er lett tilgjengelig og krever lite planlegging. Vi trengte en pause fra hjemmekontor, sosiale medier og nyhetssendinger. Skogen ved huset var rundet for ellevte gang på rad i løpet av en uke. Så Ivar, Ronja og jeg pakket sekken og kajakker og dro til nabokommunen – vi ville til sjøen. Frisk luft og god plass. En liten padletur senere hadde vi en strand helt for oss selv. Ingen mennesker i sikte. Tid til å puste. Tid til å nyte friheten. 

Vi hadde sol fra morgen til kveld, og evig­heten som horisont. 

© Bodil Dorothea Gilje

Dette er tiden for å søke ro og harmoni i våre nære omgivelser. Ikke ta de lange turene. Det at mange trekker ut i naturen en godværsdag, er ikke brudd på samfunnets kollektive husarrest. Det er god folkehelse. Hvis vi skal klare flere uker med hjemmekontor og skole, stengte treningssentre og avlyste fritidsaktiviteter, er vi avhengig av små pusterom hvor vi kan nyte friluftslivets gleder.

Å være i naturen er beroligende. Det gir mer energi og motvirker negative tanker. Ta deg tid til en pustepause ute. Skogen og fjellet er like utenfor døra, og der er det rikelig med plass.

NB! Følg gjeldene råd fra helsemyndighetene. 

Ronja kjente også på go'stemningen og slappet av i sola. 

© Bodil Dorothea Gilje

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...