Björg Thorhallsdottir
© Kristin Heier / Björg Thorhallsdottir

– Å elske er noe av det mest sårbare som finnes

Det å holde en annens hjerte, er et av livets største ansvarsoppgaver, og når du først skal gi bort ditt eget, gjør det fullt og helt.

1. september 2017 av Björg Thorhallsdottir

Når du gir bort hjertet ditt, så må du stole på at den andre vet å ta vare på det. Og du må tørre å gjøre det 100 prosent. For hvis du bare gir bort halve hjertet ditt, vil det heller aldri slå ut i full blomst. Den andre vil ikke føle seg fullt ut elsket, og vonde følelser kan oppstå, som sjalusi, mistenksomhet og uærlighet.

– Det er kjærlighetens pris

Det å holde en annens hjerte, er et av livets største ansvarsoppgaver, og når du først skal gi bort ditt eget, gjør det fullt og helt. Selv om det innebærer å legge det åpent for hugg på hoggestabben, og de fleste av oss har vel erfart hvor vondt det gjør å bli hugget i.

Men de sårene, arrene og vonde erfaringene kan også gjøre oss klokere. Kanskje de til og med får oss til å velge annerledes neste gang.

Alt som gir glede, har også et frø til et savn. Det er kjærlighetens pris. Vi kan velge å nyte kjærligheten så lenge vi har den, om den blir der for en kort eller lang stund. Det finnes uansett ingen garanti. Og det å elske, er å leve!

Gjensidig respekt

Dette gjelder all slags kjærlighet, og alle relasjoner i livet. Jeg lagde bildet etter at jeg hadde snakket med storesøster Dora i telefonen, og jeg kjente på en stor takknemlighet for at vi har en så gjensidig respekt for hverandre. Hun satte spørsmålstegn ved noe jeg hadde gjort, men på en måte hvor jeg ikke får behov for å gå i forsvar. Jeg vet at hun vil prøve å forstå meg og jeg vil forstå henne, fordi jeg elsker henne betingelsesløst. Vi har et så nært forhold fordi vi sier ifra med en gang, og løser alle floker mens de er bitte små og enkle å vikle opp.

– Ærlighet er veien til kjærlighet

Det er et utrolig stort ansvar å være i en relasjon, det være seg til mor, far, kjæreste, barn eller venner. Alle dem som du elsker og er glad i.

For når noen er glad i deg, holder du deres hjerte i din hånd. Du er under huden, bak fasaden. Og et nålestikk fra deg kjennes mye sterkere enn fra en fremmed. Det er lov å være sint, skuffet og fortvilet, men husk at det er tusen måter å si ifra på. Sett ord på egne følelser, og istedenfor å dømme den andres handling, kan du heller prøve å forstå den ved å stille undrende spørsmål, for det er alltid to sider av en sak. Det er ikke en krig, men et annet såret menneske du står overfor. Og det å vise seg sårbar og prøve å forstå, gjør at den andre ikke opplever deg truende. På den måten kan dere holde hverandres hjerter, og til og med etter en uenighet, prøve å forstå den andre. Ærlighet er veien til kjærlighet. Alle nære relasjoner vil støte på hindringer, som kun kan fjernes med ærlighet – og en felles forståelse om å ville hverandre godt.

Björg Thorhallsdottir (42) er kunstner og spaltist i Tara.

© Björg Thorhallsdottir

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...