pleie og beskyttelse hår
© Getty Images

Slik pleier og beskytter du sommerhåret

Endelig er sommeren her, og den skal selvsagt nytes i fulle drag. Men sol, saltvann, klor og varme tærer på håret. Her får du de beste tipsene til hvordan pleie og beskytte manken både før, under og etter sol og bad, slik at du kan flyte gjennom de varme månedene med sunt og friskt sommerhår.

15. mai 2023 av Maria Rothmar

Dette gjør solen med håret

Så snart håret har forlatt hårsekken i hodebunnen, er det dødt materiale. Derfor blir det heller ikke skåldet slik som huden din blir hvis den får bade i solen uten beskyttelse. Men det blir likevel skadet. Hårstråenes ytterste lag, skjellaget, tørker ut og blir skjørt og sprøtt når det utsettes for UVA- og UVB-stråler over lengre tid. Det viser seg i form av knekte hårstrå, splittede hårtupper og et tørt, matt og brusete utseende. 

Hvis håret blir jevnlig utsatt for vann med salt eller klor, blir effekten enda tydeligere, ettersom begge deler har en dehydrerende effekt.Veldig mange av oss farger også håret, men de dyrekjøpte fargepigmentene er ikke spesielt glad i for skarpt og kontinuerlig sollys. De blekes og får en kjedelig, matt kulør.

Lyst, grått og fint hår er mer utsatt for å tørke ut i solen enn kraftig og mørkt hår ettersom det mangler beskyttelse fra pigmentering og et kraftigere skjellag. Og så er 40+-hår dessverre generelt tørrere enn yngre lokker da håret er svakere og har vanskeligere for å holde på den fuktigheten det blir tilført. Så desto mer grunn til å passe på og pleie håret med omsorg når solen steker!

hårprodukter før sol


© Produsentene

Kérastases duo med makeløs hårkjærlighet får 40+-håret i toppform med luksuriøs marulaolje og kameliaolje. Elixir Ultime Bain sjampo, 250 ml, 259 krfås kjøpt her og Elixir Ultime Fondant balsam, 200 ml, 357 kr, fås kjøpt her. 

Selv om den heter Blowdry Styling Cream kan du også bruke styling kremen fra L’Oréal i tørt hår. En ertestor dose former, fikserer og fukter håret uten alkohol. 200 ml, 59 kr. Fås kjøpt her. 

Forbered håret på sol

Den beste måten å holde håret ditt sunt og friskt gjennom sommeren er ved å gi det et godt utgangspunkt. Sørg for at det er så sunt og pleiet som overhodet mulig før du kaster deg ut i soldyrkingen. Velg pleiende produkter av god kvalitet og unngå for mye tørking med hårføner og bruk av styling jern. Det tørker nemlig ut håret. Unngå også stylingprodukter med alkohol – det forsterker den uttørkende effekten. Legg gjerne en tur innom frisøren i begynnelsen av sesongen og få klippet det (og eventuelt kuret det), men vurder å vente med et større fargeprosjekt til sommeren er over. Da unngår du å kaste bort penger på noe som kan bli ødelagt i solen.

Hårprodukter etter sol


© Produsentene

Gi lokkene litt daglig kjærlighet med Nuxes Sun Moisturising Protective Milky Oil. 100 ml. 225 kr. Fås kjøpt her. 

Du kjenner sikkert til ceramider fra hudpleien din. De effektive næringsgiverne virker også på håret og er å finne i Redkens hårkur Extreme Strength Builder Plus. 250 ml, 269 kr. Fås kjøpt her. 

Plei håret etter sol

Du vet fra før at når huden har vært utsatt for sol hele dagen, bør den pleies med fukt etterpå. Det samme gjelder håret! Sommerens hårpleierutine bør derfor innebære at du holder manken mettet med næring med en fet (men ikke fettete) hårkur to ganger i uken samt at du også pleier lengder og tupper med et par dråper hårolje hver morgen. 

Les også: Her er hårfrisyrene alle kler!

Beskytt håret i solen


© Produsentene

Hold styr på frisyren, fyll opp næringsreservene med seks forskjellige oljer og beskytt håret mod UV-stråler. Hair Dresser’s Dry Oil Finishing spray fra Bumble and bumble. 150 ml, 390 kr. Fås kjøpt her. 

Stråhatt fra Seafolly. 449 kr. Fås kjøpt her.

Beskytt håret i solen

Husk solkrem til håret! Det vil si et leave-in-produkt med UV-filter. Det virker på samme måte som solkrem til huden ved å forhindre de skadelige solstrålene å trenge inn gjennom dets beskyttende filter. Du kan også lage hårsolspray selv: Bland 1 ts solkrem (faktor 30 eller 50) med 2 dl vann og rist det sammen i en sprayflaske. Spray hele håret med hårsolsprayen og ta den med til stranden. Den mest effektive måten å holde solens stråler unna på, er likevel noe fysisk, som en solhatt eller tørkle.

Kvinne på stranden i hvit skjorte
© Getty Images

Dette gjør klor- og saltvann med håret

Et enkelt dupp i klorbasseng eller salt havvann gjør ikke den store skaden på håret ditt. Det er først når du hopper i vannet med jevne mellomrom, for eksempel i løpet av en ferie, at lokkenes ve og vel er i faresonen. Klor er en helt nødvendig tilsetning i badebasseng, ellers ville det blitt til et rent bakteribad. Men dessverre løser de bakteriedrepende kjemikaliene også opp hårets naturlige oljer, slik at håret blir sprøtt og tørt. 

Salt har en naturlig uttørkende effekt. Det setter seg i de enkelte hårstråene hvor det helt bokstavelig trekker fukten ut av hårets kjerne og får den til å fordampe. Jo mer skadet håret er, jo mer åpent er det ytterste skjellaget. Og dermed forsvinner enda mer av fukten ut av kjernen. Håret ditt er i det hele tatt ekstra utsatt for skader fra både klor- og saltvann hvis det i forkant er svekket. Det vil si farget, bleket eller ganske enkelt aldersbetinget, tørt hår.

Les også: Slik går du fra farget til grått hår!

Beskytt håret i solen


© Produsentene

Hvis du går for badehette, hvorfor ikke gå «all in»? Vekk oppsikt ved bassengkanten med et smil med denne spreke badehetten i latex-gummi fra Proffsport.no. 289 kr. Fås kjøpt her. 

Og under hetten, i de tørste lokkene, har du Waterfall Moisture + Shine Lotion fra R+CO. Så får du maksimalt utbytte av glyserin og pleiende provitamin B5. 147 ml, 309 kr. Fås kjøpt her. 

Beskytt håret i klor- og saltvann

Hvis du ikke er superforfengelig er den absolutt beste beskyttelsen en gummibadehette. Slå to fluer i en smekk med en hårkur under badehetten! Da gir både solvarmen og varmen fra din egen kropp hårkuren en boost slik at du kommer opp av vannet med enda lekrere lokker. Du kan også mette manken med hårolje, balsam eller kur, før du hopper ut i bølgene. En slags «pleiebadehette»! Så får du full næringsbonus samtidig som du unngår at håret ikke suger til seg så mye salt og klor. Du kan imidlertid risikrere at det lekker litt ut i vannet, så det kan være lurt å avklare dette med de du bader med først ...


© Produsentene

Du kan se på Kevin Murphys Leave-In. Repair som en slags styrketrening for håret. Bruker du den regelmessig, styrkes håret – og holder på styrken. 200 ml, 429 kr. Fås kjøpt her. 

Fint hårbånd til både kort og langt hår, 99 kr. Fås kjøpt her. 

Forbered håret på klor- og saltvann

Et sunt og velpleiet hår blir generelt mindre påvirket av klorkjemikalier og salt. Så de fuktende hårpleievanene vi anbefaler før sol, gjelder også her. Utover det kan du gi håret en lett beskyttelse ved ganske enkelt å skylle håret i dusjen før du hopper ut i vannet. Vått hår absorberer nemlig ikke så mye klor- og saltvann. 

Avslutningsvis kan du sette opp langt hår i en høy knute på hodet eller holde kort hår tilbake med et hårbånd. Og i det hele tatt unngå å dykke hodet under vann. Hvis du ikke plasker for mye i vannet, kan du faktisk unngå å få salt- eller klorvann i håret.


© Produsentene

Sammen med sammensveisingen av dine splittede hårtupper, får resten av håret en dose førstehjelp med ingredienser fra havet. Advanced Split End Therapy fra Ghd. 100 ml, 399 kr. Fås kjøpt her. 

De bittesmå jojoba-kapslene i Detoxifying Scrub Shampoo fra Davines skrubber mildt og mykt bort alle urenheter i hodebunnen, som salt, sand og styling. 250 ml, 329 kr. Fås kjøpt her. 

Plei håret etter klor- og saltvann

Når du er ferdigbadet for dagen, bør klorog saltvann skylles ut av håret raskest mulig. Hvis det finnes en dusj ved bassenget eller på stranden, bør du skylle håret godt der. Hvis du har mulighet til å vaske det med sjampo, gjerne en type med skrubbeeffekt som også fjerner saltet fra hodebunnnen, er det optimalt. I nødstilfeller kan du skylle håret i drikkevann, men husk å spare litt til tørsten! 

Hvis skylling av håret ikke er en mulighet, så klapp håret tørt med et håndkle så snart du er oppe av vannet. Lar du det klor- eller saltmettede håret lufttørke fra dryppende vått, blir det nesten dobbelt så tørt. Hvis skaden er skjedd og du står der med splittede tupper, er det mest effektive å få klippet dem av hos frisøren. Du kan også lappe litt på dem med et split endserum, men det er en midlertidig løsning

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...