grått hår pleie
© iStock

Slik pleier du grått hår

Se hvordan du best pleier det grå – og få frisør Gun-Britts beste råd

10. november 2022 av Silke Grane

Frisør Gun-Britt Zellers råd

Hvordan skaper jeg en pen overgang mellom min egen hårfarge og de grå hårene?

“Jeg vil foreslå, at du legger noen tynne lyse striper inn i håret, mens du lar den naturlige grå fargen tre frem.”

Kan jeg ha langt hår, når håret mitt er grått?

“Du skal være veldig bevisst, dersom du lar ditt grå hår vokse ut, spesielt rundt valg av klær og farger. Makeup og klesstil trer frem på en annen måte, når din hårfarge blir så markant og spesiell. Ut over det stiller det også noen krav til klippingen. Du skal sørge for at teknikken bak klippingen er god, og spesielt med langt hår, da det ellers fort kan se rotete ut. Du blir "typete", så du skal kunne bære det grå håret med stolthet.”

Hva er hemmeligheten bak ditt flotte hår?

“Ettersom grått hår ikke har mye pigment igjen tar det imot farger utenfra. Derfor er det viktig å bruke en shampoo som renser håret i dybden og gir en bedre klarhet i fargen. Jeg bruker Shampoo Blonde og Conditioner Blonde fra min egen hårserie. De inneholder blandt annet et sitrusekstrakt og en blå fargetoning, som minimerer det gulaktige skjæret håret kan få når det blir grått.

Jeg bruker også min Deep Treatment Blonde-hårkur en gang om uken. Den inneholder macadamia-nøtteolie, som fukter håret i dybden.”

Les også: Slik går du fra farget til grått hår

Hvilke produkter kan du ikke leve uten?
“Jeg kan ikke gå uten mitt hårpudder, Stardust, som jeg alltid har med meg. Vi lager den i fire fargetoner, slik at alle kan bruke den. Personlig bruker jeg fargen Milky, som er helt lys. Styling Spray Soft er også alltid i vesken, i reisestørrelse.”

Kan alle få et hår som ditt?
“Det er faktisk et veldig godt spørsmål, for vi får alle sammen grått hår på forskjellige måter og i forskjellige toner. Det er en lengre prosess, før du til slutt kommer frem til det som er din virkelige grå farge. Mitt eget hår går også over i mørkere toner om vinteren, men jeg liker faktisk det naturlige skiftet. Dersom din naturlige farge ikke gir deg den looken du ønsker, kan det hjelpe med noen innslag av lyse striper."

Du kan kjøpe alle Gun-Britts hårpleieprodukter på gbproducts.dk 

Derfor blir håret grått

Celler i hodebunnen sender kjemiske signaler til hverandre om å gi håret farge. Dersom de stopper opp med å ‘snakke’ sammen, blir hårene grå. Helt presist er det stamcellene i hårsekkene, som produserer nye hår, mens såkalte melanocytter gir håret ditt farge. Melanocytterne stopper med å produsere pigment (farge), fordi noen av melanocytterne i håret simpelthen forsvinner med alderen.

Hva skjer når håret blir grått

Selve hårkjernen blir mer porøs og har enklere for å bli skadet. Det skyldes at den beskyttende ‘film’, lipidfilmen, som normalt ligger beskyttende om hårstrået, langsomt forsvinner når håret blir grått. Hodebunnen blir også mer tørr, og det blir lengre mellom hårsekkene, mens selve hårstrået blir tynnere og en smule mere stivt og rett i strukturen.

Slik skal du pleie de grå lokkene

Det er viktig å bruke produkter som er beregnet til grått hår, for å både styrke og pleie det ordentlig. Hårpleien skal inneholde kalcium, som du kan få gjennom vitaminpiller eller i shampoo og  E-vitamin. Dette gir energi til hårrøttene, ceramider, som hjelper med å reparere den porøse hårkjernen, samt uv-filter og antioxidanter. Uv-filteret beskytter det grå håret mot å bli gult. Det åpne hårstrået er mer mottagelig ovenfor solen, som kan gi det et gult skjær. Produkter med granateple er en god kilde til antioxidanter for håret. 

Derfor må du ikke plukke de grå hårene ut

Grunnen er ikke som de gamle mytene sier, at det kommer to nye grå hår for hvert du river ut. Grunnen er til gjengjeld, at det blir lengre mellom hårsekkene, samtidig som at hårene blir tynnere. Så la være med å rive de grå hårene ut, dersom du vil bevare håret så fyldig som mulig.

Les også: Her er hårfrisyrene alle kler

leave in lotion grått hår

LEAVE-IN LOTION

Olaplex' leave-in styling treatment beskytter og tilfører fukt til alle hårtyper. Kjøp den her for 249 kr

© Redken

Derfor blir grått gult

I forbindelse med overgangsalderen, hvor det skjer mange hormonelle forandringer i kroppen din, dannes det også urinsyre i hodebunnen din. Det høres kanskje litt merkelig ut, men det er en helt naturlig del av overgangsalderen. Den smitter av på det grå håret og gir det et gulaktig skjær. Du kan få produkter, som forebygger og fjerner det gule skjæret.

lillasjampo grått hår pleie

SILVER SHAMPOO

Den lilla shampooen Fanola No Yellow fjerner det gule skjæret i håret ved jevnlig bruk. Kjøp den her for 185 kr

© Produsent
hårmaske kevin murphy

HÅRMASKE

Hårmasken Blonde.Angel fra Kevin Murphy forhindrer gulskjær i håret og tilfører masse fukt. Kjøp den her for 399 kr

© Produsent

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...