Styling grått hår
© Getty Images

Gå for grått hår!

Nyt det grå håret ditt og vær stolt av den kule fargen! Her er tipsene som gir ekstra pleie og liv til grått hår!

2. april 2018 av Mette Bundgaard

Du har sikkert høyst sannsynlig kommet over ett eller flere av dem. De grå hårene. Faktisk har cirka halvparten av den europeiske befolkningen grått hår når de har rundet 50 år.

Så hey, det skjer, og hva så? Men hvorfor får vi dem egentlig?

Derfor får du grått hår

Som så mye annet i kroppen, er det cellenes skyld. Hårstråene blir dannet og vokser i hver sin hårsekk. Hårsekken har et vekstsenter som suger næringsstoffer til seg. Håret ditt vokser fordi det hele tiden dannes nye celler, som så dytter på alle de andre cellene.

Helt nøyaktig har vi alle mellom 100 000 og 200 000 hårstrå på hodet. De vokser litt over en centimeter i måneden. Hvert enkelt hårstrå lever fra seks til åtte år før det faller av. Hårstråene består av 80 prosent keratin, 10 til 15 prosent vann, mens resten, 5–10 prosent, består av lipider (fettstoffer) og mineraler. Og fargepigmenter! Fargepigmentet melanin bestemmer hårfargen din. Jo mer melanin, jo mørkere hår.

Les også: Slik går du fra farget til grått hår!

Når du blir eldre, går produksjonen av melanin langsommere, og jo mindre melanin, jo lysere hår. I noen hårstrå går produksjonen helt i stå, og så blir hårstrået helt hvitt.

Akkurat når og hvor fort det går, er ikke bare aldersbestemt, men i høy grad også genetisk bestemt.

Eksperten:
Eksperten:

Stine Höpner er frisør og utdanningsansvarlig hos hudpleiefirmaet Wella.

Ekstra fukt og næring

De grå hårene som vokser ut mangler ofte både fett og fukt, noe som gjør håret mer stivt og mindre glansfullt. Selve hårkjernen blir mer porøs fordi den beskyttende lipidfilmen som ligger rundt hårstrået, forsvinner etterhvert.

Så det er om å gjøre å gi håret masse fukt og næring for å holde det så velpleid som mulig. Dessverre har de hvite hårene også en tendens til å få et gulaktig skjær på grunn av vind, vær og ikke minst solen. Men heldigvis finnes det sjampo, balsam og hårkurer med en blå-lilla farge, som hjelper deg å holde håret klart og kaldt i fargen.

Les også: Derfor vil vi ha grått hår!

Og bare for å slå det fast: Du kan ikke bli gråhåret over natten av stress eller sjokk. Men du kan miste håret som følge av stress, sorg eller sykdom, og især hvis du er 40+, kan det håret som vokser ut igjen, være lysere. 

Fra matt til blankt

Dette gjorde vi:

Vekk med det som tynger: Først klippet frisøren av slitte hårtupper. Så klippet han litt inn i håret for å skape bevegelse. Panneluggen fikk også en runde med saksen for å få fokus på Lones kjempefine øyne.

En gloss: – Jeg gir håret en gloss for å gjøre det mer glansfullt. Det ligner en lipgloss til leppene. Den frisker opp fargen og skal kun sitte i 10 minutter. Glossen gjør håret blankt og samler fargen. Behandlingen holder i inntil 10 hårvasker, forklarer frisør Finn Ellegaard.

Litt lett fall: Håret ble fønet for ekstra form, og det ble krøllet lett med krølltang for å understreke det naturlige fallet i håret.

Styling grått hår
Mer glansfullt hår:

Lone (55) fikk mer glans og en sunnere glød i håret etter hjelp fra ekspertene.

© Thomas Dahl

Frisørens tips til hjemmepleie:

En kur en gang i uken: – Lones hår trenger ekstra fukt, så jeg vil anbefale en pleiende sjampo og balsam. Da blir håret mer medgjørlig og blankt. En gang i uken vil håret ha godt av en hårkur for grått hår, som kan fjerne den gule fargen som grått hår kan få.

Olje før føn: Fordel noen dråper hårolje i håret før du føner det. Det gjør ofte grå lokker mer smidige.

Slik styler du grått og tørt hår!

Gode produkter for grått hår
Gode produkter:

Disse produktene gir fukt og glans til grått hår.

© Produsentene

Fra pistrete til samlet

Dette gjorde vi:

Skarpe linjer: Mettes hår ble først klippet i pasjeform, fordi en rett og skarp linje er flott til ansiktet hennes og fordi det får det fine håret hennes til å se fyldigere ut.

En blending: – Jeg gir håret en blending i to nyanser: Lyst ytterst og mørkt i bunnen for å skape dybde. En blending er en slags toning som vaskes ut av håret etter 8–10 hårvask, og som egner seg utmerket til nettopp grått hår. Det samler hårfargen så det ser mer ensfarget ut, forklarer frisør Finn Ellegaard.

Glattes ut: Håret ble fønet i fasong så den flotte mellomgrå nyansen kom bedre frem. Avslutningsvis glattes håret med glattejern så de tynne, nye hårstråene legger seg og fargene i håret kommer til sin rett

Slik går du fra langt til kort hår!

Grått hår frisyre
Ny sveis:

Mette (52) fikk en dypere fargetone og lekker frisyre med rette linjer.

© Thomas Dahl

Frisørens tips til hjemmepleie:

To typer sjampo: – Mette bør bruke en volumsjampo så det fine håret får fylde, og en balsam som gir fukt. Det er noe grått hår virkelig trenger. Veksle med sjampo som bevarer fargen i håret.

Volum på to måter: Har du et litt tynt hår, bruk volumskum i hodebunnen og en volumgivende spray i lengdene før du føner. Da får håret så mye fylde som mulig.

Slik får du volum i håret på 1-2-3!

Gode produkter for grått hår
Gode produkter:

Disse produktene gir volum og fargekorreksjon til grått hår.

© Produsentene

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...