Vi har ikke noe valg lenger, hvis vi skal ta vare på jorda og kroppen vår. Vi dør ikke lenger «mette av dage» vi dør av livsstilssykdommer, det gjorde begge mine foreldre, sier Linn Stokke, skuespilleren som i dag jobber blant annet som yogainstruktør og traumeterapeut. Nå er hun aktuell med ny bok om plantebasert mat sammen med datteren Sine Stokke (23).
– Vårt valg av mat påvirker kroppens helse og jordens klima mer enn noe annet. Fremtidens mat er plantebasert, og vi har ingen tid å miste, mener Linn.
Hun er i dag hundre prosent veganer, etter å ha vært innom flere vegetariske dietter siden begynnelsen av 1990-tallet.
Linn Stokke:
Alder: 57 Familie: Ektemannen Atle Brynestad og 4 barn fra 23 til 33. Yrke: Tidligere skuespiller ved Nationaltheatret. Jobber i dag blant annet med traumeterapi, som yoga- og meditasjonslærer og foredragsholder. Aktuell: Med boken «Mat for livet, helsen og jorden vår» som hun har skrevet sammen med datteren Sine, 369 kr, eget forlag, linnstokke.no.

– Det begynte med en påske da det hadde vært veldig mye mat på bordet, og jeg tenkte at jeg ville prøve å kutte ut blant annet kjøtt for en periode, kanskje en uke. Men det føltes så godt at det ikke var noen grunn til å begynne å spise kjøtt igjen, forteller Linn.
Hele familien gikk først over til å lage mer plantebasert mat, ofte i kombinasjon med fisk. Men etter hvert ble det kun plantebasert mat for Linn.
– Vi har alltid latt barna gjøre som de selv ønsker, har på ingen måte tvunget dem. I dag lever noen av barna vegansk mens andre har funnet en god kombinasjon som passer for dem. Datteren min Sine har aldri spist kjøtt, forteller Linn, som også har tre sønner.
I løpet av disse årene har Linn prøvd og feilet mye for å finne frem til det kostholdet hun holder seg til i dag. I starten var hun vegetarianer, det vil si at hun spiste animalske produkter så lenge det ikke var noe som krevde dyreliv. Men hun har også prøvd å være fruktarianer og pescetarianer før hun for noen år siden oppdaget Raw Food-dietten. Denne innebærer at maten ikke skal varmes til mer enn 42 grader.

– Etter bare tre uker med Raw Food kjente jeg meg friskere enn noen gang. Jeg ble en rigid entusiast i flere år, fordi det endelig var noe som virket. Kroppen min transformerte seg bokstavelig talt på Raw Food og grønne juicer. Jeg hadde aldri følt meg så vel både fysisk og psykisk, forteller Linn, som nå har et enkelt og avslappet forhold til mat.
– Jeg spiser mest rå og litt mindre varmet mat, sier hun.
Linn elsker også å dyrke sin egen mat på kjøkkenet, spesielt spirer. Disse bruker hun i alt fra salater til grønne juicer. Hun spirer for eksempel solsikkefrø, mungbønner, linser og bokhvete. Du kan dyrke spirer både i et glass med vann og i jord.
– Jeg dyrker spirer i jord hele året i et hjørne på kjøkkenet, og setter stativet ut i skyggen når det blir varmere vær, forteller Linn, som slår et slag for spirer som billig mat proppfull av næring.

Opp gjennom årene har hun fått mange kommentarer på det at hun ikke spiser kjøtt. Noen er forundret over valget og lurer på hva hun egentlig lever av.
– Det er så mye godt å velge mellom, og alle grønnsaker passer sammen. Spesielt med en god saus eller dressing, det er ofte forskjellen på en kjempegod og kjedelig vegetarrett. I dag er det også mer ferdigmat å finne i butikken, og utvalget blir stadig bedre, mener hun.
En annen påstand Linn har møtt flere ganger er at vegansk kosthold ikke er fullverdig kosthold. Det mener hun ikke stemmer, og viser til foreningen HePla – Helsepersonell for plantebasert mat.
– Hvis du tar tilskudd av vitamin B12, vitamin D og jod, lever du godt på et variert plantebasert kosthold. Mange er opptatt av proteiner, men det får du på mange andre måter enn å spise kjøtt. Bønner, linser og erter inneholder masse sunne proteiner. Jeg trener i dag mer enn da jeg var yngre og føler meg sterkere enn noen gang!

Det er imidlertid ikke slik at et vegetarisk kosthold automatisk er et sunt kosthold. Hvis du bare spiser kaker og loff med sjokoladepålegg er du for eksempel en ganske usunn vegetarianer.
I boken forteller Linns datter Sine om hvordan sukkeravhengighet gjorde henne ustabil i humøret og energien.
– Det var ikke uten grunn at jeg ble kalt «sugar monster» av mine søsken i oppveksten, sier Sine.
En hyggelig bieffekt av å leve utelukkende på plantebasert mat mener Linn er at hun ikke ofrer vekten en tanke. Den regulerer seg selv.
– Jeg tenker aldri diett, og jeg er ikke spesielt disiplinert. Det er lett fordi det er dette som har blitt naturlig for meg, sier hun.

Linn mener det er en myte at det er spesielt vanskelig eller tidkrevende å lage vegetarmat.
– Du trenger ikke å lage alt fra bunnen. Det er viktig at middagen ikke krever for mye i hverdagen. Du kan for eksempel kombinere ferdigretter med en salat, det er fort gjort, sier hun.
Selv om Linn har valgt å være veganer, ønsker hun ikke å påtvinge sin filosofi på andre. Årsaken til at hun og datteren har skrevet boken er for å dele sine positive erfaringer og derigjennom åpne øynene til flere om fordelene ved å spise mer plantebasert.

– Jeg holder en del kurs og foredrag og får mye spørsmål rundt dette med å innføre mer plantebasert mat i barnefamilier. Å gjøre det gradvis er lurt, for eksempel ved å innføre kjøttfrie dager og så øke etterhvert, tipser hun.
For sin egen del er det ikke aktuelt å begynne å spise kjøtt igjen.
– Det oppleves godt å leve på denne måten. Dette er maten som gir ekte velvære og hjelper kroppen å holde seg ung hele livet ut. Jeg har personlig et ønske om å kunne leve med en vital kropp som kan bestige nye fjell eller gå sju timers turer sammen med barna mine, også i moden alder, avslutter Linn Stokke.

Linns tips for å spise mer plantebasert
1. Finn din motivasjon: Klima, dyreetikk, «anti-aging», helse, slanking.
2. Finn mennesker/bøker som inspirerer deg. Gjør det sammen med noen. Kanskje er dere flere som vil starte en gruppe på Facebook hvor dere kan dele erfaringer og oppskrifter.
3. Spis nok og variert. Det er mindre kalorier i plantebasert mat, men da kan du også spise deg god og mett med god samvittighet. Spiser du variert, får du i deg alt du trenger.
4. Ta tilskudd av vitamin B12, vitamin D og jod. Se forøvrig nettsiden hepla.no.
5. Legg merke til hvor vel du begynner å føle deg, det styrker din beslutning.
6. Vær bevisst dine «fristelser». Planlegg og bytt det ut på forhånd. Ikke vær redd for å feile, det er en del av veien. Vi er alle mennesker.

Vegetar-ordliste
Plantebasert mat: Grønnsaker, urter, krydder, frukt, bær, frø, nøtter, korn, soya, sjøplanter.
Raw food: Kun plantebasert mat, ingen animalske råvarer. Rå, mest mulig ubehandlet og aldri varmet opp til mer enn 42 grader.
Veganer: Spiser kun plantebasert mat, ingen animalsk, men maten kan varmes.
Vegetarianer: Spiser plantebasert mat, pluss animalske produkter som ikke tar dyreliv – melk, ost, egg, honning.
Pescetarianer: Spiser plantebasert mat, pluss melk, ost, egg, honning, fisk og annen sjømat.
Fleksitarianer: Spiser hovedsakelig plantebasert, men inkluderer animalsk mat iblant for eksempel på restaurant eller på besøk.
Fruktarianer: Spiser hovedsakelig frukt, samt litt nøtter, frø og bær. I dietten inngår grønnsaker som botanisk sett er frukt som for eksempel tomat og agurk.
Kilde: Boken «Mat for livet, helsen og jorden vår»