Her får du Trude Drevelands fantastiske 3 retters meny

Kjærligheten til matlaging har fulgt Trude Drevland gjennom hele livet. Nå har hun utgitt kokebok og her deler hun en 3 retters meny med Taras lesere.

Forrett: Gratinert hummer

Antall personer: 2

Dette trenger du:

  • 1 hummer per person
  • 200 gram smør
  • hvitløkfedd
  • 1 chili
  • 1 sitron
  • 50 gram raspet ost
  • hvit pepper
  • salt
  • 1 bunt koriander
  • 2 skiver fersk bagett per person

Slik gjør du:

  1. Finhakk koriander, hvitløkbåter og chili.
  2. Bland det sammen med romtemperert smør, og rør alt godt sammen, enten med en skje eller i en kjøkkenmaskin.
  3. Ha i litt presset sitronsaft (ca. ½ sitron) i kryddersmøret til slutt. Rør godt sammen.
  4. Del hummeren i to. Tørk av hummeren og legg den på grillfolie. Smør kryddersmøret over kjøttsiden av hver hummer.
  5. Strø raspet ost over.
  6. Sett på grillen på ovnen din på 165 °C. La hummeren og smøret ligge på stekebrettet til den har fått romtemperatur, mens ovnen varmes.
  7. Stek hummeren i ovnen i 3–4 min. til smøret og osten er smeltet.
  8. Skjær bagetten i tynne skiver på skrått, og server ved siden av.
  9. Ta hummerne forsiktig ut av ovnen, pynt gjerne tallerkenen med litt salat og sitron-skiver, legg på hummeren og server.

Hovedrett: Biff med blåskimmelsmør

Antall personer: 2

Dette trenger du:

  • 2 biffer à 250–300 gram
  • havsalt
  • kvernet svart pepper
  • Blåskimmelsmør:
  • 100 gram usaltet smør
  • 50 gram blåskimmelost
  • 25 gram valnøttkjerner
  • 2 ss frisk persille

Slik gjør du:

  1. Biff: Legg kjøttet på benken så det får rom-temperatur mens du lager kryddersmøret.
  2. Krydre kjøttet med salt og pepper.
  3. Stek biffene på varm grill i ovnen eller stekepanne med litt olje i 3 min. på hver side (rå) eller 4–5 min. (medium).
  4. Blåskimmelsmør: Ha smør, ost, valnøtter og persille i en blender og bland godt sammen. Du kan bruke stavmikser hvis du ikke har blender.
  5. Form det ferdige smøret til en rund pølse.
  6. Pakk det i plastfolie og avkjøl det i fryseren i minst 30 min.

TIPS!
Skjær smøret i skiver. Legg to skiver smør på hver biff, og la kjøttet hvile i noen min. før du serverer. Serveres gjerne med helstekte poteter, mandelpotetpuré, ovnsbakte poteter eller bakt potet og asparges.

Dessert: Bjørnebær på vaniljesaus, med krem og bringebærcoulis

– Denne desserten lager jeg alltid når jeg vil lykkes. Det er en perfekt sammensetning av en hjemmelaget vaniljesaus, som du godt kan lage i god tid i forveien, og syrlige bær. Pynten ser komplisert ut, men det er bare en illusjon. Så lenge du følger oppskriften, blir dette en suksess.

Antall personer: 2

Dette trenger du:

  • 600 gram bjørnebær
  • 3 dl helmelk
  • 3 dl kremfløte
  • 6 eggeplommer
  • 150 gram sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 dl pisket kremfløte til pynt
  • Bringebærcoulis
  • 300 gram bringebær
  • saft fra ½ sitron
  • 150 gram melis
  • 75 gram sukker

Slik gjør du:

  1. Vaniljesaus: Del vaniljestangen på langs, og skrap ut alle frøene. Bruk en kjele og ha i melken, fløten, sukkeret, vaniljefrøene og hele vaniljestangen. Varm blandingen mens du rører i den hele tiden. Trekk kjelen av platen og la blandingen avkjøles i 5 min.
  2. Visp eggeplommene i en bolle med en spiseskje sukker.
  3. Hell fløtemelken forsiktig over de piskede eggeplommene. Rør hele tiden. Hell så hele blandingen over i kjelen igjen, og varm blandingen under stadig omrøring til den tykner. Pass på at blandingen ikke koker, kun varmes.
  4. Hell sausen over i en mugge. Legg over plast, og sett den i kjøleskapet til du skal servere desserten. Pisk sausen godt før servering.
  5. Bringebærcoulis: Ha bær, sukker, melis og saften fra 1/2 sitron i en kjele. Kok raskt opp og rør godt.
  6. Press den ferdige massen gjennom en tynn sil i en bolle, for å fjerne alt som er av frø fra bærene.
  7. Hell sausen i en liten plastpose og legg den kaldt. Til for eksempel suffléer bør coulisen være romtemperert, men til min spesialdessert kan coulisen helst være kald.
  8. Servering: Finn frem 4 flate, vakre tallerkener. Hell vaniljesaus på hele flaten. Legg bjørnebærene i en pyramideform midt på tallerkenen over sausen.
  9. På toppen av hver pyramide har du en dæsj med pisket krem.
  10. Finn frem bringebærcoulis fra kjøleskapet, og bruk en knappenål til å stikke et lite, tynt hull i posen med coulisen. Lag 2–3 ringer med den flytende bringebærsausen i vaniljesausen. Husk en tommelfingers avstand mellom ringene.
  11. Finn en spiss kniv og dra gjennom alle ringene med bringebærsaus slik at det blir et fint mønster rundt hele tallerkenen.