Har du testet ut den nye mattrenden? Vi gir deg de beste oppskriftene her
Svidde råvarer har blitt et trendy innslag på restaurantmenyene. De litt bitre smakene som nå er populære, får man frem gjennom å svi og steke maten raskt på høy temperatur. Hvis du synes det høres spennede ut, gir vi deg tre lettlagde oppskrifter her.
Tortilla med oksefilet, tomat- og maissalsa og brent chilimajones
Her har både chilien og oksefileten blitt svidd for å få en fin liten bitterhet. Chilimajonesen kan lages dagen før servering.
Tid: 40 min
Porsjoner: 4
Dette trenger du
- 4 oksefileter (à 130 g)
- 100 g salatkål
- ½ ts karvefrø, knust
- 1 ts knuste anisfrø
- ½ ss finhakket rosmarin
- ½ ts chiliflak
- 2 krm grovmalt svart pepper
- 3 krm salt
- 12 små tortillalefser
- 1 potte koriander
Tomat- og maissalsa- 1 tomat
- 1 lime
- 150 g maiskorn
- 2 ss finhakket koriander
- 2 krm salt
Brent chilimajones, til 2 ½ dl
- 1 rød chili
- 2 eggeplommer
- 1 ts dijonsennep
- 2 ts eplesidereddik
- 2 dl rapsolje
- ½ ts salt
Slik gjør du
- Salsa: Finhakk tomatene. Skyll limen grundig i lunkent vann. Riv skallet og press ut saften. Bland alle ingrediensene.
- Brent chilimajones: Varm opp en stekepanne eller grillpanne på maks temperatur. Legg i chilien og stek den i ca. 5 min. til den har en brent overflate. Finstrimle chilien og putt den i en kjøkkenmaskin sammen med eggeplommer, sennep, eddik og salt. Start mikseren og tilsett oljen sakte. Bland til en jevn majones.
- Finstrimle salatkålen. Bland krydderne og gni dem inn i oksefiletene. Varm opp en jernpanne eller en grillpanne på maks temperatur. Stek oksefiletene i ca. 2 min. på hver side. Legg kjøttet på en skjærefjøl og la det hvile i ca. 5 min. Skjær kjøttet i skiver.
- Server med tortillalefser, koriander, salatkål, salsa og chilimajones.

Hvorfor svidd?
Å svi kjøtt og fisk gir en grillet deilig smak uten at råvarene blir så mye stekt/ kokt. Den behagelige grillsmaken kan hovedsakelig føles litt bitter alene, men med litt tilbehør er bitterheten balansert og gir en fantastisk grillet smak. Brente krydder, som fennikelfrø, gir en dypere og mer krydret smak, og fennikelfrøet utvikler da også en virkelig spennende intens lakristone. Her har vi svidd i en jernpanne. En grillpanne eller brenner kan også brukes.
Dillfrøsvidd tunfisk med kapers, svidd purre og parmesanost
Fisken gnis inn med dillfrø og salt, så svis den raskt med en brenner for å få en fantastisk røyksmak som oppleves litt som grillet.
Tid: 20 min. + 10 min. i ovn.
Porsjoner: 4, som forrett
Dette trenger du
- 250 g tunfisk, MSC-merket
- 1 ss knuste dillfrø
- 3 krm salt
- 2 grønne purreblader
- 40 g mâchesalat (feldsalat)
- 50 g parmesanost
Kapers med sitron- ½ gul løk
- 40 g kapers
- 1 ½ ss presset sitron
- ½ dl olivenolje
Slik gjør du
- Gni tunfisken med salt og dillfrø. Varm opp en jernpanne eller grillpanne på maks temperatur. Stek tunfisken i omtrent 30 sekunder på hver side. Hvis du har en brenner, kan du brenne litt ekstra rundt. Rull tunfisken i plastfolie og legg den i kjøleskapet. Skjær tunfisken, med plasten på, i tynne skiver, og fjern deretter plasten.
- Sett ovnen på 250 °C. Legg purrebladene på en plate og sett platen midt i ovnen. Stek bladene i ca. 10 min. til de er helt forkullede.
- Kapers i sitron: Skrell og finhakk løken. Bland med kapers, sitronsaft og olje.
- Legg tunfisken på tallerkener eller på et fat. Topp med de forkullede purrebladene, mâchesalaten og parmesanosten. Drypp over sitronblandingen med kapers og server.

Svidd løksuppe
Fennikelfrøene er ristet i panne for å forsterke majonessmaken. Løken blir også svidd før den kokes i suppen for å gi en dypere smak. Både majones og suppe kan lages dagen før servering.
Tid: 40 min.
Porsjoner: 4 til forrett
Dette trenger du
- 1 stor gul løk
- 1 stor rødløk
- 1 ½ dl tørr hvitvin
- 5 dl vann
- 1 hønsebuljongterning
- 1 ts japansk soyasaus
- ½ ts salt
- 2 ss hakket kjørvel
- 2 ss finhakket bladpersille
Majones med brente fennikelfrø, til 2 ½ dl- 2 ts fennikelfrø
- 2 eggeplommer
- 1 ts eplesidereddik
- 1 ts dijonsennep
- 2 krm salt
- 2 dl rapsolje
- 1 ss vann
Grillet brød- 4 skiver hvitt surdeigsbrød
- ½ dl olivenolje
- 1 krm flaksalt
Slik gjør du
- Majones: Rist fennikelfrøene i en tørr varm stekepanne. Knus dem deretter i en morter. Tilsett fennikelfrø, eggeplommer, eddik, sennep og salt i en kjøkkenmaskin. Start den og tilsett oljen sakte i en tynn stråle. Bland til en tykk og fin majones.
- Skrell og skjær løken i cm tykke skiver. Varm opp en jernpanne eller grillpanne på maks temperatur. Stek løken i 2–3 min. på hver side til de har fått en sotet overflate.
- Ha løken i en kjele og hell over vinen.Kok opp og la vinen koke i ca. 1 min. Hell over vannet og tilsett buljongterninger og soyasaus. La koke under lokk i ca. 15 min. Krydre med salt. Bland i kjørvel og persille rett før servering.
- Grillet brød: Varm opp en grillpanne på maks temperatur. Ringle olje over brødet og grill brødskivene i 1–2 min. på hver side til de har en fin grillet overflate. Dryss over flaksalt.
- Server suppen med majones og grillet brød.

Match mat & drikke
De elegant svidde smakene matches best med nyanserike viner, som også tilpasses etter rettens tilbehør. Vinene skal verken dominere eller være for nøytrale.
Til tortilla med kryddersvidd oksefilet
Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2018 (2576) Italia, 245 kr. Innbydende rødvin med hint av kirsebær og lett krydder. God energi og friskhet i avslutningen.
Til dillfrøsvidd tunfisk
Allram Strassertaler Riesling 2019 (2939), Østerrike, 159,90 kr. Frisk og mineralsk stil med god struktur og kombinasjon.En god og fruktig riesling, med lang ettersmak.
Til svidd løksuppe
Adega de Penalva Dao Branco, Portugal, 135,50 kr. Hvitvin med tydelig fruktighet i smaken. En anelse smak av fersk sitrus og tropiske frukter.
