3 lekre salater som løfter grillrettene flere hakk
Vi er mange som liker grilltillbehøret minst like godt som hovedråvaren. Disse mettende salatene som vi serverer her, er perfekt til sommerens grillretter
Nypotetsalat med korianderpesto, asparges og grillede kyllingsspyd
Mariner kyllingen og bland dressingen sammen på forhånd. Potetene smaker best hvis de er nykokt og avkjølt. Du kan tilberede grønnsakene noen timer før og ha i skåler i kjøleskapet. Bland salaten en liten stund i forveien og grill kyllingen rett før dere skal spise.
Tid: 30 min. + 2 timer marinering
Porsjoner: 8–10
1 ½ kilo nypoteter
500 g grønn asparges
1 bunt vårløk eller fersk rødløk
2 agurker
1 bunt reddiker
2–3 polkabeter eller rødbeter
50 g brønnkarse eller smørbrødkarse
Marinerte kyllingspyd 1 kilo kyllinglårfilet
3 hvitløksfedd
¾ dl japansk soyasaus
¾ dl flytende honning
3 ss olivenolje
½ ts salt
2 krm kvernet svart pepper
Korianderpesto
2 potter koriander
1 hvitløksfedd
25 g revet parmesanost
1 ½ dl olivenolje
2 ss hvit balsamicoeddik
½ ts salt
2 krm kvernet svart pepper
Slik gjør du 1. Marinerte kyllingspyd: Skrell og finhakk hvitløken med et rivjern. Bland resten av ingrediensene til marinaden. Skjær kyllingen i mindre biter og legg dem i en dobbel plastpose sammen med marinaden. La marinere i minst 2 timer, eller gjerne over natten.
- Skyll og skrubb potetene godt. Skjær de større potetene i mindre biter. Kok potetene myke i lettsaltet vann.
- Korianderpesto: Skrell og rasp hvitløken. Finhakk korianderen. Bland sammen alle ingredienser. Sett til side.
- Brekk av den nedre delen av aspargesene. Kokes i lettsaltet vann i 2-3 min. Hell av vannet og avkjøl.
- Rens og skjær opp løken. Skrell agurkene, kjern dem ut og skjær i halvmåner. Rens og skiv reddikene. Rens rødbetene og skiv dem tynt, helst på en mandolin eller med en ostehøvel.
- Legg poteter og grønnsaker på et fat. Ringle over korianderpesto og vend salaten inn i dressingen. Bland i karsen. Server salaten romtemperert.
- Tre kyllingbitene på spydene og grill dem rundt til de er gylne og godt gjennomstekte. Server kyllingspydene sammen med potetsalaten.

Salat med harissaristet mathvete, salte mandler og bakt gulrot med grillet portobello og tahinidressing
Portobello er perfekt på grillen. Men det fungerer også med annen sopp, bruk et grillhylster. Hvis du ikke finner harissa i dagligvarebutikken din, kan du erstatte det med tandoori-krydder, som vanligvis finnes i krydderhyllen.
Tid: 45 min. + 1 time marinering + 50 min. i ovnen
Porsjoner: 8–10
8 store portobellosopp
2 hvitløksfedd
1 dl olivenolje
2 ss finhakket persille
2 ss japansk soyasaus
2 ss balsamicoeddik
Harissaristet matvete 6 dl mathvete
1 boks mais (300 g)
3 ss harissa eller tandoorikrydder
¾ dl olivenolje
½ ts salt
Bakt gulrot 1 bunt gulrøtter (5–6 middels store)
2 ss olivenolje
2 ss honning
1 ts flaksalt
2 krm kvernet svart pepper
Salte mandler 200 g mandler
2 dl vann
4 ts salt
Tahinidressing
1 dl tahini
2 hvitløksfedd
3 ss japansk soyasaus
2 ts honning
2 ts presset lime
2–4 ss vann
Salat
1 liten rødløk
150 g blandet salat
½ dl rosiner
Slik gjør du 1. Portobello: Fjern foten på soppen. Rens og rasp hvitløken fint med et rivjern. Bland alle ingrediensene til marinaden og ha den i en dobbel plastpose. Ha soppen i marinaden. La marinere i ca. 1 time.
- Harissaristet mathvete: Sett ovnen på 200 °C, varmluft. Kok hveten i 4-5 min. etter instruksjonene på pakken. Hell av vannet. Ha mathveten i en ildfast form. La maisen renne godt av og bland den med mathveten og tilsett olje, harissa og salt. Bland godt sammen. Fordel mathveteblandingen på to stekebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca. 20 min. Rør om et par ganger i løpet av steketiden, og bytt plass på brettene etter halve tiden. La avkjøles.
- Gulrøtter: Rens og skrubb gulrøttene, skjær dem i skiver på langs og legg dem i en ildfast form. Ringle over olje og honning. Dryss over flaksalt og pepper. Sett formen ved siden av mathveteblandingen på et av brettene. Stek i ca. 20 min. La avkjøles.
- Salte mandler: Kok opp vann med salt i en kjele. Ta av platen, ha i mandlene og la dem stå og trekke i omtrent 1 min. Hell av vannet og legg mandlene på et stekebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca. 10 min, pass på at de ikke blir brent. La mandlene avkjøles og grovhakk dem.
- Tahinidressing: Skrell og rasp hvitløken på et rivjern. Bland alle ingrediensene til en jevn saus, Tynn ut med litt vann om nødvendig, konsistensen skal være rennende.
- Salat: Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Ha salat, mathveteblandingen, bakte gulrøtter, hakkede mandler, løk og rosiner på et fat. La stå.
- Grill soppen på begge sider i 2–3 min til de er gylne og myke. Ringle litt dressing over salaten og server resten ved siden av. Server sammen med den nygrillede portobellosoppen. Og forresten: Hvorfor ikke doble mandelporsjonen og servere noen salte mandler til velkomstdrinken?

Salat med grillet spisskål, dillbulgur, fennikel og eple med grillet svinefilet og sennepsdressing
Tilbered kryddersmør, dillbulgur og sennepsdressing dagen før hvis du vil, og grill kålen i god tid, den trenger ikke serveres varm.
Tid: 40 min. + 1 time i kjøleskap + grilltid
Porsjoner: 8–10
2 spisskålhoder, gjerne en grønn og en lilla
2 fennikler 3 syrlige epler, f.eks. Granny Smith
1 ss + 1 ss presset sitron
3–4 avokadoer
1 dl dilldusker
Kryddersmør
100 g smør, romtemperert
½ sitron
1 ts røkt paprikapulver
½ ts salt
2 krm kvernet svart pepper
Dillbulgur
4 dl fullkornsbulgur
1 dl grovhakket dill
¾ dl olivenolje
1 ts salt
2 krm kvernet svart pepper
Sennepsdressing
2 dl crème fraîche
2 ss majones
1 ss dijonsennep
1 ss hvit balsamicoeddik
1 ss honning
½ ts salt
1 krm kvernet svart pepper
Svinefilet
1 ½ kilo svinefilet i skiver
1 ss salt
½ ts kvernet svart pepper
Slik gjør du 1. Kryddersmør: Skyll sitronen godt i lunkent vann. Riv skallet. Bland sammen ingrediensene til kryddersmøret. Rull smøret i plastfolie og la det ligge kaldt i ca. 1 time.
- Sett ovnen på 200 °C. Kok opp bulgur etter anvisning på pakken. Bland, dill, olje, salt og pepper. Hell dilloljen over bulguren og rør godt så alt er dekket.
- Del spisskålen i fire halvdeler og grill dem på direkte varme på begge snittsider til de har fått farge. Flytt over til indirekte varme og fortsett å grille til kålen har myknet litt. La avkjøles. Hakk kålen i grove biter.
- Rens og skjær fennikelen i tynne skiver. Kjern ut eplene og del i tynne staver. Hell over 1 ss sitronsaft. Skrell avokadoene og skjær i skiver. Hell over 1 ss sitronsaft. Legg bulgur, kål, eple og avokado på et stort fat. Dryss over dillduskene.
- Sennepsdressing: Bland sammen alle ingrediensene.
- Svinefilet: Salte og pepre svinefileten på begge sider. Grill den i ca. 5 min. på hver side. Server kjøttet med skivet kryddersmør, som får smelte på kjøttet, og salaten
Se også: 9 fristende salater
