3 smaksrike salater som passer utmerket med klassiske juleretter
Vi nærmer oss den søte juletid, så hvorfor ikke putte litt førjulssmak i salaten? Her gir vi deg tre herlige oppskrifter.
Julesalat med pære, fiken og blåmuggost
Salaten blir ekstra smakfull og saftig med pære, fiken og blåmuggost. Det søte fra frukt og tranebær passer godt til blåmuggost, sprø hjertesalat og pepperaktig rucola. Husk å ikke ha ikke for mye dressing i salaten, da faller den lett sammen.
Tid: 15 min. + 10 min. i ovnen
Antall porsjoner: 6–8 på buffé
1 dl valnøtter
2 pærer
3 ferske fikener
½ dl tranebær
200 g salat, f.eks. hjertesalat og rucola
100 g blåmuggost
Dressing
2 ss balsamicoeddik
1 ss presset sitron
2 ts honning
1 ts grov sennep
2 krm salt
1 krm kvernet svart pepper
¾ dl olivenolje
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 °C. Rist valnøttene på et stekebrett midt i ovnen i ca. 10 min, til de begynner å få litt farge.
2. Dressing: Bland sammen alle ingrediensene unntatt oljen. Tilsett oljen litt av gangen i en tynn stråle, mens du visper.
3. Kjern ut og del pærene i skiver, del skivene hvis de er store. Skjær fikenene i båter.
4. Del opp hjertesalatbladene hvis de er store. Bland de to salatsortene med pærer og fiken på et stort fat. Dryss over nøtter og tranebær og smuldre til slutt over osten. Ringle over litt av dressingen og server resten ved siden av.

Rød julesalat
Saftig salat med rød spisskål, som er mildere på smak og mykere i konsistensen enn vanlig rødkål. Retten har god sødme fra dadler og aprikos, og dressingen med sesamolje, soya og ingefær tilfører en asiatisk smak.
Tid: 15 min.
Antall porsjoner: 6–8 på buffé
500 g rød spisskål eller rødkål
1 granateple
250 g sikorisalat eller radicchio rosso
1 dl tørket frukt, for eksempel dadler, aprikoser, rosiner, fikener
1 ss svarte eller lyse sesamfrø
1 dl ristede cashewnøtter
Dressing:
3 ss rapsolje
3 ss riseddik
1 ss sesamolje
1 ss revet fersk ingefær
2 ts lys soyaolje
Slik gjør du:
1. Dressing: Bland alle ingredienser.
2. Finskjær kålen. Kjern ut granateplet. Strimle salaten.
3. Bland kål, salat, halvparten av granateplekjernene, tørket frukt og sesamfrø. Tilsett dressingen. Dryss over cashewnøtter og resten av granateplekjernene rett før servering

Salat med gulbeter, blomkål og trøffel-pecorino
Salaten med ristede gulbeter, blomkål, revet trøffel-pecorino og knasende mandler kan spises kald eller lun. Den ferske grønnkålen er gnidd inn med olivenolje og salt for å bli myk og mild i smaken.
Tid: 15 min. + 15 min. i ovn
Antall porsjoner: 6–8 på buffé
500 g gulbeter
1 lite blomkålhode (ca. 600 g)
2 ss + 1 ss olivenolje
½ ts + 1 krm salt
300 g grønnkål
50 g trøffel-pecorino
½ dl ristede salte mandler
Dressing:
2 ss olivenolje
2 ss eplesidereddik
1 ts flytende honning
1 krm urtesalt eller vanlig salt
1 ts kvernet svart pepper
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 225 °C. Skrubb og skrell gulbetene godt og skjær dem i skiver. Del opp blomkålen. Bland beter og blomkål med 2 ss olje på et stekebrett med bakepapir. Smak til med ½ ts salt.
2. Stekes midt i ovnen i 15–20 min. Kjenn etter med en stekepinne om betene er myke. Avkjøl.
3. Del kålen i passe store biter. Bland kålen med 1 ss olje og 1 krm salt og klem den sammen med hendene til den mykner. Rasp pecorinoost.
4. Dressing: Visp sammen alle ingredienser.
5. Legg grønnkålen på et fat sammen med gulbeter, blomkål og trøffel-pecorino på toppen. Ringle over dressing og strø med mandler.
Les også: Slik lager du superrask julekonfekt
