Oppskrift på chilligryte med søtpotet-quesadillas og guacamole:
Tid: 2 timer
Antal: 10 pers. serveret med annen mat
- 1 kg renskåret storfekjøtt fra høyrygg
- 1 løk
- 3 hvitløksfedd
- 2 ss + 1 ss smør
- salt og kvernet svart pepper
- 3 ss hvetemel
- 9 dl vann
- 1 dl oksefond
- 1 flaske lyst øl (33 cl)
- 1 chipotle-chili
- 1 ancho-chili
- ½ rød chili
- 2 tomater
- 1 ss sukker
- 25 g mørk sjokolade uten vanilje (75 % kakao)
- 1 ss peanøttsmør
- 4 dl kokte, blandede bønner fra boks
- 14 dl hvetemel (840 g)
- 1 ts salt
- 1 ts bakepulver 50 g smør
- 6 dl vann
- 4 søtpoteter (à 200 g)
- ½ dl maisolje
- 200 g revet vellagret gulost
Guacamole:
- 6 modne avokadoer
- 2 ss presset limesaft
- 3 hvitløksfedd 1 tomat
- 1 rød chili
- 2 ss finhakket gul løk
- salt
Slik gjør du:
- Rens og skjær kjøttet i terninger. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Brun kjøttet i 2 ss smør på alle sider i omganger i en stekepanne. Krydre med salt og pepper og legg kjøttet over i en gryte.
- Stek løken i 1 ss smør i samme panne, ha i hvitløken mot slutten. Ha løken over i gryten. Kok gjerne ut pannen i litt vann og ha over i gryten. Ha i mel, vann, fond og øl. La gryten koke opp. La småkoke under lokk i ca. 15 minutter.
- Fjern stilkene på chipotle- og ancho-chiliene. Ha dem i en kasserolle og hell over vann slik at de blir dekket. La dem koke i 10-15 minutter, til de er blitt myke. Ta opp, la dem renne av og miks dem glatte med en stavmikser. Fjern frøene og finhakk den røde chilien. Skjær tomatene i små terninger. Ha chili, tomater og sukker i gryten. La småkoke under lokk i ca. 1 time til kjøttet er mørt.
- Ta lokket av gryten og kok videre i ytterligere 30 minutter. Ha i sjokolade og peanøttsmør og rør til det har smeltet. Rør ned de kokte og godt avskylte bønnene til slutt.
- Søtpotet-quesadillas: Sett ovnen på 225°C. Bland mel, 1 ts salt og bakepulver i en kjøkkenmaskin. Skjær smøret i terninger og ha i melet. Varm opp vannet og ha i melet. Arbeid deigen raskt sammen til den er blitt glatt og smidig. La deigen hvile i en bolle under et kjøkkenhåndkle i ca. 20 minutter.
- Skrell og skjær søtpotetene i båter. Bland med olje og 1 ts salt og legg utover et stekebrett dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter. Mos søtpotetene med en gaffel og ha i halvparten av osten.
- Legg deigen over på en melet bakeflate. Del den i 20 biter. Form hver bit til en rund bolle og kjevle ut til ca. 3 mm tykke leiver. La brødene hvile i 5-10 minutter. Stek dem i en varm stekepanne på begge sider til de har fått litt farge. Legg over på en fjel dekket med et kjøkkenhåndkle slik at de holder seg myke.
- Guacamole: Skrell og fjern steinen i avokadoene. Mos kjøttet sammen med limesaften. Skrell og finhakk hvitløken. Skjær tomatene i båter og fjern frøene. Skjær tomatkjøttet i små terninger. Fjern frøene og finhakk den røde chilien. Bland hvitløk, tomat, chili og løk i guacamolen, og smak til med salt.
- Legg halvparten av tortillabrødene på en skjærefjel, bre over de moste søtpotetene og dryss resten av osten over. Legg over den andre halvparten av tortillaene og trykk sammen. Stek dem ig jen i en tørr stekepanne i ca. 2 minutter på hver side slik at de får fin farge. Skjær quesadillaene i 4 biter hver.
- Server gryten med søtpotetquesadillas og guacamole.

© Stefan Wettainen / Allt om Mat