Se våre prisvinnende salatoppskrifter!
Salater presentert på en helt ny måte ga Tara Smak prisen for Årets forbrukersak. Se oppskriftene!
Vant med kreative salater
Tara Smak vant Årets forbrukersak med salater presentert på en svært kreativ måte.
Utgaveansvarlig for Tara Smak, Cecilie Espensen, og sjefredaktør for Tara og Tara Smak, Torunn Pettersen, tok imot prisen under Nordiske mediedager i Bergen.
Har du lyst til å prøve en av oppskriftene? Du får alle vinneroppskriftene under.

Parmaskinke- og fikensalat
Bringebærvinaigrette
100 g bringebær
1 ss hvitvinseddik
2 ss virgin olivenolje
1 ts akasiehonning
Salt og pepper
Pisk sammen vinaigretten med en gaffel. Knus bærene godt.
Rist deretter en neve pekannøtter i litt akasiehonning i en stekepanne.
Fordel 1 pose spede salatblader, 4 fiken delt i to, 200 g serranoskinke og ristede nøtter på et fat.
Pynt med 1 pakke bringebær og frisk rosmarin.
Ringle vinaigretten over. Server gjerne med brød til.

Smakstestet
Alle bildene i magasinet ble tatt på et lysbrett i et fotostudio. Men de ser ikke så verst ut på et fat i et vanlig kjøkken heller?
Her har vi laget parmaskinke- og fikensalaten på Tara-seminar. Nettansvarlig Siri legger på bringebærvinaigretten, som var utrolig god.

Råkostsalat med spekemat
Dressing
2ss hvit balsamico
2 ss olivenolje
2ss sitron
Pisk sammen dressingen.
Kutt 1 fennikel, 1 grønt eple, 2 rødbeter eller polkabeter og 2 gulrøtter i skiver eller i staver eller staver.
Bland grønnsakene sammen, hell over dressingen og la det trekke litt.
Pepperotrømme
2 dl rømme
1 ss pepperrot
1 ss dijonsennep
smak til med litt sitronsaft, sukker, salt og pepper.
Pisk rømme, pepperrot og sennep sammen og smak til med litt sitronsaft, sukker, salt og pepper.
Fordel grønnsakene på et fat.
Pynt med 1 pakke sukkererter, gressløkspirer, eller gressløk, 1 neve gule rosiner og 100 g spekemat etter smak.
Server med pepperrotrømme og flatbrød.

Jordbær-caprese
Lag glacén først; kok opp blandingen og la den koke til den blir litt sirupsaktig.
Balsamicoglacé
3 ss balsamicoeddik
2 ss brunt sukker
2 ss vann
litt hvitløk
Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne.
Riv opp 1 frisésalat og fordel på et fat.
Fordel 1 kurv rensede jordbær, 200 g mozzarella i biter og basilikumblader over salaten.
Ringle balsamicoglacé og litt god olivenolje over.
Fordel de ristede pinjekjernene over.
Krydre med litt nykvernet salt og pepper.

Bok chou med salma og ponzusaus
Kutt 300 g salmalaks og 1 avokado i terninger. La avockadoen ligge i litt limesaft for ikke å bli misfarget.
Fordel lakseterninger og avocado utover en salat av 2 bok choy.
Skjær en neve reddiker i tynne skiver og dryss over en liten håndfull ristede sesamfrø, ørretrogn og reddikspirer. Spirene kan erstattes med f.eks. finsnittet vårløk.
Ponzusaus
1 dl soyasaus
3 ss riseddik
saft av 1/2 lime, smak til
ca. 1 ss sukker
1 ss finhakket chili
1 ss finhakket hvitløk
1 ss finhakket ingefær
2 ss finhakket koriander
1 ss ristede sesamfrø
Salaten passer godt med ris eller nudler. Server med ponzuaus.

Sitrus-salat
Lake
4 dl vann
5 ss honning
5 stjerneanis
Kok opp laken og la den koke inn til ca. halvparten. Avkjøl.
Skjær av skallet på 1-2 appelsiner, 1 klementin, 2-3 skiver sitron eller lime, 2-3 skiver grapefrukt. Få bort alt det hvite. Legg tynt skivet sitrusfrukt i laken.
Fordel sitrusfrukter og 1 liten, skivet rødløk på et fat, hell over litt av laken. Husk å spare 2 ss lake til dressingen!
Pynt med litt rucolasalat, i håndfull mynteblader og nykvernet rosépepper. Server med yoghurtdressing.
Yoghurtdressing
2 dl gresk yoghurt
2 ss innkokt sukkerlake
2 ss hakket mynte
Salaten passer godt som friskt tilbehør til grillet kylling.

Meloncarpaccio
Lag vinaigretten først.
Limevinaigrette
2 ss olivenolje
1 ss limejuice
1 ss riseddik
smak til med salt og pepper
Rist 1 håndfull pistasjnøtter lett i en tørr stekepanne.
Skjær 1/4 vannmelon i tynne, tynne skiver og legg lagvis utover et fat.
Fordel 200 g smuldret fetaost og kjerner av 1/2 granateple over melonskivene sammen med 1 bunt mynte (kun blader).
Dryss over de ristede nøttene tilslutt og hell over vinaigretten.
Pynt gjerne med limeskiver eller båter. Passer godt som tilbehør til grillet kylling eller kjøtt.

Chèvresalat med tapenade
Skjær vekk skorpene på 4 skiver daggammel loff og del i terninger. Brun terningene i litt smør i en stekepanne og tilsett litt finsnittet basilikum og 1 finhakket hvitløk mot slutten. Krydre med salt og pepper.
Tapenade
(2 ansjosfileter)
150 g stenfrie sorte oliven
1 ss kapers
1 ts dijonsennep
1 ts sitronsaft
1 dl god olivenolje
Bland alle ingrediensene til tapenaden og kjør blandingen glatt med stavmikser.
Fordel 1 salathode utover et fat.
Del en håndfull gule og røde tomater i to og kutt 1 liten rødløk i tynne skiver.
Dander tomater, løk, 1 chèvre i biter, 1 pakke aspargestopper, 1 dl oliven og krutonger over salaten.
Pynt med kapers med stilk.
Server med tapenade eller en vinaigrette.

Fylte selleristenger
Blåmuggostkrem
200 g blåmuggost
1 dl crème fraîche
2 ss majones
1 ss hvitvinseddik
litt hvitløk
nykvernet svart pepper
1 ss finhakket eple
1ss finhakkket selleri
Rør sammen blåmuggostkremen.
Rens 1 bunt stangselleri.
Rist 100 g valnøttkjerner lett i 2 ss honning.
Skjær 300 g blåmuggost i pene skiver.
Skjær 1 grønt eple i skiver eller staver, la de ligge i sitronsaft for å ikke bli brune.
Fordel blåmuggosten i gropen på sellerstengene, og pynt med eple, nøtter og ostebiter.
Dryss gjerne litt ørretrogn og gressløk over.
