© Lisa Björner/Allt om Mat

En lettlaget og luksuriøs påskebrunsj

Samle familie og venner til en herlig sammenkomst med smoothie, lekre smørbrød og nystekte vafler.

16. april 2019 av Anna Wendt

PÅ MENYEN

  • Reke- og avokadosmørbrød 
  • Smørbrød med røkelaks og eggerøre 
  • Aspargessuppe 
  • Mango- og pasjonsfruktsmoothie 
  • Nøtte- og mandelbrød 
  • Sitronvafler med vanilje og valmuefrø
© Lisa Björner/Allt om Mat

REKE- OG AVOKADOSMØRBRØD 

Mmm! Med en skje lodderogn blir dette rene festmaten! Som alle andre typer smørbrød, bør også dette lages rett før servering. 

Tid: 15 min.
Antall porsjoner: 6 

6 skiver brød
2 ss smør
3 modne avokadoer
250 g pillede reker
75 g lodderogn eller løyrom
karse
6 sitronskiver
2 krm flaksalt
1 krm kvernet svart pepper 

Slik gjør du: 

1. Smør brødskivene med smør. Grav ut fruktkjøttet av avokadoene, og skjær det i tynne skiver. 2. Fordel avokado og reker på brødskivene. Topp med lodderogn, karse og sitronskiver. 
3. Avslutt med et dryss havsalt og kvernet pepper.


© Lisa Björner/Allt om Mat

SMØRBRØD MED RØKELAKS OG EGGERØRE

Frøblanding som blir til overs er fin å bruke i salater.

Tid: 20 min.
Antall personer: 6

6 brødskiver
2 ss smør
6 skiver røkelaks
4–6 reddiker
2 ss karse

Eggerøre:
4 egg
½ dl matfløte
1 ss vann
½ ts salt
1 krm kvernet svart pepper
1 ss smør 

Frøblanding:

½ dl gresskarkjerner
½ dl solsikkefrø
1 ss hvite sesamfrø
1 ss svarte sesamfrø
¼ ts flaksalt

Garnering:
Kvernet svart pepper

Slik gjør du:

1. Frøblanding: Bland alle ingrediensene.
2. Eggerøre: Pisk egg, fløte, vann, salt og pepper lett sammen i en bolle. Smelt smøret i en stekepanne og hell i eggeblandingen. Stek eggerøren på middels varme under omrøring, til den er kremet.
3. Smør brødskivene med smør. Rens og skiv reddikene tynt. Fordel eggerøre, laks, reddik og karse på brødskivene. Topp med 1–2 ss frøblanding og kvernet pepper.

© Lisa Björner/Allt om Mat

ASPARGESSUPPE

Ønsker du en helt glatt suppe, siler du den bare.

Tid: 30 min.
Antall porsjoner: 6–8 som buffé

500 g grønn asparges
1 løk
1 ss smør
1 dl tørr hvitvin
5 dl kokevann fra aspargesen
2 ½ dl matfløte
1 hønse- eller grønnsaksbuljongterning
1 ts salt
1 krm kvernet svart pepper
1 krm sukker

Garnering:
Karse
Kvernet svart pepper

Slik gjør du: 

1. Rens og skjær aspargesen i biter. Kok dem møre i saltet vann. Hell fra vannet, men ta vare på det til suppen. Legg 6–8 aspargestopper til side til servering.
2. Skrell og finhakk løken. Stek den i smør i 2–3 min. Tilsett aspargesen og stek i ytterligere 1–2 min. Tilsett vin og la det putre i 1 min. Tilsett vann og fløte og smuldre i buljongen. La det putre under lokk i 10–15 min. Krydre med salt, pepper og sukker.
3. Blend suppen i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Fordel suppen i porsjonsskåler eller kopper, og pynt med karse, litt ekstra pepper og aspargestopper.

© Lisa Björner/Allt om Mat

MANGO- OG PASJONSFRUKTSMOOTHIE 

Spar gjerne litt pasjonsfrukt til pynt. 

Tid: 10 min.
Antall porsjoner:

1 banan
2 pasjonsfrukter
1 dl ferskpresset appelsinjuice
4 dl vaniljeyoghurt
250 g frossen mango 

Slik gjør du: 

1. Skjær bananen i biter. Del pasjonsfruktene og skrap ut kjøttet. Ha banan og pasjonsfrukt i en blender.
2. Tilsett appelsinjuice, vaniljeyoghurt og frossen mango. Blend til en glatt smoothie. Fordel i glass og server.

© Lisa Björner/Allt om Mat

NØTTE- OG MANDELBRØD

La gjerne brødet få «modne» et døgn før du skjærer det i skiver.

Tid: 15 min. + 1 ¾ time hevetid + 1 time steketid
Mengde: 1 brød

15 g fersk gjær
3 dl fingervarmt vann
2 dl hasselnøttkjerner
2 dl mandler
1 ts salt
7–8 dl finbaksthvetemel, for eksempel Regal (420–480 g)

Slik gjør du: 

1. Løs opp gjæren i vann i en bakebolle. Rør inn nøtter, mandler og salt. Tilsett melet, litt om gangen, og elt deigen i kjøkkenmaskinen i ca. 5 min. La deigen heve tildekket i romtemperatur i 1 time.
2. Ha deigen over på melet kjøkkenbenk. Form den til et brød, og legg det i en brødform på 1 ½ liter, kledd med bakepapir. La brødet heve tildekket i 45 min. Sett ovnen på 200 °C.
3. Stek brødet i nedre del av ovnen i ca. 40 min. Senk temperaturen til 175 °C og fortsett å steke brødet til kjernetemperaturen er ca. 98 °C, dette tar ca. 20 min. Dekk brødet med aluminiumsfolie dersom det blir for mørkt.
4. La brødet avkjøles på rist, pakket inn i et kjøkkenhåndkle.

© Lisa Björner/Allt om Mat

SITRONVAFLER MED VANILJE OG VALMUEFRØ

Lag gjerne vaffelrøren på forhånd slik at den får svelle ordentlig.

Tid: 15 min. + 20 min. for å svelle + steketid
Antall: 12–14 vafler

150 g smør
1 sitron
7 dl hvetemel (420 g)
3 ss melis
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 krm vaniljesukker
4 egg
8 dl melk
1 ts valmuefrø

Tilbehør:
Litt smeltet smør til steking
2 ½ dl kremfløte
½ liter vaniljeis
Lønnesirup
Friske bær, for eksempel blåbær, bjørnebær, bringebær

Slik gjør du: 

1. Smelt smøret og la det avkjøles. Skyll sitronen godt i lunkent vann og tørk den. Riv skallet.
2. Bland mel, melis, bakepulver, salt og vaniljesukker. Pisk eggene sammen med halvparten av melken, ha det i melblandingen og rør det sammen til en glatt røre. Rør inn resten av melken og smøret. Rør inn sitronskall og valmuefrø. La vaffelrøren svelle i 20–30 min.
3.Varm vaffeljernet. Pensle det med smeltet smør, og stek vaflene gylne.
4. Server vaflene nystekte med lettpisket krem, is, lønnesirup og friske bær.

Les også: Påskens beste desserter

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...