En lettlaget og luksuriøs påskebrunsj
Samle familie og venner til en herlig sammenkomst med smoothie, lekre smørbrød og nystekte vafler.
PÅ MENYEN
- Reke- og avokadosmørbrød
- Smørbrød med røkelaks og eggerøre
- Aspargessuppe
- Mango- og pasjonsfruktsmoothie
- Nøtte- og mandelbrød
- Sitronvafler med vanilje og valmuefrø
REKE- OG AVOKADOSMØRBRØD
Mmm! Med en skje lodderogn blir dette rene festmaten! Som alle andre typer smørbrød, bør også dette lages rett før servering.
Tid: 15 min.
Antall porsjoner: 6
6 skiver brød
2 ss smør
3 modne avokadoer
250 g pillede reker
75 g lodderogn eller løyrom
karse
6 sitronskiver
2 krm flaksalt
1 krm kvernet svart pepper
Slik gjør du:
- Smør brødskivene med smør. Grav ut fruktkjøttet av avokadoene, og skjær det i tynne skiver. 2. Fordel avokado og reker på brødskivene. Topp med lodderogn, karse og sitronskiver.
- Avslutt med et dryss havsalt og kvernet pepper.
SMØRBRØD MED RØKELAKS OG EGGERØRE
Frøblanding som blir til overs er fin å bruke i salater.
Tid: 20 min.
Antall personer: 6
6 brødskiver
2 ss smør
6 skiver røkelaks
4–6 reddiker
2 ss karse
Eggerøre:
4 egg
½ dl matfløte
1 ss vann
½ ts salt
1 krm kvernet svart pepper
1 ss smør
Frøblanding:
½ dl gresskarkjerner
½ dl solsikkefrø
1 ss hvite sesamfrø
1 ss svarte sesamfrø
¼ ts flaksalt
Garnering:
Kvernet svart pepper
Slik gjør du:
- Frøblanding: Bland alle ingrediensene.
- Eggerøre: Pisk egg, fløte, vann, salt og pepper lett sammen i en bolle. Smelt smøret i en stekepanne og hell i eggeblandingen. Stek eggerøren på middels varme under omrøring, til den er kremet.
- Smør brødskivene med smør. Rens og skiv reddikene tynt. Fordel eggerøre, laks, reddik og karse på brødskivene. Topp med 1–2 ss frøblanding og kvernet pepper.
ASPARGESSUPPE
Ønsker du en helt glatt suppe, siler du den bare.
Tid: 30 min.
Antall porsjoner: 6–8 som buffé
500 g grønn asparges
1 løk
1 ss smør
1 dl tørr hvitvin
5 dl kokevann fra aspargesen
2 ½ dl matfløte
1 hønse- eller grønnsaksbuljongterning
1 ts salt
1 krm kvernet svart pepper
1 krm sukker
Garnering:
Karse
Kvernet svart pepper
Slik gjør du:
- Rens og skjær aspargesen i biter. Kok dem møre i saltet vann. Hell fra vannet, men ta vare på det til suppen. Legg 6–8 aspargestopper til side til servering.
- Skrell og finhakk løken. Stek den i smør i 2–3 min. Tilsett aspargesen og stek i ytterligere 1–2 min. Tilsett vin og la det putre i 1 min. Tilsett vann og fløte og smuldre i buljongen. La det putre under lokk i 10–15 min. Krydre med salt, pepper og sukker.
- Blend suppen i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Fordel suppen i porsjonsskåler eller kopper, og pynt med karse, litt ekstra pepper og aspargestopper.
MANGO- OG PASJONSFRUKTSMOOTHIE
Spar gjerne litt pasjonsfrukt til pynt.
Tid: 10 min.
Antall porsjoner: 4
1 banan
2 pasjonsfrukter
1 dl ferskpresset appelsinjuice
4 dl vaniljeyoghurt
250 g frossen mango
Slik gjør du:
- Skjær bananen i biter. Del pasjonsfruktene og skrap ut kjøttet. Ha banan og pasjonsfrukt i en blender.
- Tilsett appelsinjuice, vaniljeyoghurt og frossen mango. Blend til en glatt smoothie. Fordel i glass og server.
NØTTE- OG MANDELBRØD
La gjerne brødet få «modne» et døgn før du skjærer det i skiver.
Tid: 15 min. + 1 ¾ time hevetid + 1 time steketid
Mengde: 1 brød
15 g fersk gjær
3 dl fingervarmt vann
2 dl hasselnøttkjerner
2 dl mandler
1 ts salt
7–8 dl finbaksthvetemel, for eksempel Regal (420–480 g)
Slik gjør du:
- Løs opp gjæren i vann i en bakebolle. Rør inn nøtter, mandler og salt. Tilsett melet, litt om gangen, og elt deigen i kjøkkenmaskinen i ca. 5 min. La deigen heve tildekket i romtemperatur i 1 time.
- Ha deigen over på melet kjøkkenbenk. Form den til et brød, og legg det i en brødform på 1 ½ liter, kledd med bakepapir. La brødet heve tildekket i 45 min. Sett ovnen på 200 °C.
- Stek brødet i nedre del av ovnen i ca. 40 min. Senk temperaturen til 175 °C og fortsett å steke brødet til kjernetemperaturen er ca. 98 °C, dette tar ca. 20 min. Dekk brødet med aluminiumsfolie dersom det blir for mørkt.
- La brødet avkjøles på rist, pakket inn i et kjøkkenhåndkle.
SITRONVAFLER MED VANILJE OG VALMUEFRØ
Lag gjerne vaffelrøren på forhånd slik at den får svelle ordentlig.
Tid: 15 min. + 20 min. for å svelle + steketid
Antall: 12–14 vafler
150 g smør
1 sitron
7 dl hvetemel (420 g)
3 ss melis
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 krm vaniljesukker
4 egg
8 dl melk
1 ts valmuefrø
Tilbehør:
Litt smeltet smør til steking
2 ½ dl kremfløte
½ liter vaniljeis
Lønnesirup
Friske bær, for eksempel blåbær, bjørnebær, bringebær
Slik gjør du:
- Smelt smøret og la det avkjøles. Skyll sitronen godt i lunkent vann og tørk den. Riv skallet.
- Bland mel, melis, bakepulver, salt og vaniljesukker. Pisk eggene sammen med halvparten av melken, ha det i melblandingen og rør det sammen til en glatt røre. Rør inn resten av melken og smøret. Rør inn sitronskall og valmuefrø. La vaffelrøren svelle i 20–30 min.
3.Varm vaffeljernet. Pensle det med smeltet smør, og stek vaflene gylne. - Server vaflene nystekte med lettpisket krem, is, lønnesirup og friske bær.
Les også: Påskens beste desserter