Pai med tomat og oliven
© Lina Eriksson/Allt om Mat

Pai – trinn for trinn

Alt-i-ett-retten er genial som både hverdagsmat til familien og å servere til gjester. Her viser vi deg hvordan du får perfekt sprø bunn – trinn for trinn!

23. juli 2019 av Charlotte Jenkinson

Tomat- og olivenpai

Før du begynner: 

Bruk alltid kaldt smør, og bland deigen raskt sammen. Hvis du bruker kjøkkenmaskin eller mikser for lenge, blir deigen seig og mindre sprø når den stekes. Det enkleste knepet er å trykke den ut i paiformen med én gang den er ferdigblandet. 

Ingredienser:

3 dl hvetemel (180 g)

125 g kaldt smør

ca. 1 1/2 ss kaldt vann

1 løk

1 ss smør

200 g cherrytomater

1 dl stenfrie oliven

2 egg

2 dl kremfløte

1 dl revet fersk parmesan

salt og nykvernet pepper

frisk basilikum eller timian

Trykk ut paideigen i formen

1. Lag deigen

© Lina Eriksson/Allt om Mat

Bland samnen mel og smør, enten i en bolle eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett vann og kna deigen fort sammen til den er blitt fast og uten smuler. Trykk den ut i et jevnt lag i en paiform med avtagbar bunn på ca. 28 cm i diameter. Press deigen oppover kantene.

Prikk paibunnen og sett den kaldt

2. Avkjøl bunnen

© Lina Eriksson/Allt om Mat

Prikk huller i bunnen med en gaffel. Sett paiformen i kjøleskapet og la den stå i ca. 30 min. Skrell og finhakk løken og stek den myk i smør. Skyll tomatene og del dem i to.

Fordel løk, tomat og oliven i paibunnen

3. Forstek paibunnen

© Lina Eriksson/Allt om Mat

Sett ovnen på 225 grader. Plasser paiformen forsiktig på en bakerist med bakepapir på. Forstek paibunnen i ca. 10 min. midt i ovnen. Ta ut hele risten med paiformen. Senk temperaturen til 200 grader. Fyll paibunnen med løk, tomater og oliven.

Stek paien midt i ovnen i ca. 20 min. til eggeblandingen har stivnet

4. Fyll og ettersteking

© Lina Eriksson/Allt om Mat

Visp sammen egg, fløte og parmesan, smak til med salt og pepper (husk at parmesanen er ganske salt) og hell det i paibunnen. Stek paien midt i ovnen i ca. 20 min til eggeblandingen har stivnet. La paien avkjøle litt før du tar den ut av formen. Pynt med frisk basilikum eller timian.

5 Ulike paideiger

Det er enkelt å sette smak på selve paibunnen. Disse 5 tipsene gjelder samme størrelse paideig som i oppskriften over.

  • Ca. 1 dl sesamfrø gir god smak.
  • Smak av parmesan? Da er ca. 1 dl passe mengde.
  • Mer fiber? Bytt ut en del av hvetemelet med grovere mel, men husk at du da trenger en litt mindre mengde mel.
  • Pai med mindre kalorier: Erstatt halvparten av smøret med knapt 1 dl kesam.
  • Lag dessertpai ved å søte deigen med ca. 1/2 dl sukker.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...