Pai – trinn for trinn
Alt-i-ett-retten er genial som både hverdagsmat til familien og å servere til gjester. Her viser vi deg hvordan du får perfekt sprø bunn – trinn for trinn!
Tomat- og olivenpai
Før du begynner:
Bruk alltid kaldt smør, og bland deigen raskt sammen. Hvis du bruker kjøkkenmaskin eller mikser for lenge, blir deigen seig og mindre sprø når den stekes. Det enkleste knepet er å trykke den ut i paiformen med én gang den er ferdigblandet.
Ingredienser:
3 dl hvetemel (180 g)
125 g kaldt smør
ca. 1 1/2 ss kaldt vann
1 løk
1 ss smør
200 g cherrytomater
1 dl stenfrie oliven
2 egg
2 dl kremfløte
1 dl revet fersk parmesan
salt og nykvernet pepper
frisk basilikum eller timian
Bland samnen mel og smør, enten i en bolle eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett vann og kna deigen fort sammen til den er blitt fast og uten smuler. Trykk den ut i et jevnt lag i en paiform med avtagbar bunn på ca. 28 cm i diameter. Press deigen oppover kantene.
Prikk huller i bunnen med en gaffel. Sett paiformen i kjøleskapet og la den stå i ca. 30 min. Skrell og finhakk løken og stek den myk i smør. Skyll tomatene og del dem i to.
Sett ovnen på 225 grader. Plasser paiformen forsiktig på en bakerist med bakepapir på. Forstek paibunnen i ca. 10 min. midt i ovnen. Ta ut hele risten med paiformen. Senk temperaturen til 200 grader. Fyll paibunnen med løk, tomater og oliven.
Visp sammen egg, fløte og parmesan, smak til med salt og pepper (husk at parmesanen er ganske salt) og hell det i paibunnen. Stek paien midt i ovnen i ca. 20 min til eggeblandingen har stivnet. La paien avkjøle litt før du tar den ut av formen. Pynt med frisk basilikum eller timian.
5 Ulike paideiger
Det er enkelt å sette smak på selve paibunnen. Disse 5 tipsene gjelder samme størrelse paideig som i oppskriften over.
- Ca. 1 dl sesamfrø gir god smak.
- Smak av parmesan? Da er ca. 1 dl passe mengde.
- Mer fiber? Bytt ut en del av hvetemelet med grovere mel, men husk at du da trenger en litt mindre mengde mel.
- Pai med mindre kalorier: Erstatt halvparten av smøret med knapt 1 dl kesam.
- Lag dessertpai ved å søte deigen med ca. 1/2 dl sukker.