Tomat- og olivenpai
Før du begynner:
Bruk alltid kaldt smør, og bland deigen raskt sammen. Hvis du bruker kjøkkenmaskin eller mikser for lenge, blir deigen seig og mindre sprø når den stekes. Det enkleste knepet er å trykke den ut i paiformen med én gang den er ferdigblandet.
Ingredienser:
3 dl hvetemel (180 g)
125 g kaldt smør
ca. 1 1/2 ss kaldt vann
1 løk
1 ss smør
200 g cherrytomater
1 dl stenfrie oliven
2 egg
2 dl kremfløte
1 dl revet fersk parmesan
salt og nykvernet pepper
frisk basilikum eller timian

1. Lag deigen
© Lina Eriksson/Allt om MatBland samnen mel og smør, enten i en bolle eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett vann og kna deigen fort sammen til den er blitt fast og uten smuler. Trykk den ut i et jevnt lag i en paiform med avtagbar bunn på ca. 28 cm i diameter. Press deigen oppover kantene.

2. Avkjøl bunnen
© Lina Eriksson/Allt om MatPrikk huller i bunnen med en gaffel. Sett paiformen i kjøleskapet og la den stå i ca. 30 min. Skrell og finhakk løken og stek den myk i smør. Skyll tomatene og del dem i to.

3. Forstek paibunnen
© Lina Eriksson/Allt om MatSett ovnen på 225 grader. Plasser paiformen forsiktig på en bakerist med bakepapir på. Forstek paibunnen i ca. 10 min. midt i ovnen. Ta ut hele risten med paiformen. Senk temperaturen til 200 grader. Fyll paibunnen med løk, tomater og oliven.

4. Fyll og ettersteking
© Lina Eriksson/Allt om MatVisp sammen egg, fløte og parmesan, smak til med salt og pepper (husk at parmesanen er ganske salt) og hell det i paibunnen. Stek paien midt i ovnen i ca. 20 min til eggeblandingen har stivnet. La paien avkjøle litt før du tar den ut av formen. Pynt med frisk basilikum eller timian.
5 Ulike paideiger
Det er enkelt å sette smak på selve paibunnen. Disse 5 tipsene gjelder samme størrelse paideig som i oppskriften over.
- Ca. 1 dl sesamfrø gir god smak.
- Smak av parmesan? Da er ca. 1 dl passe mengde.
- Mer fiber? Bytt ut en del av hvetemelet med grovere mel, men husk at du da trenger en litt mindre mengde mel.
- Pai med mindre kalorier: Erstatt halvparten av smøret med knapt 1 dl kesam.
- Lag dessertpai ved å søte deigen med ca. 1/2 dl sukker.