Her får du oppskriften på en smakfull pai som er lett å like - og som ser fantastisk ut!

Den flettede kanten gjør det lille ekstra. Du kan også tvinne to remser i stedet for å flette.

Pai med spiant og laks
© Styling: Cecilia Hagerling Larsson / Foto: Anna Kern

Oppskriften på laksepai får du her:

Denne paien er med røkt laks og vellagret ost. Flett en fin kant for å gjøre paien ekstra festlig

Tid: 20 min. + 20 min. i fryser + 45 min. i ovn
Antall: 4 porsjoner 150 g smør

  • 3 ½ dl hvetemel (210 g)
  • 1 krm salt
  • 2 ss kaldt vann

Pensling:

  • 1 egg

Fyll:

  • 1 gul løk
  • 1 ss smør
  • 65 g spinat
  • 1 krm + 1 krm salt
  • 125 g västerbottenost, eller annen vel-
  • lagret gul ost (f.eks. Jarlsberg)
  • 150 g varmrøkt laks
  • 3 egg
  • 3 dl melk

Dressing:

  • ½ sitron
  • 1 ½ ss olivenolje
  • 1 ss hvitvinseddik
  • ½ ts honning
  • ½ –1 krm salt

Salat:

  • 200 g cherrytomater
  • 100 g sukkererter
  • ½ dl pinjekjerner
  • 65 g ruccola

Slik gjør du:

  1. Bland sammen smør, mel og salt i en kjøkkenmaskin. Tilsett vannet og arbeid raskt sammen til en deig.
  2. Kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk. Trykk ut deigen i en paiform, ca. 24 cm i diameter. Skjær bort overflødig deig øverst på kanten. Flett eller tvinn deigen som er til overs, og fest den rundt kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen i fryseren i ca. 20 min., for å forhindre at deigen sklir ned under steking. Forvarm ovnen til 200 grader.
  3. Pensle paiskallet med det vispede egget. Forstek midt i ovnen i ca. 15 min. Senk temperaturen til 175 grader.
  4. Fyll: Skrell og hakk løken. Stek den i smør i en stekepanne til den er myk. Tilsett spinaten og la den frese med i ca. 1 min. Krydre med 1 klype salt. Riv osten.
  5. Visp sammen egg, melk og salt. Tilsett osten. Legg løk- og spinatblandingen i paiskallet og hell over eggeblandingen. Smuldre over laksen. Stek midt i ovnen i ca. 30 min., til paien har fått fin farge og eggeblandingen har stivnet.
  6. Dressing: Skyll sitronen godt i lunkent vann. Riv skallet og press ut 1 ss saft. Bland olje, sitronsaft, sitronskall, eddik, honning og salt til en jevn dressing.
  7. Salat: Del tomatene i to. Strimle sukkerertene. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de har fått fin farge. Bland tomater, sukkererter og ruccola og hell over dressingen. Topp med pinjekjerner.
Pai med spinat og laks
© Styling: Cecilia Hagerling Larsson / Foto: Anna Kern