Her får du oppskriften på en smakfull pai som er lett å like - og som ser fantastisk ut!
Den flettede kanten gjør det lille ekstra. Du kan også tvinne to remser i stedet for å flette.
Oppskriften på laksepai får du her:
Denne paien er med røkt laks og vellagret ost. Flett en fin kant for å gjøre paien ekstra festlig
Tid: 20 min. + 20 min. i fryser + 45 min. i ovn
Antall: 4 porsjoner 150 g smør
- 3 ½ dl hvetemel (210 g)
- 1 krm salt
- 2 ss kaldt vann
Pensling:
- 1 egg
Fyll:
- 1 gul løk
- 1 ss smør
- 65 g spinat
- 1 krm + 1 krm salt
- 125 g västerbottenost, eller annen vel-
- lagret gul ost (f.eks. Jarlsberg)
- 150 g varmrøkt laks
- 3 egg
- 3 dl melk
Dressing:
- ½ sitron
- 1 ½ ss olivenolje
- 1 ss hvitvinseddik
- ½ ts honning
- ½ –1 krm salt
Salat:
- 200 g cherrytomater
- 100 g sukkererter
- ½ dl pinjekjerner
- 65 g ruccola
Slik gjør du:
- Bland sammen smør, mel og salt i en kjøkkenmaskin. Tilsett vannet og arbeid raskt sammen til en deig.
- Kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk. Trykk ut deigen i en paiform, ca. 24 cm i diameter. Skjær bort overflødig deig øverst på kanten. Flett eller tvinn deigen som er til overs, og fest den rundt kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen i fryseren i ca. 20 min., for å forhindre at deigen sklir ned under steking. Forvarm ovnen til 200 grader.
- Pensle paiskallet med det vispede egget. Forstek midt i ovnen i ca. 15 min. Senk temperaturen til 175 grader.
- Fyll: Skrell og hakk løken. Stek den i smør i en stekepanne til den er myk. Tilsett spinaten og la den frese med i ca. 1 min. Krydre med 1 klype salt. Riv osten.
- Visp sammen egg, melk og salt. Tilsett osten. Legg løk- og spinatblandingen i paiskallet og hell over eggeblandingen. Smuldre over laksen. Stek midt i ovnen i ca. 30 min., til paien har fått fin farge og eggeblandingen har stivnet.
- Dressing: Skyll sitronen godt i lunkent vann. Riv skallet og press ut 1 ss saft. Bland olje, sitronsaft, sitronskall, eddik, honning og salt til en jevn dressing.
- Salat: Del tomatene i to. Strimle sukkerertene. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de har fått fin farge. Bland tomater, sukkererter og ruccola og hell over dressingen. Topp med pinjekjerner.