Mat fra hjertet: Europa, Sør-Amerika og Asia
I mørke stunder i livet er mat et menneskelig behov som forener oss på tvers av bakgrunn, etnisitet og religion. Det har beboere ved Oslo Krisesenter erfart på sin vei tilbake til et verdig liv. Nå har de samlet sine oppskrifter fra hele verden i boken "Krisemat", som du får en smakebit fra her - til inspirasjon for oss alle om at vi også kan bruke mat som brobygger. Kanskje vi har en nabo, venn eller et familiemedlem vi kan forbedre forholdet til over et godt måltid?
Mat samler og gir identitet
– Det er med stolthet og glede Oslo Krisesenter kan presentere kokeboken «Krisemat», et prosjekt mellom tidligere beboere, brukere og ansatte ved krisesenteret. Oslo Krisesenter og kompetansesenter for vold i nære relasjoner er et døgnåpent, lavterskel akuttilbud til voldsutsatte, sier daglig leder Inger Lise W. Larsen.
23 kvinner og en mann - alle beboere ved Oslo krisesenter har bidratt til "Krisemat med hånden på hjertet". Med oppskrifter fra sine respektive hjemland.
Boken kan kjøpes hos bokhandlere eller bestilles fra forlaget til 299 kr her: pregomobile.no. Overskuddet fra boken skal gå til enda mer hygge og glede ved senteret. (Så løp og kjøp, oppfordrer vi i Tara! )
Les også: Juice med selleri, eple og ingefær

Bulgaria
Shopska-salat
Shopska-salat er bulgarernes egen versjon av den greske tomat- og fetaostsalaten. Retten er rask å tilberede og fantastisk som hovedrett eller som tilbehør til varme retter.
Tid: 15 min.
Antall porsjoner: 2-4
4 store tomater
1 agurk
2 grønne paprikaer
2 røde paprikaer
1 rødløk
1/2 finhakket bladpersille
200 g fetaost eller sirene, bulgarsk hvitost
Dressing:
1 dl olivenolje
1/2 dl rødvinseddik
1 ts sukker
ev. mer salt
kvernet svart pepper
Slik gjør du:
1. Skjær tomater i båter. Finhakk grønn paprika, rød paprika og agurk.
2. Kutt rødløken i tynne skiver.
3. Kombiner alle disse ingrediensene i en stor bolle. Bland sammen dressingen og bland sammen med salaten. La ev. stå kjølig en halv time.
4. Før servering, topp med finhakket bladpersille, kvernet svart pepper og revet sirene, annen geitost eller smuldret fetaost.

Colombia
Patacones
Patacones er plantain eller kokebanan som stekes i skiver og spises sammen med hogao-sjalsa, guacamole og en sterk Haji-saus fra Colombia.
Tid: 45 min.
Antall porsjoner: 4
2 kokebananer (grønne)
2 ss solsikkeolje
salt
kvernet svart pepper
Guacamole:
2 modne avokadoer
1 hvitløksfedd
2 ss finhakket koriander
limesaft
en klype sukker
salt
kvernet svart pepper
Hogao-salsa:
3 ss vegetabilsk olje
2 dl finsnittet vårløk
2 1/2 dl hakkede ferske tomater
1 finhakket hvitløksfedd
1 ts spisskummen
1 ts røkt paprika
1/4 ts salt
1/4 ts kvernet svart pepper
Aji picante colombiano:
2 røde chilier (habanero for spicy)
1 grønn chili
1 dl klar eddik
0,6 dl vann
1/4 ts salt
1 ts sukker
1 ss limesaft
2 ss vegetabilsk olje
1 dl hakket frisk koriander
1/2 dl hakket frisk persille
1 dl finhakket vårløk
1 dl hakkede ferske tomater
Slik gjør du:
1. Skrell kokebananene og kutt dem i ca. 2 cm tykke skiver. Stek dem i olje i en varm stekepanne i 3-4 min. på hver side. La hvile på kjøkkenpapir og la svalne i ca. 3 min. Legg over på et bakeark og legg et nytt ark over skivene. Press dem ned med håndflaten til de er ca. 1/2 cm tykke.
2. Stek dem på ny i samme panne. Dryss salt og kvern pepper over og la dem hvile på kjøkkenpapir. Mos sammen guacamole i en lite bolle.
3. Lag hogao-salsaen I en tykkbunnet kjele. Varm opp oljen, tilsett tomater, vårløk, hvitløk, spisskummen og røkt paprika. Kok forsiktig i 10 min., rør til det er mykt. Tilsett ca. 1-2 ss vann. Det skal bli en tykk saus.
4. Reduser varmen til lav, kok i 10 min. til, rør om til sausen har tyknet. Juster med salt og pepper.
5. Lag ahi picante i en blender. Tilsett eddik, vann og chili og miks i ca. 2 min. Legg de resterende ingrediensene i et norgesglass eller bolle og bland sammen. Tilsett eddik- chiliblandingen i glasset og bland godt. Server patacones med hog-salsa, guacamole og litt Haji picante til slutt og server på et stort fat.

Kina
Vårruller
Vårruller er super fingermat og finnes med mange forskjellige typer fyll. De ble opprinnelig spist under vårfestivalen i Kina for å feire det nye året og for å hylle vårens varme.
Tid: 45 min.
Antall porsjoner: 4
30 vårrullark
400 g kjøttdeig
1 finsnittet kinakål
3 finhakkede hvitløksfedd
2 revne gulrøtter
1/2 finhakket rød chili
1 finhakket løk
1 ss finrevet ingefær
1 dl finhakket koriander
1 ss soyasaus
2 ss østerssaus
2 ts hvetemel eller maisenna
1/2-1 l solsikkeolje
kvernet svart pepper
ev. salt
Chili-dip:
1 dl soyasaus
2 ss søt, sterk chilisaus
2 ts sesamolje
1 1/2 ts riseddik
2 ts ristede sesamfrø
1 ts finsnittet vårløk
Slik gjør du:
1. Stek kjøttdeigen i litt nøytral olje og sett til side i en bolle. Stek løken til den blir blank og tilsett kinakålen til den blir myk. Tilsett hvitløk, chili, ingefær, gulrøtter, soyasaus østerssaus, sesamolje og pepper og fres i 1 min. før du tilsetter mel og ev. mer salt.
2. Tilsett koriander, hell over I bollen med kjøttdeigen og bland alt godt sammen.
3. Fordel fyll på et vårrullar med den ene spissen mot deg, ca. 2 ss. Brett over fyllet med den ene spissen og rull sammen. (fukt kantene med litt maisennavann, så sitter de bedre sammen.) Brett inn kantene.
4. Varm solsikkeolje i en tykkbunnet kjele og friter vårrullene i omganger til de er gyldne. Snu dem underveis. La dem renne av på kjøkkenpapir og garner med finsnittet vårløk, koriander og server med chili-dipp.

India
Daal
Linser er en proteinrik og billig ingrediens og daal finnes i flere varianter i India. Denne oppskriften er en rask vegetarisk rett som passer som hovedrett med naanbrød, ris og salat, eller som tilbehør til kjøttretter.
Tid: 45 min.
Antall porsjoner: 4
1 ½ dl røde linser
1 dl gule linser
6–7 dl vann
3 cm fersk ingefær
2 hvitløksfedd
1 rød chili
1 grønn chili
3–4 tomater
3 ss ghee eller rapsolje
3 ts karvefrø
½ ss salt
1 ts gurkemeie
1 ts korianderpulver
1 ss garam masala
1–2 dl kokosmelk
1–2 ss sitronsaft
finhakket frisk koriander
Spis med:
raita
salat
basmatiris
naanbrød
Slik gjør du:
1. Skyll linsene godt i kaldt vann, sett til siden. Mos hvitløksfedd og revet ingefær sammen med en liten klype salt til en pasta, med en gaffel.
2. Finhakk tomatene og den grønne chilien, (ta ut noen eller alle chilifrø hvis du ønsker et mildere resultat).
3. Varm litt ghee eller olje i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett karvefrø og la dem frese litt til de «popper». Ha løken oppi og la den steke til den blir myk. Tilsett ingefær- og hvitløkspastaen og finhakket grønn chili og stek i ca. 1 min. før du tilsetter finhakkede tomater, garam masala, gurkemeie og korianderpulver. Stek blandingen i 2–3 min. til stekefettet har begynt å skille seg, og tomatene er blitt myke.
4. Tilsett linsene, vann og salt og kok linsene møre på middels til svak varme, ca. 15–20 min. Tilsett kokosmelk og smak til med sitronsaft. Pynt med frisk koriander og raita. Server med ris, salat og naanbrød.
